«Обрядові пісні с. Яковенкове Балаклійського району Харківської області» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

«Обрядові пісні с. Яковенкове Балаклійського району Харківської області»

Cover copyНотації, що склали цю збірку, зроблені з експедиційного запису одного співочого гурту з 6-7 жінок, здійсненого в 1978 році фольклористом В.М.Осадчою і доповненого трьома власними експедиціями автора у 1991-92 рр. Мета збірки-публікація матеріалів фонду ОЦНТ для подальшого наукового та мистецького використання.

Пісні, вибрані для даної роботи, неповно, але досить яскраво характеризують обрядовий спів села. Його суттєвою рисою є вільне використання виконавцями як основного тембру ("на горлі"), так і специфічного дзвінкого міксту. Наприклад, з двох записаних щедрівок одна співається "горлом", а друга- мікстом; горловою манерою виконуються всі три весняні формули; весільні та рекрутські пісні-як "горлом", так і мікстом, залежно від обрядової функції кожного твору. Можна припустити, що таке ж саме використання тембрів притаманне і іншим обрядовим жанрам (петрівкам, купальським, обжинковим, строковим тощо), поки ще не знайденим у селі. Другою важливою рисою, що об'єднує згадані пісні, є чітка так би мовити, "крокова" пульсація з активним акцентуванням співачками кожної долі метру. Разом з цим, кожен з наведених пісенних зразків має власні особливості.

Обрядові пісні с. Яковенкове Балаклійського р-ну

Сховати метелика