Викладачі художніх шкіл Харківщини показали, на що вони самі здатні як художники | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Викладачі художніх шкіл Харківщини показали, на що вони самі здатні як художники

1 084Картини, ікони, кераміка, матрьошки – справжні витвори мистецтва показали викладачі художніх шкіл на виставці «Різдвяний подарунок Слобожанщині». Виставка відкрилася 22 грудня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» обласного центру культури і мистецтва.

Харків – лідер в естетичному вихованні

«Новий менеджмент в обласному центрі підвищення кваліфікації працівників культосвітзакладів дав свої результати,– підкреслив під час відкриття виставки начальник облуправління культури і туризму Дмитро Кузнєцов.– Досі у нас викладачі незаслужено залишалися в тіні. На першому плані були талановиті діти, і сьогодні цю ситуацію ми виправляємо, і вшановуємо викладачів. Таке враження, що ми потрапили в казку. Всі роботи чудові, вони своєрідні. Кожен відвідувач виставки може знайти картину до душі».

1 133 1«Ця виставка унікальна, адже традиційно проводяться виставки дітей, а тут вперше ми можемо побачити, на що здатні викладачі художніх шкіл та шкіл естетичного виховання, хто вчить наших дітей, наскільки високий рівень їхньої майстерності. І судячи з того, що ми сьогодні бачимо, можна бути спокійними за майбутнє наших дітей і наше майбутнє»,– зазначила директор обласного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко.

Усього в Харківській області 87 шкіл естетичного виховання в області, 25 з них у Харкові.

«Зберігши мережу цих шкіл, зараз наш регіон є лідером в естетичному вихованні в цілому по Україні, і методичні рекомендації наших закладів є затребуваними у всіх регіонах Україні. З кожним роком у нас поліпшується матеріально-технічна база цих шкіл»,– зазначив Дмитро Кузнєцов. Тут виставлені роботи 57 викладачів, і не лише Харкова, а фактично представлена вся Харківська область.

Унікальна можливість виставитися

1 130 copy copy copy copy«Для нас дуже важлива участь у подібній виставці,– підкреслив викладач художнього відділення Барвінсковської музичної школи Анатолій Харчинський.– Можливо, у харків'ян є більше можливості виставлятися, а для нас це, дійсно, подія».

Анатолій Андрійович виставив свою картину «Повернення з походу», на ній козак Барвінок, легендарний засновник Барвінкового зображений верхи на коні з двометровим списом в руці.

«Крім малюнка ми з дітьми займаємося і ліпленням. У нас на околиці Барвінкова дуже хороша глина. Ми з дітьми ходимо туди, вибираємо відповідну, замочуємо її у воді, і працюємо над скульптурами,– розповідає Анатолій Харчинський – Є діти, які відразу більше проявляють себе в скульптурі, а є ті, що більше в живопису. Спочатку, щоб не відбити інтерес до творчості, я дозволяю їм більше займатися тим, що в них краще виходить. Але потім я пояснюю, що і живопис, і скульптура – це все образотворче мистецтво, і справжній художник повинен уміти добре робити і те, і інше».

Зима очищує душу художника

1 189Викладач харківської школи ім. Рєпіна заслужений художник України Олександр Лисенко на виставці представив картину «Зимові вулички», на якій відобразив його улюблений Путівльський зимовий пейзаж. Це полотно виконане у незвичайній манері мозаїчного живопису, яку художник сповідує. Він видав дві авторські книги на цю тему, по них і викладає своїм вихованцям.

«Головні три кити, на яких грунтується моя теорія – це колір, простір, середовище,– говорить Олександр Миколайович.– Кожен художник повинен це відчути, тільки тоді він зможе не просто копіювати, а створювати картини. А на цю виставку мені захотілося показати роботу, яка допомогла б наблизити справжню снігову зиму до нас у Харків. Взагалі зима – це моя улюблена пора року, яка найбільше надихає як художника. Коли засипле все білим снігом, ми немов починаємо жити з чистого аркуша, душа очищається і виникають такі дитячі почуття».

Як пробудити дух творчості в дітях?

Анна Москвітіна, викладач художнього класу Шевчеківської музичної школи привезла до Харкова свого «Кота».

«Коли я показала цю картину учням, то відразу кілька з них захотіли намалювати своїх домашніх тварин,– каже Анна.– Якщо сам гориш духом творчості, тільки тоді можна запалити дітей. Втім, щоб пробудити в маленьких вихованцях справжніх художників, я використовую зрозумілі дітям ігрові прийоми. Ми й руками малюємо. Щоб розвивати уяву, придумую незвичайні завдання. Наприклад, потрібно зобразити горщик на прогулянці або посуд з казки «Федорине горе», яка пішла від своєї недбайливої господині. Ілюструємо вірші і казки, я їм читаю, а вони намагаються це все уявити та намалювати».

Унікальні декоративні роботи Як правило, викладач школи естетичного виховання веде відразу усі предмети, що стосуються образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: і бісероплетіння, і писанкарство, і скульптуру. Викладач художньої школи міста Південного Харківського району Олександр Андрієнко представив на цьогорічній виставці настінну декоративну кераміку з видами Харкова, натюрмортами і у вигляді ікон.

1 092«Це унікальний вид кераміки подвійного обжигу. Перший раз – після фарбування – це потрібно 700 градусів, а другий – після покриття глазурі – тут вже до 900 градусів. У нас вдома є піч, і ось виходить така декоративна кераміка для інтер'єрів,– розповідає Олександр.– На жаль, в школі у нас немає можливості для випалу, хоча дітям, звичайно ж я розповідаю, як це робиться, ми займаємося ліпленням».

А ось Людмила Заїкіна, викладач класу образотворчого мистецтва Комсомольської музичної школи Зміївського району представила своїх незвичайних матрьошок, яких одразу ж на виставці купили на подарунок до Різдва:

«Це лакова мініатюра – декоративний розпис. Ці матрьошки розписані на тематику головних християнських свят. Можна сказати, що це змішана техніка»,– розповідає авторка.

Різноманітність технік і жанрів, представлених на виставці, просто вражає. Тут є і графіка, і живопис, і батік, і скульптура, і ікони, і лакова мініатюра, і кераміка, і вишивка, і писанки, і техніка валяння. Побачити всю цю красу можна було до 14 січня. Нагадуємо адресу галереї: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи), час роботи: ВТ – СБ, 11:00 – 19:00, без перерви. Тел / факс: 717-10-40,e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  Адреса сайту:http://www.cultura.kh.ua/activities/modern-art

Виставка була організована обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітзакладів за сприяння обласного центру культури і мистецтва.

Сховати метелика