Ліквідація безграмотності у фотографії відбулася у галереї «Мистецтво Слобожанщини» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Ліквідація безграмотності у фотографії відбулася у галереї «Мистецтво Слобожанщини»

1 018 29 березня в художній галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшов майстер-клас з основ фотографії, його тема звучала так: «Як не робити дурних помилок». Своїм досвідом ділилися харківські фотохудожники Олександр Ляшенко і Владлен Василенко.

Проводити майстер-класи Владлену і Олександру не у новинку. У них вже є досвід викладання – вони навчають тонкощам фотозйомки в харківській фотошколі «Позитив +».

З чого починати?

1 015Знайомити з премудростями фотографування почали зі з'ясування того, що ж таке фотографія. На це елементарне питання далеко не кожен може відповісти правильно, дати достатньо повне пояснення учасники майстер-класу змогли тільки колективно.

1 022 2Виявляється, слово «фотографія» має давньогрецьке походження й буквально означає «техніка малювання світлом». В основі фотографії лежить світло, тому багато часу фотографи приділили розмови про фізичну основу фотографії і ролі світла.

«Недаремно для початкового майстер-класу про основи фотомистецтва ми вибрали саме таку назву «Як не робити дурних помилок». Професіонал – це людина, яка зробила найбільше помилок і навчилася їх не робити, або навчилася їх не робити, виходячи з чужого досвіду»,– вважає Владлен Василенко.

1 031 1 copyОлександр Ляшенко підбадьорив присутніх на початку заняття таким афоризмом: «Якщо ти зробив помилку, значить ти намагався щось зробити. Тому пробуємо фотографувати і не боїмося помилятися».

Як зробити шедевр?

На майстер-клас всі учасники прийшли з фотоапаратами. І відразу ж Владлен спробував розвінчати існуючу оману: «Багато хто говорить, що у них погана камера, і тому виходять неважливі знімки. Це неправда. Навіть маючи найкращий професійний фотоапарат недосвідчена людина все-одно отримає погані знімки, а професіонал зможе зробити класне фото навіть звичайною «мильницею».

Сучасна цифрова техніка, простота і доступність усіх фотопроцесів роблять мистецтво фотографії доступним широким масам. Багато хто з нас, не замислюючись, з легкістю робить фотографії своїх близьких, відображає пам'ятні події, але серед таких фото, дійсно, художніх знімків дуже мало.

1 007 1Олександр Ляшенко запропонував два шляхи отримання шедевру: «Ви можете зробити триста знімків і серед них може виявитися шедевр, а можете довго готуватися до зйомки і зробити один кадр, але ідеальний. Як ви будете діяти – ваш вибір».

В якості девізу перед початком практичної частини було запропоновано тезу «Перед тим, як натиснути на кнопочку, ми думаємо».

Авторежим краще не використовувати

Олександр і Владлен намагалися донести до аудиторії, що фотографувати в авторежимі – це погано. Майстри наголосили: навіть не професіоналові можна і потрібно самостійно виставляти необхідні параметри, а не покладатися на незрозумілі і не передбачувані авто установки. Це вони з легкістю довели кількома порівняльними знімками, які були зроблені в різних режимах.

Чим далі, тим більше усі занурювалися у спеціальні терміни. Ставали простими і зрозумілими такі слова, як «час експозиції», «витримка», «баланс білого», «замкнута композиція», «правило третин». До речі, сітка, побудована за правилом третин, використовується в видошукачах деяких фотоапаратів для полегшення компоновки кадру.

1 017 copyЗа досить короткий термін майстрам фотосправи вдалося розповісти про всі базові поняття фотографії, при цьому свою розповідь вони ілюстрували безліччю наочного матеріалу і змогли створити дуже легку робочу атмосферу. Всім вдалося приділити увагу і на всі питання були отримані відповіді. Резюмуючи підсумки першої зустрічі, новачки у фотографії винесли для себе кілька головних моментів: 1) ніколи не фотографувати в авторежимі, 2) ніколи не використовувати цифровий зум, а краще підійти ближче, 3) намагатися не використовувати вбудований автоспалах – з ним ви ніколи не отримаєте хороших знімків, 4) перед тим, як натиснути на кнопочку, думаємо, 5) у фотографії всі правила потрібно порушувати.

Передбачається, що це тільки перша зустріч Олександра Ляшенко та Владлена Василенко з початківцями фотографами. Майстри фотомистецтва заявили про намір створити на базі галереї «Мистецтво Слобожанщини» фотоклуб, в рамках якого можна буде регулярно приходити і спілкуватися, ділитися враженнями й успіхами, радитися і знаходити відповіді на свої запитання, обговорювати світові шедеври і власні роботи.

Сподіваємося, такі зустрічі і майстер-класи об'єднають в галереї професіоналів і фотолюбителів в фотоклуб, учасники якого зможуть ділитися досвідом, експериментувати і вчитися. Слідкуйте за анонсами про наступні зустрічі на нашому сайті.

Сховати метелика