Урок 1. Майстерня Діда Мороза: гірлянди та інші прикраси на ялинку і для оздоблення кімнати | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Урок 1. Майстерня Діда Мороза: гірлянди та інші прикраси на ялинку і для оздоблення кімнати

Ялинкові прикраси або оздоблення святкової зали у більшості випадків виготовляються з паперу. Гірлянди, серпантини, маски, конфетті та багато інших виробів, основою для яких може стати цей матеріал. Виготовлення новорічних прикрас із паперу може принести величезну радість та задоволення, в особливості дітлахам.

Ось лише невеликий перелік того, що можна зробити з кольорового паперу власними руками:

1. Гірлянда з кілець

Для виготовлення використовують кольоровий папір. Вирізають рівномірні смужки розміром 200х10 мм, склеюють з них кільця, одночасно поєднуючи деталі між собою. Кільця чергують за розміром та кольором, до крайніх прив'язують нитку.

Гирлянда из колец

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Гірлянда-ланцюжок

Для виготовлення використовується глянцевий кольоровий папір. Зі щільного картону виготовляють шаблон ланки, що нагадує підковку. Потім беруть аркуш кольорового паперу, складають його навпіл кольоровим боком всередину. Олівцем окреслюють шаблон однієї ланки, накладаючи його так, щоб кінці підкови впиралися у згин та вирізають ножицями та вигинають кольоровим боком наверх. Коли набереться потрібна кількість ланок, їх збирають у готовий ланцюжок.

Гирлянда цепочка

 

 

 

 

 

 

 

3. Гірлянда із аркушів паперу

Для її виготовлення використовують аркуші тонкого паперу. Для цього беруть аркуш формату А4 кольорового паперу, згинають його навпіл по лінії вздовж, готову заготовку ще раз. На заготовці, що вийшла, по довгих краях, кожні сантиметр-півтори зробити надрізи в шаховому порядку. Далі декілька таких заготовок розгорнути і поєднати в один ланцюжок.

   Гирлянда из полосок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Гірлянда зі смужок

Для виробів використовують кольоровий тонкий папір. З нього нарізають довгі тонкі смужки і склавши перпендикулярно їх кінці, переплітають їх по черзі, таким чином, щоб кожний наступний згин накривав попередній. У разі, якщо нарізані смужки короткі, їх склеюють, поки не вийдуть смужки потрібної довжини. На кінцях гірлянду закріплюють ниткою.

Гирлянда из полосок

 

 

 

 

 

 

 

 

Так, різнобарвні гірлянди це добре, але треба ще прикрасити саму ялинку, яка є центральною та головною декорацією новорічного свята. В принципі, можна піти на найближчій ринок і купити прикраси найрізноманітніших форм і кольорів. А можна і докласти руку самому, зробивши оригінальні вироби з підручних матеріалів. Для їх виготовлення потрібно трохи терпіння, ножиці та папір, а ми в деталях пояснимо, як їх робити.

Отже, почнемо:

1. Кошик

Для його виготовлення беруть глянцевий кольоровий папір прямокутної форми. Складають його навпіл (залишивши смужку завширшки у 5 мм для підклеювання), після чого складають у тому ж напрямку ще двічі – до нашої лінії смужки. У отриманій заготовці відрізають верхню та нижню частини за фігурним контуром (його креслять на власний вибір – від лінії згину до лінії склеювання). З боку згину роблять рівномірні глибокі численні надрізи під кутом. Розгорнувши отриману конструкцію, згинають всі розрізані смужки вгору, після чого аркуш склеюють. Все, готово!

        ЛУКОШКО

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Сонечко

Береться аркуш глянцевого паперу жовтого кольору прямокутної форми, складається навпіл уздовж. З боку лінії згину відступають 1 см і паралельно краю проводять лінію. З боку згину роблять рівномірні надрізи через кожні 5-10 мм перпендикулярно лінії згину. Останню смужку відрізають квадратом, таким чином, щоб заготівка виглядала як гребінець з маленькою ручкою. Потім нерозрізані частини за окресленою лінією згинають всередину, після чого лист згинають у коло, щоб «промені» сонечка загиналися на зовнішній бік, а «ручки гребінця» заводять у паз і склеюють. Готовий виріб підвішують на нитці.

 

  СОЛНЫШКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Абажур

Для виробу використовують тонкий кольоровий папір. Підготовлюють смужку з такого паперу, складають її «гармошкою» так, щоб сторона дорівнювала 10-12 міліметрів. На заготовці з одного боку роблять зріз кута і вирізи по сторонах. Виготовляють дві такі деталі, згортають їх по колу і склеюють зрізаними сторонами разом. У верхній частині проколюють заготовку голкою з ниткою і надають заготівлі закінчену форму.

З таких же заготівок можна зробити променисте колесо. Для цього заготовки згортають в протилежний бік

 Абажур

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ліхтарик

Для виробу використовують глянцевий кольоровий папір. Початок виготовлення іграшки таке ж, як і у сонечка. Готують прямокутний аркуш паперу, складають його навпіл і роблять надрізи через 5-10 мм.

Розгортають лист і роблять згини нерозрізаної частини на зовнішню сторону. Потім готують аркуш паперу трохи меншого розміру і роблять з нього циліндр.

На нього наклеюють заготовку з розрізами. До виробу приклеюють паперову смужку або нитку для кріплення іграшки.

ФОНАРИК

 

Сховати метелика