У Харкові відбувся семінар-практикум для керівників вокально-хорових колективів | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

У Харкові відбувся семінар-практикум для керівників вокально-хорових колективів

DSC 0682 

   17 квітня 2015 року в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва було проведено семінар-практикум для керівників вокально-хорових колективів закладів культури Харківської області за темою: «Вокально-технічна робота керівника аматорського колективу». На заході були присутні представники Балаклійського, Богодухівського, Близнюківського, Валківського, Дергачівського, Кегичівського, Коломацького, Лозівського, Нововодолазького, Первомайського, Сахновщинського, Чугуївського та Харківського районів області.

   Відкрив програму семінару виступ Мякіннікової Любові Миколаївни, - заступника директора з культурно-просвітницької та творчої роботи ООМЦКМ, яка привітала присутніх з великодніми святами та визначила напрямки методичної роботи в 2015 році.

   У першій частині семінару виступила Розторгуєва Вікторія Анатоліївна, - художній керівник КЗ Нововодолазького районного Будинку культури, керівник аматорського вокального колективу «Берегиня» Рокитненського СБК Нововодолазького району із темою: «Специфіка роботи з новоствореним аматорським колективом. Першочергові задачі керівника». Вона розповіла про труднощі, з якими довелося зіткнутися їй, як керівнику нового колективу, а також і його учасникам. Окремо слід виділити те, що учасники колективу,не знайомі з музичною грамотою, за 9 місяців плідної праці вже досягли успіхів в улюблений справі. Якщо до зустрічі з Розторгуєвою В.А. колектив виконував лише одноголосні народні пісні, зараз у їхньому репертуарі домінує багатоголосся. Багато уваги було приділено прийомам, які використовує керівник хору для удосконалення вокально-хорових навиків. У виконанні вокального колективу «Берегиня» пролунали народні пісні: «Гарна, гарна Василиха», «Летіла зозуля», «Пішла доня жито жати», «Ой, на горі жита много» та ін. Учасниці колективу порадували глядачів своєю енергійністю та яскравими народними костюмами.

   У другій частині семінару Бреславець Галина Миколаївна, - старший викладач Харківської державної академії культури, провела майстер-клас за темою: «Особливості вокальної роботи на індивідуальних заняттях з постановки голосу, солоспіву». Разом зі своїми студентками Ксенією Цуріною   (V курс) та Інною Дриль (ІІ курс) викладач представила методику роботи на уроках вокалу на прикладі музичного матеріалу: «Зелена дібровонька», «Жито, мати, жито, мати, жито-не пшениця», «Десь тут була подоляночка», «Хміль лугами» та ін. У своїй доповіді Бреславець Г.М. торкнулася питання розспівування, відповіла на запитання, пов'язані з артикуляцією, дикцією, диханням та опорою, підкреслила значущість концертмейстерської роботи.

   Також на семінарі відбувся репрезентаційний виступ жіночого хорового ансамблю кафедри українського народного співу Харківської державної академії культури (керівник – старший викладач Сміюха Петро Григорович). За головну мету було поставлено продемонструвати як солісти-вокалісти можуть працювати у колективі. Ансамбль майстерно виконав українські народні пісні: «Ой, у полі жито», «Лугом іду, коня веду», «Ти березо, кучерява» вразивши своєю професійною підготовкою.

   Після виступу ансамблю учасники семінару мали змогу поспілкуватися з доповідачами,а також почути відповіді на свої запитання.

Фотогалерея семінару:

 

Сховати метелика