У галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла лекція на тему «Таємниця Григорія Сковороди» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Помилка
  • JFile::copy: Cannot find or read file: 'http://www.cultura.kh.uaimages/stories/anons/lekcii/DSC_0239.JPG'
Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

У галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла лекція на тему «Таємниця Григорія Сковороди»

2 лютого - в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція на тему: «Таємниця Григорія Сковороди» з циклу «Україна невідома». Лектор А.В. Козка. DSC 0239

Від покоління до покоління, з уст в уста, з книги в книгу передаються оповіді про Григорія Сковороду. У ньому завжди вражала і вражає подиву гідна цілісність натури і принциповість. Ще в 1753 році Г. С. Сковорода посів у Переяславському колегіумі посаду викладача піїтики. Єпископ вимагав пояснити, чому Григорій Сковорода викладає свій предмет не як кожний "порядний чиновник", а по-новому. Григорій Савич відповів, що про те можуть судити спеціалісти: "Одна справа - архієрейський посох, а інша - смичок", що значило "знай швець своє шевство, а в кравецтво не мішайся". Це був виклик, якого не могла знести єпископська пиха, - і Сковорода Григорій пішов геть з училища.

Григорій Сковорода - геніальний педагог, філософ, мудрець, мандрівник, музикант ... Мандрував по Німеччини, Словаччини, Польщі, Австрії, Північній Італії. Слухав лекції знаменитих німецьких професорів, вивчав різні філософські системи, придивлявся до життя, зіставляючи її з життям на Україні і бачив багато схожості.

Сковороду Григорія Савича спокушали високими світськими посадами, все з тим же наміром - ізолювати його від людей. Харківський губернатор пропонував: "Чому ти не візьмеш собі якогось певного стану?" У відповідь - сковородинівське: "Шановний пане! Світ подібний до театру. Щоб грати в театрі з успіхом і похвалою, беруть ролі за здібностями. У театрі актора хвалять не за знатність діючої особи, а за те, як він вдало грає її. Я довго міркував про це і після великого випробування себе побачив, що не можу представляти в театрі світу жодної особи вдало, крім низької, простої, безтурботної, самітної. Я обрав собі цю роль - і задоволений ".

DSC 0226Педагогічна справа, очевидно, було покликанням філософа, бо коли в 1766 році йому знову запропонували викладати в Харківському колегіумі нововведений предмет - основи добропорядності, він охоче погодився і написав з цією метою посібник "Вхідні двері до християнської доброчинності для молодого шляхетства Харківської губернії". Керівники колегіуму мали намір зробити талановитого викладача "своїм", а Сковорода не хотів втрачати зв'язків з учнівською молоддю, плекаючи надію виховати у неї вольнолюбие і критичне ставлення до церкви, релігії, суспільству.

Високим цілям пробудження народу віддав своє життя народний мислитель і справжній просвітитель народу. Його життя горіло вогнем любові, ненависті, правди і розуму. Розповідають, що Катерина ІІ, зустрівшись зі Сковородою, запитала, чому він такий чорний. Дотепна відповідь містила глибокий зміст, який вказував на суть його життя: - Ех! Вельможна мати, хіба ж ти де бачила, щоб сковорода була біла, коли на ній печуть і смажать, і вона вся у вогні.

У програмі були представлені слайди, відеоряд.

Довідка: Андрій Вікторович Козка юрист за освітою (Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого), співавтор ряду книг про псифеномени (Козка А., Железняк Г. «Таємниці людської психіки», 2007; Козка А., Железняк Г. Серія з 12 книг Книжкового Клубу «Клуб Сімейного DSC 0249Дозвілля» - «Небезпечно: аномальна зона», 2006, 2007)

Відео лекції: https://www.youtube.com/watch?v=dQy65BWh8mI

Наша адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Сховати метелика