Лекція Пухарева Вікентія «Українська скульптура ХХ ст. Частина 1: Стильовий діапазон» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Лекція Пухарева Вікентія «Українська скульптура ХХ ст. Частина 1: Стильовий діапазон»

DSC 0057 6 квітня - у галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція з мистецтвознавства з циклу лекцій  «Простір і час українського мистецтва (XIX - ХХ ст.)». Тема: «Українська скульптура ХХ ст. Частина 1: Стильовий діапазон». Лектор – мистецтвознавець Пухарев Вікентій.

Подумки охоплюючи поглядом той шлях, що його пройшла українська скульптура у ХХ столітті, ми звертаємо увагу, перш за все, на широкий стильовий діапазон, який продемонстрували вітчизняні майстри у своїх станкових та монументальних творах. Представлена головним чином монументально-декоративними формами, українська скульптура у цей період заповнила усі жанрові лакуни, що раніше залишались порожніми.

Лектор особливо відзначив й появу у ХХ столітті декількох центрів вищої художньої школи, в яких почала відбуватися професійна підготовка скульпторів.

Поряд з провідним критично-реалістичним напрямом в українському мистецтві початку XX ст. виявилися також інші стильові тенденції. Мистецтво модерну першого десятиліття XX ст. знайшло в Україні своє відбиття у сполученні його вишуканих форм з формами українського народного орнаменту, архітектури, різьбярства, виникло стильове явище, яке тепер називаємо українським модерном. Форми модерну сполучені і зі стилізаційними намаганнями, і з символізмом.

Мистецтвознавець Вікентій Пухарев зупинився на видатних українських скульпторах, серед яких Олександр Архипенко, Матвій Харламов, Балавенський Федір, Михайло Гаврилко, Іван Кавалерідзе, подружжя Бернард Коротко і Жозефіна Діндо, Йосип Чайків, Юхим Білостоцький, Борис Іванов, Іван Макогон, Микола Рябінін, Еммануїл Мисько, Наталія Дерегус, Леонід Молодожанин, Поліна Горенштейн і інші.

Довідка: Вікентій Вікторович Пухарев, мистецтвознавець, художник-графік, аспірант Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

Наша адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Фотогалерея:

Сховати метелика