Лекція О.В. Коваля «Традиції Харківського художнього училища та сьогодення» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Лекція О.В. Коваля «Традиції Харківського художнього училища та сьогодення»

DSC 01001120 травня -  в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція з мистецтвознавства з циклу лекцій «Предмет в мистецтві, взаємодія знаків», тема: «Традиції Харківського художнього училища та сьогодення». Лектор - мистецтвознавець Коваль О.В.

Харківське художнє училище - одне з найстаріших професійних мистецьких освітніх центрів в Україні.
Мистецтвознавець Коваль О. В. захоплююче розповів про творчий шлях і розвиток харківської художньої школи.

Харківське художнє училище засновано у 1896 році рішенням Харківської міської думи на базі приватної художньої школи М. Раєвської - Іванової. Свою діяльність училище почало в новому будинку в 1912 р. Приміщення було побудовано в спеціально відведеному місці з особливою стильовою рисою, якою був стиль модерн. Однак містилися і елементи старого Українського будівництва. Першим директором був вихованець Рєпіна І. Е - Олександр Любимов, а викладачами - фахівці Репінської майстерні Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі, які були запрошені до Харкова.

Основу навчального процесу в ХДХУ складають художня та викладацька діяльність М. Д. Раєвської-Іванової. А також використання досягнень художньої школи і творчих принципів Академії мистецтв Росії.
Харків багато сил вкладає в цей осередок культури. На початку 1913 училище очолював С. Прохоров, який свого часу викладав у художній школі малювання в Томську.

Вже в 1914 керував училищем Горєлов Р., а в 1916 році Горєлова Р. замінив видатний український художник і викладач художніх дисциплін Кокель А. Це був найбільший заклад того часу, переважний напрямок харківської школи – пейзажний жанр, на відміну від одеської школи, де основними, крім марини, були натюрморт і портрет.

Лектор зупинився на видатних педагогів, які творили у стінах закладу і художників, які закінчили його. Це Хмельницький О. А., Бесєдін С. Ф., Кричевський В. Р., Ненадо В., Бондаренко Г, Брозголь П. М., Константинопольський А. М., Жердзицкий Є., Шевченко В., Чернов Л. В., Єрмілов В., Косарев Б. та багато інших.
Коваль О. В. зупинився на послідовниках традицій Готарова В.Н. і Куликова В.Н., на пост концептуальному напрямку і його продовженні в художньому процесі Харкова.

Довідка. Олег Володимирович Коваль - мистецтвознавець, культуролог, семіотик, лінгвіст, член Національної спілки художників України (секція мистецтвознавство). Основна область його наукових інтересів - семіотика культури, мови та мистецтва. Займається також проблемами лінгвістики дискурсу і лінгвоестетікі. Автор понад 100 статей з питань загального мовознавства, теорії мистецтва і культури. Працює над дисертаційним дослідженням, присвяченим вербально-візуальному синтезу в теорії і практиці візуального мистецтва 20-21-го століть. Зараз Олег Коваль є зав. кабінету історії мистецтва, викладачем історії мистецтва Харківського художнього училища. Шеф-редактор журналу прикладного мистецтва та антикваріату «Anima Rerum / Душа речей».

Вхід вільний! Чекаємо Вас за адресою: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Фотогалерея:

Сховати метелика