«Сучасне мистецтво України. Частина 2 – Нові тенденції кінця 80-х – 90-х років» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

«Сучасне мистецтво України. Частина 2 – Нові тенденції кінця 80-х – 90-х років»

 DSC 0098 copy

3 серпня о 17:00  в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулася лекція з циклу «Простір і час українського мистецтва (ХІХ – ХХ ст.)». Тема: «Сучасне мистецтво України. Частина 2 – Нові тенденції кінця 80-х – 90-х років». Лектор – мистецтвознавець Пухарев Вікентій.

У другій частині заключного лекційного циклу про сучасне мистецтво України, мистецтвознавець Пухарев Вікентій приділив увагу принципово новим тенденціям, які запанували в вітчизняному мистецтві з кінця 1980-х і в 1990-і роки.

Це мистецтво перехідного етапу від одних форм в принципово інші. І це був свідомий перехід.

Лектор зупинився на тому, що з'явилися маргінальні молодіжні течії в мистецькому житті кінця 80-х - 90-х років, пленери молодих художників, одним з ідеологів яких був мистецтвознавець Олександр Соловйов. Ці пленери народжували новий художній фонд.

З'явився інтерес до творчості сучасних італійських художників. Серед них лідер «трансавангарду» (течії в європейському живописі постмодернізму) Сандро Кіа, живописець-неоекспресіоніст Франческо Клементе, Енцо Куккі і інші.

Крім італійських художників відбувається знайомство з Новою лейпцігською школою (особливості живопису цього стилю: наративність, фігуративність і приглушені тони, естетичний вплив соцреалізму і модерну). Одним з найвідоміших представників цієї школи є Нео Раух.

У руслі цих тенденцій українські художники показали, з одного боку, зростаючу залежність від художніх процесів Заходу, з іншої – потенційну можливість заявити про себе у новому контексті, гідно прозвучати на світовій художній сцені.

Мистецтвознавець Пухарев Вікентій зупинився на творчості таких відомих художників, як Арсен Савадов, Георгій Сенченко, Олександр Ройтбурд, Олег Голосій, Валерія Трубіна, Ілля Чичкан, Юрій Соломко, Олександр Гнилицький, Василь Цаголов та багатьох інших.

Довідка: Вікентій Вікторович Пухарев, мистецтвознавець, художник-графік, аспірант Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

Наша адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи). Тел. / Факс: (057) 717-10-40

Сховати метелика