Ювілейний творчий вечір заслуженого діяча мистецтв України Олександра Вікторовича САВЕНКА | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Ювілейний творчий вечір заслуженого діяча мистецтв України Олександра Вікторовича САВЕНКА

DSC 0018 copy copy copy copy

 «Неможливе життя без любові» –життєве кредо режисера Олександра Савенка.

«Неможливе життя без любові» - так вважає і так назвав свій творчий вечір, присвячений 75-річному ювілею, режисер, сценарист, журналіст, поет-пісенник, головний режисер Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, заслужений діяч мистецтв України Олександр Вікторович Савенко.  Свято відбулося 12 грудня в затишній залі Обласного центру культури і мистецтва.

Свій вечір ювіляр відкрив поетичними рядками – епіграфом до усього подальшого дійства:

Неможливо життя не любити,

Бо навіщо тоді і жити...

Я люблю і весняне сонце,

І зимове – через віконце.

Я люблю і дощ, хуртовину,

А найбільше люблю Україну,

Українку – мою дружину,

Що зі мною завжди без зупину,

Діточок своїх і онуків,

Це – родина моя і злука.

Я безмежно кохаю вас, друзі,

Побратими мої по музі,

Вдячний вам за увагу й турботу,

Я люблю свої фах і роботу.

Тож повірте на доброму слові –

Неможливе життя без любові!

– І в будні, і в свята мене підтримує сім'я, яка сьогодні знаходиться в залі, і моя друга сім'я – колектив Обласного центру культури і мистецтва, який став для мене другим домом, – сказав Олександр Савенко.DSC 0024 copy copy copy copy

І звичайно ж прозвучали слова любові і подяки на адресу всіх, хто допомагав у здійсненні творчого задуму, а це – давня помічниця і соратниця режисера Савенка, а в даному випадку – режисер вечора Ельвіра Миколаївна Чайка, відеоінженери Борис Чурилов і Олексій Крижановський, звукорежисер Марк Супрунов, постійні ведучі концертів заслужена артистка України Тетяна Грінік та заслужений діяч мистецтв України Михайло Крамаренко і співробітники Центру.

Глядацька зала ледь вмістила всіх, з ким хотів розділити радість зустрічі Олександр Вікторович – однодумці, друзі, а по суті – зірковий склад представників мистецтва Харківщини і України.DSC 0047

50 років творчої діяльності О. В. Савенка, і 25 з них - служіння в незалежній Україні, рідній Харківщині. Пісня «Моя Харківщина», написана поетом-піснярем Савенко 15 років тому спільно з композитором Дмитром Новічонком, сьогодні отримала нове звучання у виконанні тріо «Обереги» в складі заслужених артисток України Людмили Омельченко, Вікторії Осипенко та Олени Шишкіної.

На вечорі-концерті звучали пісні на вірші Олександра Савенка, фрагменти з вистав, концертів, творчі спогади і, звичайно ж, вітання та поздоровлення.

Від колективу Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва ювіляра привітала директор, заслужена артистка України Людмила Григорівна Омельченко:

«Ми пишаємось і цінуємо, що в нашому колективі є така творча і багатогранна людина: режисер, журналіст, письменник, поет і Вчитель! А ще – Ви добра і мудра людина, чуйний і уважний керівник, талановитий організатор. Ваше особисте свято – це свято працівників культури  всієї області. Адже це і є справжнє народне визнання!»

Високе почуття відповідальності та професіоналізм режисера і сценариста Олександра Вікторовича Савенка зазначив у своєму привітанні начальник Управління культури Харківської обласної державної адміністрації Олег Анатолійович Яцина.

За плечима ювіляра 45 років журналістського стажу, робота кореспондентом, редактором - телебачення, газет, тижневиків, а в даний час – почесна місія, якою він пишається, О. В. Савенко є членом правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України. А ще – три пісні, присвячені журналістам. Одну з них, пісню «Журналісти Харківщини» на музику Д. Новічонка, виконали заслужений артист України Олексій Гавінський і студентка Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського Олеся Кузьмінова.

DSC 0051

Олександра Вікторовича привітали колеги – голова правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України Олександр Олександрович Голуб, який вручив йому Грамоту ХОО НСЖУ, і член Правління, директор Телекомпанії «Оріон», заслужений журналіст України Олександр Борисович Швець.

Давня дружба пов'язує Олександра Вікторовича з Харківським академічним театром музичної комедії, він дуже пишається нагородою «Почесний знак «Золота маска», якою був нагороджений в номінації «Друг театру».

Дружні слова вдячності і подяки за плідну творчу співпрацю прозвучали з вуст директора, головного режисера театру, заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Миколайовича Коваля.

Назавжди з'єднали Олександра Вікторовича Савенко добрі творчі, дружні стосунки з працівниками охорони здоров'я Харківщини. За 20-ть років співпраці з медиками народилися 4 пісні, одну з них він назвав з особливим сенсом і почуттям – «Хранители здоровья», автор музики Олег Іванов, виконав пісню заслужений артист України Олексій Гавінський.DSC 0056 copy copy

Заступник Голови Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України Тетяна Борисівна Пустовойт привітала ювіляра: «Ви втілюєте впевненість у всіх життєвих проявах, вірність в дружбі, розсудливість, виваженість зробленого кроку».

Витоки творчості ювіляра – Харківський обласний Палац піонерів (зараз Палац дитячої та юнацької творчості), Театр юних і його творець, і творець багатьох творчих особистостей Петро Львович Слонім. Завідувач відділом художньо-естетичного виховання Палацу, депутат Харківської обласної ради Ірина Вуколівна Лопатіна поділилася спогадами про спільну творчу роботу з Олександром Вікторовичем.

Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій нагородив головного режисера ХООМЦКМ О. В. Савенка Благословенною Грамотою, яку з теплими словами вітання вручив настоятель храму Преподобного Олексія, чоловіка Божого, Харківської єпархії Української Православної Церкви Отець Андрій.

Відома поетеса, заслужений діяч мистецтв України Ніна Антонівна Супруненко, поділилася спогадами про спільну творчу роботу з Олександром Вікторовичем.

Пісня «Танго Харьковских пожарных» (музика відомого шансоньє Георгія Акопяна) майже 22 роки є Гімном людей мужньої і героїчної професії. У цей день її заспівали представники Національного університету цивільного захисту України, провідні фахівці Тетяна Рєпіна і Микола Целуйко.

Вираження особистої громадянської позиції режисера Савенка за останні три роки – це такі його роботи, як «Захисникам України слава!», «Слава Україні! Слава Героям!», «Гідність та Свобода – скарб українського народу!» та інші. У програмі вечора були представлені відеофрагменти деяких з них.

А фрагмент концерту-реквієму пам'яті Героїв Небесної Сотні «Кохання на Майдані» виконали студенти Харківського вищого коледжу мистецтв Марія Омельченко і Євген Шарий у музичному супроводі Максима Шевченка.

DSC 0070 copy

Освідченням у коханні музі, подрузі, дружині Надії Савенко став відеокліп на пісню «Моя Надежда» (вірші О. Савенка, музика Д. Новічонка), що викликав бурхливі овації в залі.

Темі вечора відповідав і відеофільм «Любовь и мода – Лаура Стиль» режисера Олександра Савенка, в якому знімалися актори Т. Гриник, В. Бондарєв, С. Городецький та інші.

Ще один емоційний вибух вечора викликала унікальних історія. 11 років тому народна артистка України Ніна Шестакова народила довгоочікувану доньку. Коли дівчинці виповнилося півроку, Олександр Вікторович написав їй і її мамі пісню «Ніана», так Ніна назвала свою доньку. Музику написав Д. Новічонок. Прем'єра пісні відбулася на сцені оперного театру 16 червня 2005 року, останній приспів Ніна заспівала з піврічною донькою на руках.

DSC 0072

На своєму вечорі Савенко приготував відеосюрприз – Ніна Шестакова з донькою Ніаною вперше через 11 років побачили себе на цьому відео. І, не приховуючи емоцій, тепер уже разом виконали цю пісню.

У цей ювілейний день народження всі, хто прийшов привітати Олександра Вікторовича, з теплом, а іноді і з гумором згадували найяскравіші моменти співпраці, бажали подальших творчих вершин. Колеги і соратники – народний артист України О.П. Васильєв, режисер, заслужений працівник культури України                  О. М. Бінус, хореографи заслужений діяч мистецтв України І. М. Кощавець і заслужений працівник культури України О. І. Ковалівська, композитор Д. Новічонок, директор середньої школи №170 Г. І. Шойхет.DSC 0090

Феєрверк емоцій у фіналі вечора викликали вітання вокалістів. Чудовий репертуар і талановиту виконавську майстерність подарували ювіляру заслужений артист України Андрій Тимошенко, народний артист України Олег Дзюба, заслужені артистки України Євгенія Костенко і Вікторія Вєннікова, переможець і володар премій і гран-прі багатьох конкурсів і фестивалів народний вокальний ансамбль «Квітка».

І, нарешті, з появою головного Діда Мороза Слобожанщини, заслуженого артиста України Євгена Плаксіна зі своєю Снігуронькою, народний вокальний ансамбль «Квітка» виконав фінальну пісню на вірші Олександра Савенка і музику Дмитра Новічонка «Харківщина Новорічна».

 

 

 

 

                                                                                                              

Сховати метелика