«Програма «Культурна столиця» як інструмент регіонального і місцевого розвитку» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

«Програма «Культурна столиця» як інструмент регіонального і місцевого розвитку»

 image 0 02 05 359cb28536dc5d514490608e1d542d2e0c199412cbdc6d79a3c0c8cea5315227 V 1 copy

9 червня 2017 року директор Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Людмила Омельченко та співробітники відділу інноваційних культурних проектів та міжнародного співробітництва взяли участь у семінарі-обговоренні «Програма «Культурна столиця» як інструмент регіонального і місцевого розвитку», що був організований Українським центром культурних досліджень Міністерства культури України спільно з Міністерством культури  Литовської Республіки та Посольством Литовської Республіки в Україні.

У приміщенні Харківського літературного музею зібрались представники соціокультурної сфери, культурницьких та громадських організацій Харкова та Харківської області для того, щоб вивчити досвід Литви, зокрема, досвід проведення щорічного конкурсу на визначення культурної столиці, який може бути дуже корисним для України з точки зору створення та застосування ефективних інструментів регіонального і місцевого розвитку за допомогою культурних ресурсів.

На семінарі виступили з доповідями-презентаціями Ядвіґа Лісєвічютє, головний спеціаліст відділу Регіональної політики Міністерства культури Литовської Республіки, Лінас Улкштінас, заступник директора Центру культури міста Тяльшай, координатор проекту «Тяльшай – столиця культури Литви 2016 року», Тетяна Гавриш, Почесний консул Федеративної Республіки Німеччина у м. Харків, Тарас Данько, автор ініціативи Kharkiv Going Global, співзасновник Kharkiv Observer, експерт Team Europe, професор НТУ "ХПІ". Також у заході взяли участь аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні Юрґіс Ґедріс та директор Українського центру культурних досліджень Олександр Буценко.

Серед питань, які обговорювались на семінарі головними були:

–    Як саме сприяє програма «Культурна столиця» економічному розвитку території/регіону?

–    Яких саме змін вдалося досягнути Литві в результаті запровадження конкурсу на визначення культурної столиці?

За умовами конкурсу міста подають проекти комплексу заходів, які будуть відбуватися у місті протягом року. На цей рік місто має стати взірцем культурного життя і дуже привабливим, з цього боку, для внутрішнього і зовнішнього туризму. Із досвіду проведення конкурсу відомо, що він має дуже позитивні і прогресивні наслідки для розвитку не тільки культури, а й економічного та соціального життя місцевості.

Головними результатами участі міста Тяльшай, наприклад, у проекті «Культурна столиця Литви 2016» стали: підвищення популярності міста серед литовців та іноземних туристів; створення нових культурних продуктів (фестивалі, виставки, концерти, фільми, нові маршрути культурного туризму); модернізація закладів культури; збільшення об’ємів місцевого малого та середнього бізнесу; активізація волонтерського руху; збільшення кількості відвідувань культурних заходів місцевим населенням та туристами; об’єднання загальною метою місцевих закладів культури, освіти, соціальної сфери, громадських організацій тощо.

image 0 02 05 dfd63fa7d648a64993a235252cfea99406bce4a20dc8a611c8b0f0dde06c4faa V

Звісно, за кількістю населення Литва дорівнює Харківській області, тому вирішувати певні питання на законодавчому та виконавчому рівні простіше і скоріше, але, все ж таки, в умовах децентралізації тим і цікавий досвід нашого північно-західного сусіда саме для нашого регіону.

Сховати метелика