У Харкові відбувся міжнародний семінар "Культурна спадщина як ресурс розвитку" | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

У Харкові відбувся міжнародний семінар "Культурна спадщина як ресурс розвитку"

 2 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

У Харкові відбувся міжнародний семінар «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм»

12 квітня співробітники КЗ «ООМЦКМ» взяли участь у визначному для культурного життя Харківщини заході. У приміщенні коворкінгу Fabric.space відбувся міжнародний семінар «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм». Роботу семінару відкрили Міністр культури України Євген Нищук та голова ХОДА Юлія Світлична. Губернатор підкреслила значущість цієї культурної події для регіону, а Міністр культури − важливість проведення такого великого форуму в контексті оголошеного в Україні спільно з Європою Року культурної спадщини, а також визнання провідної ролі культури в об’єднанні людей, консолідації та єдності суспільства. Євген Нищук підкреслив великий потенціал Харківської області та активність регіону в питанні збереження об’єктів культурної спадщини, а також зазначив, що культурна спадщина Харкова – це унікальна спадщина ХХ століття, яка зараз опрацьовується і готується для подання до переліку ЮНЕСКО.

3 2

Робота семінару була напруженою і плідною: 17 спікерів, з яких 9 – європейські експерти. Це не аби який досвід для харків’ян. Адже серед доповідачів були і представник Секретаріату Ради Європи Франциск Пла, і Голова Розширеної часткової угоди про Культурні маршрути Ради Європи Альфредас Йомантас, і директор Європейського інституту Культурних маршрутів Стефано Домініоні, і Голова року культурної спадщини 2018 Дорота Пишна-Нігге, а також координатори різних європейських культурних маршрутів.

Протягом дня європейські експерти разом із колегами з різних регіонів України обговорювали питання збереження культурної спадщини та розглядали кейси з використання її об’єктів задля розвитку окремих громад і цілих регіонів. Під час семінару відбулися презентації програм, ініціатив та проектів Європейського Союзу та Ради Європи – «Європейський рік культурної спадщини», «Ініціативи Ради Європи в сфері культурної спадщини», «Європейські культурні маршрути», спрямовані на поширення обізнаності про культурну спадщину як важливий ресурс розвитку регіонів та як основу соціальної згуртованості місцевих громад.

Так, наприклад, «Європейські культурні маршрути» стали загальним терміном, що використовується для транскордонних шляхів культурного зв’язку. Подорожуючи крізь час та простір, ці маршрути демонструють внесок різних культур в спільну європейську культурну спадщину. Вони відображають різноманітність живих культур і поєднують місцеву спадщину з європейськими ідеями. Культурні маршрути відкривають доступ до менш відомих тем і аспектів європейської історії та культури і базуються на історичних маршрутах або на культурних концепціях транснаціонального значення. Перший «Культурний Маршрут» був сертифікований у 1987 році і це був «Шлях Святого Якова».

1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Також у рамках форуму із презентаціями кращих європейських та вітчизняних практик виступили: Рамон Монте, координатор культурного маршруту «Prehistoric Rock Art Trails» (Іспанія); Віктор Соренссен, координатор культурного маршруту «JewishHeritage» (Іспанія); Кароліна Фішер, директор культурного маршруту «Via Regia» (Німеччина); Еліса Джованетті, президент культурного маршруту «ATRIUM» (Італія); Євген Забарило, голова ГО «Культурна платформа Закарпаття» (Україна); Федір Бойцов, голова ГО Pixelated Realities (Україна); Петро Вихопень, міський голова Жовкви (Україна) та інші.

4 5

Отже, завдяки проведенню такого поважного форуму Харків і вся Україна відкрили для себе нові можливості, нові обрії, поділились своїм успішним досвідом і познайомились з досвідом європейським. Сама атмосфера цього заходу та місце проведення ніби упевнено стверджували, що ми можемо і маємо рухатись у бік трансєвропейського культурного співробітництва.

Сховати метелика