"Майстерня культурних змін" | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

"Майстерня культурних змін"

 

30729546 1786866884699067 6741324266291068928 n copy

18 квітня відбувся тренінг з отримання грантів "Майстерня культурних змін" для керівників закладів культури Харківської області. На тренінгу були присутні представники Сахновщинського, Валківського, Харківського, Золочівського, Первомайського, Чугуївського, Вовчанського, Балаклійського, Лозівського районів Харківського області, а також м. Чугуєва, Первомайського та Харкова. Тренінг було організовано за ініціативи КЗ "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва" за організаційної підтримки КЗ "Балаклійській районний будинок культури" та україно-німецької платформи "Київський діалог" на базі Хабу соціальної активності "Студія 42".

Цей тренінг був логічним продовженням семінару, що відбувся в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва 18 березня цього року. Викликавши велике зацікавлення, тема залучення грантових коштів та методи проектної роботи, в той же час відкрили недостатню обізнаність та відсутність навичок грантрайтингу у фахівців з невеликих міст та селищ. Тому, цього разу фокус спікерів було зосереджено на практичних знаннях та навичках.

Після невеликого вступного слова від представників організаторів тренінгу Наталі Анучиної (КЗ "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва") та Вікторії Черевко ("Київський діалог") учасники тренінгу дізналися приклади кращих практик реалізації проектів в галузі культури. Про це розповіли директор Балаклійського районного будинку культури Костянтин Горбель та методист Марія Черепаха, які є координаторами вільного простору "Cube youth hub" у м. Балаклія. Крім цього спікери познайомили слухачів з можливостями активізації культурно-мистецького життя маленьких селищ та міст на прикладі Молодіжного етнофестивалю "Новомалинівська Любава" (с. Новомалинівка Острозького району Рівненської області ) та Мистецької резиденції у м. Збараж Тернопільської області.

30739839 1786867668032322 4681169282082537472 o

Головним спікером і тренером був Артем Коновалов, керівник проектів Хабу соціальної активності "Студія 42" та експерт з розвитку неурядових організацій. Після знайомства зі всіма учасниками Артем презентував найбільші з власного кейсу реалізованих проектів: "День музики", "День однієї вулиці", "Урбан парк", "День класичної музики", "Ніч історії Харкова", "Мапа музеїв Харкова" тощо. У діалозі з учасниками тренінгу Артем Коновалов докладно розповів про додаткові джерела фінансування культурно-мистецьких проектів, інформаційні джерела пошуку грантових конкурсів, про особливості роботи краундфандингових платформ. Окремо треба зазначити роботу власне Хабу "Студія 42". Він створений для підтримки громадянського руху. Так громадські активісти можуть звернутися до хабу за консультаціями по юридичних та організаційних питаннях, фандрейзингу, провести у приміщенні хабу свої зустрічі та заходи, і якщо все це не має комерційної мети, то ці послуги - безкоштовні.

30728306 1786867124699043 5507412567678517248 n

Найцікавіша частина тренінгу - практична. Всіх учасників розподілили на 5 груп у довільних комбінаціях. Кожній групі необхідно було визначитися із власною нагальною проблемою, яку їх проект буде вирішувати та зробити презентацію тривалістю 1 хвилини. Завдання ускладнювалося тим, що презентація повинна відображати певний елемент грантової заявки: дерево проблем, Діаграма Ганта, кількісні та якісні результати, логічно-структурну схему. Таким чином зовсім різним людям за короткий час необхідно було домовитися про спільну проблему, визначити шлях реалізації, намалювати презентацію з фокусом на відповідний елемент грантрайтингу. У цьому активно допомагали та пояснювали практики та представники грантодавців. Особлива подяка Олені Розсказовій, керівнику Східно-українського відділення Міжнародного фонду "Відродження", яка була присутня на тренінгу та активно допомагала учасникам під час практичної частини. Всі групи чудово впоралися із завданням. Учасники тренінгу надихнулися успішними прикладами, дізналися про наявні ресурси для реалізації власних проектів, познайомилися з деякими практичними інструментами проектного менеджменту і отримали корисні контакти майбутніх партнерів. Також учасники тренінгу отримали посібник з організаційного розвитку, який видано в рамках Програми розвитку ООН в Україні. Сподіваємось цей тренінг спонукатиме фахівців культури Харківської області до активних дій та надасть велику віру у свої сили. Адже навіть невеликі міста мають великий потенціал!

                                                                                                     

Сховати метелика