Обласний семінар-тренінг «Роль культури та креативних індустрій для економічного розвитку регіону» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Обласний семінар-тренінг «Роль культури та креативних індустрій для економічного розвитку регіону»

 35763238 1703818923021304 6238201089884160000 o copy

Упродовж двох днів 19 та 20 червня 2018 р. представники різних культурних інституцій Харківської області говорили про роль культури та креативних індустрій для економічного розвитку регіону на обласному семінарі-тренінгу. Для цього експерти з Естонії та України відвідали міста Харків та Первомайський. Семінар-тренінг реалізовано в рамках пілотного проекту «Мери сильніші разом!», що реалізується як частина масштабного проекту «#UkraineReforms project». Організатори: ГО «Український центр європейської політики», КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва», німецько-українська платформа «Київський діалог».

Перший день семінару відбувся в Харкові. В хабі «Студія 42» зібралися спеціалісти з м. Харкова та представники багатьох районів Харківської області, а саме: Богодухівського, Дергачівського, Барвінківського, Чугуївського, Первомайського, Краснокутського, Сахновщинського, Шевченківського, Красноградського, Валківського, Вовчанського, Лозівського, міст Первомайського, Чугуєва, Ізюма.

Роботу семінару було побудовано так, щоб присутні не були пасивними слухачами, а максимально активно брали участь в дискусії, задавали питання та розповідали про свою роботу.

Досвід Естонії презентувала головний спеціаліст відділу культурного різноманіття Міністерства культури Естонії Ольга Ситнік. Вона розповіла, як функціонують креативні індустрії в Естонії. Цей сектор економіки має 3% виробництва ВВП країни, а кожний 1 євро який інвестовано в культуру приносить 4 євро доходу. Але підприємства креативних індустрій мають також свої особливі проблеми та виклики, які треба долати. Ольга навела приклади створення туристичних кластерів в Естонії. Один з них створено на території міста Нарва, яке дуже схожа на сьогоднішні східні регіони нашої країни.

Присутніх на семінарі Ольга закликала до співпраці, почавши навіть з простих проектів між районами області. Наголошувала, що заклади культури не конкуренти один одному, а всі бібліотеки, музеї, театри, галереї разом взяті конкурують лише з диваном та інтернетом. Повинна бути «корпоративна» єдність та підтримка. Адже якщо молоді люди, відвідавши одну виставу в театрі будуть задоволені, то вони з радістю підуть і до іншого. Не велика біда, якщо школярі не запам’ятають жодної дати або назви з екскурсії по музею. Набагато гірше, якщо вони скажуть: «Нам було нудно, ми ніколи сюди більше не підемо».35804786 1886153118116120 6317414825286696960 o

Про фінансові інструменти та грантові програми для реалізації культурних проектів розповіла виконавчий директор Українського культурного фонду та керівник Нацонального бюро програми ЄС «Креативна Європа » в Україні - Юлія Федів. Вона детально ознайомила з умовами отримання фінансової підтримки від Українського культурного фонду (УКФ). Для заявників розроблена детальна інструкція по заповненню проектної заявки, типова форма бюджету, а фахівці фонду кожного дня консультують заявників по всім питанням. Вся інформація та контакти викладені на сайті Українського культурного фонду www.ucf.in.ua

Юлія Федів підкреслила, що діяльність УКФ буде максимально прозорою. Кожний заявник отримує розгорнутий експертний висновок по власному проекту із зазначенням переваг та недоліків. Такий зворотній зв’язок від донорів зазвичай неможливий. А отже, навіть якщо проект не переможе, все одно є великий сенс подаватися на конкурс. Ви дізнаєтесь через що вам відмовили і наступного року, подолавши недоліки, можна знову претендувати на перемогу.

Важливою складовою семінару були практичні вправи, які запропонувала присутнім Інна Корсун, заступник директора ГО «Український центр європейської політики». Для початку всім потрібно було представитися, коротко розповісти чим вони пишаються та чого прагнуть досягти. Це було дуже корисно, адже незважаючи на те, що культурна спільнота в Харківській області є досить сталою і всі керівники закладів культури регулярно зустрічаються на обласних заходах та семінарах, виявилося що вони майже нічого не знають один про одного і дуже потребують саме такого неформального спілкування та елементарного знайомства. Виявилося, що всі культурні інституції живуть в певному інформаційному вакуумі.

Виконувати функцію медіатора між всіма цими закладами та фахівцями сфери культури готовий Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва. Для цього фахівці центру самі постійно навчаються та беруть участь в організації таких семінарів в партнерстві з різними державними та неурядовими організаціями. І, сподіваємось, що невдовзі Обласний центр культури і мистецтва стане тією платформою для всіх організацій області, де народжуються колаборація, нові ідеї та проекти, можливо познайомитись та знайти партнера для успішної співпраці.

Наприкінці семінару був невеликий тренінг з пітчингу (коротка презентація ідеї проекту до 1 хвилини).35779231 1703821919687671 9012131410500124672 o

Більш сфокусованим та практичним був другий день семінару у м.Первомайський. В молодіжному центрі хаб «Комора» громадська активістка Людмила Федорченко представила експертам стратегію розвитку туристичного потенціалу м.Первомайський. Активну участь в обговоренні стратегії брали представники мерії міста, начальник відділу культури і туризму, керівники закладів культури, депутати місцевої ради та Харківської обласної Ради, громадські активісти

Ольгу Ситнік здивувала ґрунтовна підготовка стратегії. Вона зазначила, що громада м.Первомайський на вірному шляху, що стратегія життєздатна, але тепер треба поміркувати про цільову аудиторію і, звісно, вдосконалювати інфраструктуру міста.

Всі експерти, присутні на семінарі, відкриті для спілкування та співпраці, багато консультували та давали поради, знайомилися, обмінювалися контактами і закликали звертатися до них по допомогу.

                                                                              

                                                                              

35671455 1886153134782785 4193640595056492544 o35779231 1703821919687671 9012131410500124672 o copy

Сховати метелика