«ВЕЛИКИЙ СЛОБОЖАНСЬКИЙ ЯРМАРОК» 29-30 вересня 2018 р. | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

«ВЕЛИКИЙ СЛОБОЖАНСЬКИЙ ЯРМАРОК» 29-30 вересня 2018 р.

 42776304 2010726772313076 3061627979089051648 o copy copy copy copy

29 і 30 вересня на майданчику презентаційно-виставкового центру «Радмір - Експохолу» відбувся Великий Слобожанський ярмарок – захід, який продовжує славні історичні традиції Харківщини як торгового центру Слобожанщини. Цьогорічна концепція його проведення була пов’язана з гаслом «Веселкове розмаїття Слобожанщини», яке цілковито виправдало себе як змістовною, так візуальною складовою. Головною метою ярмарку була демонстрація досягнень харківських аграріїв і реалізація врожаю 2018 року харків'янам і гостям міста.

На момент проведення цього культурно-мистецького заходу весь відкритий простір навколо «Радмір - Експохолу» став майданчиком для демонстрації найкращих зразків декоративно-прикладного мистецтва, образотворчої та художньої творчості, фермерського та промислового господарства Харківської області. Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, яка завітала на захід і привітала учасників та гостей свята, зазначила, що на нинішньому ярмарку близько 500 товаровиробників і підприємців представили майже дві тисячі найкращих виробів народної творчості, сільськогосподарської продукції, товарів переробної та харчової промисловості за цінами на 10-20% нижче середніх цін по Харківській області. Разом з губернатором області Великий Слобожанський ярмарок відвідали представники іноземних делегацій, офіційні бізнес - делегації країн ближнього і далекого зарубіжжя, які брали участь у X Міжнародному економічному форумі.

Протягом двох днів поспіль проходили святкові заходи, в яких взяли участь майже всі райони, міста районного підпорядкування та об’єднані територіальні громади Харківської області, які гідно представили натюрморти в фото зоні «Огородня книга рекордів» і художні конструкції в параді арт-інсталяцій «Веселкова арка». На ярмарку гості та мешканці Харківщини мали змогу не тільки придбати необхідні товари безпосередньо у виробників Харківської області, але і зарядитися гарним настроєм, зокрема ознайомитися з місцевими традиціями, колоритом і культурним надбанням, взяти участь у різних розважально - інтерактивних і культурно-мистецьких програмах за участі творчих колективів, аніматорів, акторів і ростових ляльок.

Концертні програми, що представили райони Харківщини, були різноманітні та різнобарвні, як веселка. Члени журі оцінювали творчість аматорів та митців за 7 номінаціями, а саме:

1. «За різноманітність жанрів концертної програми»;

2. «За високу виконавську майстерність»;

3. «За найкраще втілення в концертній програмі ярмаркового колориту»;

4. «За загальний рівень музичної і сценічної культури»;

5. «За оригінальність номерів та артистизм виконавців»;

6. «За краще режисерське рішення концертної програми»;

7. «За збереження народних традицій».

За 1 номінацією було визначено Борівський район, гідним володарем 2 номінації став Богодухівський район, перше місце у 3 номінації посіло місто Ізюм.

За 4 номінацією були оцінені Балаклійський, Нововодолазький, Шевченківський, Барвинківський, Краснокутський, Ізюмський, Близнюківський, Печеніжський, Харківський, Чугуївський, місто Чугуїв та місто Первомайський, а також Золочівський Зачепилівський райони.

Кегичівський район представив три соліста з 3 піснями, Лозівський та Чугуївський райони були представлені лише виступом одного колективу. Лозівський район представив 3 номери у виконанні жіночого вокального ансамблю та Чугуївський - 4 номери у виконанні народного вокально-хореографічного колективу, обмежившись вокальною групою.

Переможцями за 5 номінацією стали Дворічанський, Великобурлуцький, Зміївський, Валківський райони, Мереф’янська ОТГ та місто Люботин.

Призові місця у 6 номінації отримали Куп’янський, Красноградський район, місто Куп’янськ та місто Лозова.

7 номінацію вибороли Вовчанський, Сахновщинський та Первомайський райони.

Завдяки різноманітності та багатогранності програми, цей культурно-масовий проект у ярмарковому форматі мав надзвичайно широку цільову аудиторію: за віковою ознакою - починаючи від дітей, молоді, і закінчуючи людьми старшого покоління; за приналежністю творчим об'єднанням різних рівнів - від любителів до професіоналів в галузі мистецтва.

Організатори заходу створили радісну творчу атмосферу свята для всіх учасників і глядачів. Це був простір справжньої толерантності, де святковий ярмарок народної творчості став помітною культурною подією в житті громадян і гостей Харківщини, територією мистецтва, радості та дружби!

Під час Великого Слобожанського ярмарку відбулись декілька творчих конкурсів за участю районів.

Своїми несподіваними рішеннями вражали композиції в конкурсі натюрмортів «Огородня книга рекордів». Мистецькі групи з 26 районів дбайливо підбирали експонати у свої композиції та створювали художні образи з овочів. Усі номінації конкурсу, а їх було 6: «За рекордну кількість компонентів натюрморту», «За екзотичність натюрморту», «За оригінальний підхід до створення натюрморту», «За креативне використання художнього образу», «За найкумедніший натюрморт», «За найбільші за розміром елементи натюрморту», знайшли своїх переможців.

Умільці з м. Ізюм створили команду кумедних персонажів з простесеньких овочів своїх ланів. Дехто з учасників з овочів створив екзотичних птахів, а Шевченківський район  перетворив півня на екзотичного птаха з винограду, груш та яблук. Кілька районів привезли візки найбільших овочів, що вродила їх земля, та створили з них гостинні подвір’я. Величезний гарбуз прикрашав композицію овочів-велетнів Вовчанського району. А команда з Великого Бурлука відрізнилась креативністю, використавши в експозиції один овоч - найдовший великий гарбуз. Журі так і не вдалось знайти авторів композиції з двох гарбузів-близнюків, тому номінацію « За креативне використання художнього образу» отримав Близнюківський район. Нелегко було вибрати переможців у номінацію «За рекордну кількість компонентів». Порахувати кількість плодів винограду з виноградних китиць, розміром в півтора метри, в композиціях Харківського та Балаклійського районів було практично неможливо. Найбільш сучасною та елегантною була композиція Харківського району.

На другий день Ярмарку відвідувачі мали змогу близько 6 годин прогулюватися екзотичною алеєю із арт-інсталяцій «Веселкова арка». Тридцять районів та Мереф’янська ОТГ створили майданчики веселкового настрою, відтворюючи кольори веселки від червоного до фіолетового. Креативних рішень та відтворених художніх образів було багато на будь- який смак. Інсталяція Харківського району вражала своєю неймовірністю виконання. Цей витвір декоративного мистецтва з овочів та квітів настільки привертав увагу відвідувачів, що черга бажаючих сфотографуватися не закінчувалася до кінця конкурсу.

Біля арки м. Чугуєва можна було перетворитися на художника. На інсталяції Нововодолазького району - почути приватне віщування від міфічного птаха – Гамаюн. Біля арки Щастя - отримати «сльози щастя» у подарунок. Біля інсталяції м. Куп’янська - дізнатися легенди «Золото коня». На інсталяції Дворічанського району можна було загадувати бажання та закріпити його на Дереві бажань. Сфотографуватися зі смайликами в арці від м. Первомайський. Доторкнутися та обійнятися з «великим пряником» з Валківщини.

Творчі конкурси стали «родзинкою», посилили враження та неймовірні емоції від свята, що створював Великий Слобожанський ярмарок 2018.

                                                                                   

42864407 2010727295646357 6650362283505483776 o42861618 2010727685646318 3791056267972182016 o copy copy copy copy

Сховати метелика