Виставка автопортретів сучасних художників, присвячена Зінаїді Серебряковій | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Виставка автопортретів сучасних художників, присвячена Зінаїді Серебряковій

 serebryan7 web

З 3 по 19 грудня 2015 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва буде проходити виставка автопортретів сучасних художників, присвячена Зінаїді Серебряковій «Себя как в зеркале я вижу...».

Жанр автопортрету відомий давно. Утім, далеко не кожен художник залишив нам зображення самого себе, а деякі майстри, навпаки, створили цілу галерею власних образів. До останніх належала і Зінаїда Серебрякова, яка взагалі була гарним портретистом (згадаймо її портрети А. Ахматової, С.Рахманінова, своїх рідних) і увічнила себе у десятках творів, давши «ряд волшебных изменений милого лица».

Чи є «надмірна» увага художника до своєї візуалізації «синдромом Нарциса», чи це можна розглядати як безперервне самопізнання або як намагання зафіксувати різний стан душі – щось на зразок щоденника без слів? А може, це – реалізація одвічної потреби Homo Ludens  у  «лицедійстві» («грі лицем»), адже усі ми – актори? Так чи інакше, художники малюють себе.

Саме тому виникла ідея конкурсу автопортретів імені З. Серебрякової, що був проведений Неформальним товариством друзів Зінаїди Серебрякової у 2015 р. Близько ста найкращих конкурсних робіт представлено на виставці у галереї «Мистецтво Слобожанщини». Це живопис і графіка знаних майстрів (таких як Геннадій Кавтарадзе, Роман Агасян, Олександр Шило, Ніна Вербук, Олександр Лисенко, Євген Олексієнко, Володимир Шандиба, Олена Лєснича та ін.) і автопортрети художників молодшого покоління (Олега Станичного, Лесі Каменної, Олександра Мосіна...). Виставка вийшла переважно харківською, але на ній є роботи двох львівських художників – Марти Луків-Любицької та Юрія Ямаша, двох московських – Ніни Кібрік та Андрія Бабаєва, двох запорізьких – Юлії Кривої та Ольги Пічкурової, художника з м. Сєвєродонецька Луганської обл. Олени Полежаєвої та Володимира Ратнера з м. Суми.

Характерна риса більшості експонованих автопортретів – прагнення не до схожості з тим, що ти бачиш у дзеркалі, а напружене художнє осягнення власного «Я», намагання відійти від реальності фізичної, аби краще виявити метафізичну сутність.

Олександр Пушкін так оцінив свій портрет роботи Кіпренського: «Себя как в зеркале я вижу, Но это зеркало мне льстит». Чи «льстят» собі автори представлених портретів – хай вирішує глядач.

Під час роботи виставки відбудеться низка культурологічних акцій, присвячених проблемі художньої саморефлексії діячів образотворчого мистецтва:

8 грудня о 17:00 –вечір пам’яті Тетяни Серебрякової. Прем’єра  фільму «Тата» (2015). Спогади про художницю.

10 грудня о 17:00 – святкування дня народження Зінаїди Серебрякової в рамках виставки автопортретів сучасних художників ім. Зінаїди Серебрякової «Себя как в зеркале я вижу...», Презентація книги-альбому «Нескучне: зустріч через століття».

15 грудня о 17:00 - лекція з мистецтвознавства із циклу лекцій «Предмет у мистецтві, взаємодія знаків». Тема: «Наїв і наївізм в образотворчому мистецтві». Лектори – мистецтвознавці Коваль Олег Володимирович та Красиков Михайло Михайлович.

16 грудня о 17:00 – творчий вечір харківського поета, музиканта та художника Ігоря Березюка.

18 грудня о 17:00 – спільна лекція Коваля О.В. та Красикова М.М. «Автопортрети З. Серебрякової у контексті світової традиції».

Урочисте відкриття виставки відбудеться 3 грудня о 17:00. Вхід вільний.

Сховати метелика