На Харківщині відбирають народні таланти: проходить обласний огляд-конкурс «Слобожанські передзвони» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 6 Votes )

На Харківщині відбирають народні таланти: проходить обласний огляд-конкурс «Слобожанські передзвони»

slobo peredzВ рамках підготовки до Всеукраїнського творчого звіту майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва України, що проводитиметься у 2014 році до святкування 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка, на Харківщині стартував обласний етап огляду-конкурсу аматорів народного мистецтва «Слобожанські передзвони». Він триватиме з 5 жовтня по 23 листопада 2013 року на базі районних будинків культури.

До складу журі увійшли провідні фахівці області з різних жанрів мистецтва, кращі педагоги закладів освіти сфери культури, керівники творчих спілок і професійних об'єднань Харківської області.

Згідно графіку проведення творчих звітів районів-учасників, члени журі вже відвідали Краснокутський, Коломацький, Великобурлуцький, Печенізький, Золочівський, Богодухівський, Лозівський, Близнюківський, Барвінківський райони та м. Лозову, які показали кращі аматорські колективи, окремих виконавців та виставки майстрів народного мистецтва. Усі райони-учасники «Слобожанських передзвонів» представили оригінальні відео-презентації.

Тематика творчого звіту Золочівського району була цілком присвячена 200-річчю з дня народження Т. Г. Шевченка. Два богодухівських інтернати надали для виставки майстрів роботи своїх вихованців, чия майстерність інколи перевершує майстерність дорослих ремісників.

«Концерт у Лозівському районі продемонстрував не лише можливості районного будинку культури, а й творчість сільських виконавців, – розповідає учасниця журі конкурсу заслужена артистка України Галина Лук'янець. – Місто Лозова – це культурний осередок Харківської області, який до того ж має Лозівське училище культури, де готують професійні кадри. На концерті були представлені і хореографічний, і вокально-хоровий, і естрадний жанри. Це були студенти училища, молоді обличчя, гарні яскраві голоси, костюми, майже професійне виконання. Журі розуміло, що Лозова має бонуси перед іншими районами, але все одно лозівчани вишукували нові оригінальні способи організації звітного концерту. Дуже добрим було режисерське рішення. Були і лейтмотиви по персонажам, і візуальні лейтмотиви, які пов'язували номери між собою. Концерт пройшов на єдиному подиху. Журі вразили масштаби виступів. Перший номер «Реве та стогне Дніпр широкий» на шевченківський вірш у виконанні хору і об'єднаних інструментальних колективів вивів на сцену більше сотні чоловік. Номерів було так багато, що вони не вмістилися у півторагодинний графік концерту, й довелося частину виступів проводити в холі Палацу культури. До речі, був аншлаг: 1200 місць в залі вщент заповнилися людьми, деякі глядачі стояли на сходах. В програмі творчого звіту Лозівського району також були представлені всі можливі жанри. Але з самого початку журі, як то кажуть, «поклала на лопатки» відео-презентація про творчі досягнення. Лозівчани вдалися до дуже креативного ходу: презентація виконана у вигляді ретро-кінофільму з прекрасним гумористичним компонентом. Тон виступів творчих колективів був заданий саме вступним відео».

Близнюківський та барвінківський творчі звіти мали скромніші умови демонстрації своїх талантів, але всі провели звітні концерти на високому рівні: грамотні виступи, гарна народна хореографія, прекрасні вокальні колективи.

«В близнюківському концерті не все схвально сприймалося членами журі, - каже Галина Лук'янець. – Наприклад, зазначили, що з класикою треба поводитися обережніше. Одним з номерів концерту був виступ гурту ложкарів, що під досить просте аранжування намагався виконати «Жарт» Баха. Барвінківський концерт мав декілька кульмінаційних емоційних моментів, було багато жанрів. Номери ділилися на три великі блоки: історія козацького краю, історія Великої Вітчизняної війни і «Барвінкове – край пісенний». Виступили декілька дитячих хореографічних, вокальних колективів, був представлений театральний жанр. Журі дуже сподобався театралізований виступ хору ветеранів, які зіграли сцену з кінофільму «Весілля в Малинівці», причому у виконанні цього колективу це виглядало дуже цікаво, з гумором, оригінально і набагато природніше, ніж навіть в однойменному фільмі».

За підсумками огляду-конкурсу заключний гала-концерт та нагородження переможців відбудеться напередодні 9 березня 2014 року (дня народження Т.Г. Шевченка) у Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М. В. Лисенка. Цей концерт стане підготовкою до фінального етапу Всеукраїнського творчого звіту майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва, який відбудеться у 2014 році в місті Києві на сцені Національного палацу мистецтв «Україна».

Довідка. Обласний огляд-конкурс «Слобожанські передзвони» проводиться Обласним організаційно-методичним центром культури і мистецтва за дорученням Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації.

Сховати метелика