Відкриття виставки «ДЕРЕВО РОДУ» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Відкриття виставки «ДЕРЕВО РОДУ»

DSC 0049 copy copy

 2 березня Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва та Харківський приватний музей міської садиби презентували першу в Україні генеалогічну виставку «ДЕРЕВО РОДУ».

В експозиції представлено інформацію про найцікавіші роди, чиє коріння походить із нашої слобожанської землі: Алчевські та Харитоненки, Мечникови та Донець-Захаржевські, Рєпіни та Штейфони, козацькі та селянські генеалогічні дерева – все це є прикладом того, як потрібно любити і поважати своїх предків, дбайливо ставитися до минулого своєї родини, а значить і своєї країни. На виставці представлені генеалогічні картини, як зразок оформлення сімейної історії. Невеликий куточок сімейних реліквій представлений одягом, предметами побуту, фотографіями, нагородами і документами зі звичайної селянської сім'ї Михайлових-Новікових. Вінчальна сукня Дар'ї Яківни Михайлової початку XX ст. і її ж вишиті рушники; форма Дмитра Борисовича Новікова, в якій він повернувся з фронту в 1946 році з частиною вцілілих нагород; діючі радіо і радіола; патефон і платівки до нього; в'язані гачком вироби; грамоти та фотоальбоми; ядро, піщальні кулі, монети і ґудзики першої третини XVIII ст. ¬ Все це лише частина величезного сімейного архіву предків Андрія Парамонова, одного з організаторів виставки.

Відкриття експозиції розпочалось із театру тіней, глядачі із захопленням спостерігали за дійством, що являло собою цілий калейдоскоп образів дерева життя, тварин, птахів, людей, яких поєднувала між собою нитка, що символізувала зв'язок між минулим і майбутнім. Продовження дії у вигляді пісні та танцю подарувало всім присутнім ліричний та позитивний настрій. Під час заходу в залі панувала сімейна, душевна атмосфера.

Із вступним словом до всіх присутніх звернулась заступник директора з культурно-дозвіллєвої та творчої роботи,  Любов Миколаївна Мякіннікова. На відкритті були присутні почесні гості, серед яких директор департаменту культури і туризму ХОДА, Олег Анатолійович Яцина, спостерігач ОБСЄ, Алессандро Нанні, відомі культурні діячі Харкова та дослідники генеалогії та геральдики. Виставка зібрала величезну кількість небайдужих та зацікавлених громадян міста та області. Присутні гості із задоволенням роздивлялись експонати та ділилися історіями своєї сім'ї, а ті, хто до цього дня не приділяв уваги вивченню свого коріння, дивлячись на експозицію і самі захотіли долучитися до генеалогії.

Під час роботи виставки «Дерево роду» проводитимуться різноманітні заходи, присвячені генеалогії – музичні вечори, виставки, мистецькі заходи та відкриті лекції, на які були запрошені експерти як з України, так і з-за кордону. «В Україні вперше проводиться генеалогічна виставка, – розповів один із організаторів виставки Андрій Парамонов, – у межах якої кожен день будуть проводитися заходи, які можуть привернути увагу як звичайних харків’ян, так і спеціалістів. Бо ми у Харкові зібрали дійсно кращих професіоналів. Приїде Андрій Гречило, доктор історичних наук зі Львова. Він буде читати лекцію по геральдиці. Приїде один з найкращих генеалогів постсовєтського простору Євген Чернецький з Білої Церкви. Він буде читати про генеалогію та геральдику шляхетних родів. Приїде Олександр Алфьоров. Він з Києва, займається вивченням родів козацьких старшин, які стали дворянами Харківської губернії. Будуть у нас гості, які читатимуть лекції про лицарів Харківської губернії. Про німців, які тут оселилися, а свою генеалогію ведуть ще з хересових походів».

Тож без перебільшення можна сказати, що З 2 березня по 1 квітня  Харків - столиця генеалогії в Україні.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати генеалогічну виставку, наукові та культурно-мистецькі заходи і дізнатись багато нового й цікавого зі світу генеалогії, геральдики, історії Харкова! Вхід вільний!

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.

Час роботи виставкового залу: з 10.00 до 17.30,  вихідний – неділя.

Додатково про виставку та проект «Родовід», а також план заходів в рамках виставки «ДЕРЕВО РОДУ» можна дізнатися на сайті www.cultura.kh.ua

Довідки за тел.: (057) 725-12-44

Сховати метелика