Морські та міські пейзажі, натюрморти, іграшки, одяг, аксесуари - все це зваляли із вовни | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 5 Votes )

Морські та міські пейзажі, натюрморти, іграшки, одяг, аксесуари - все це зваляли із вовни

Робота Світлани КотСправжні витвори мистецтва, від картин до вишуканих капелюшків, бус, сумочок, суконь та взуття, представили в центрі культури та мистецтва на виставці «Дивовижний текстиль» харківські майстрині з валяння. Щоб продемонструвати художнє та прикладне значення зваляних з овечої вовни речей, під час урочистої церемонії відкриття експозиції 21 червня 2012 року організатори влаштували дефіле та майстер-клас з валяння.

Капелюшки, жилети, плаття, сумочки, шалики, шалі, намиста - це різнобарв'я шедеврів з валяної вовни чудово виглядало на дівчатах-моделях.

Валяння вовни корисно для алергіків

І носку, і роботу над такими речами майстри-валяльниці називають не тільки такими, що розвивають естетичний смак, але і дуже корисними для здоров'я.

«Це не просто красиво, модно і функціонально, тут ще й оздоровчий ефект, - стверджує майстер з валяння Олена Кравчинська. - Одяг та капелюшки із повсті не тільки добре захистять від дощу, оскільки вони практично не пропускають вологу, але буквально зцілять від хвороб. Тут діють закони фізики. Вовна віддає негативні іони, і забирає позитивні, і після носіння синтетики, вовняні речі, таким чином, допоможуть привести організм до норми в енергетичному плані».

Всупереч стереотипам, валяння не протипоказане навіть людям з алергією на шерсть.
«Ось саме те воно і є, що валяння вовни надає антиалергенну дію. Я займаюся з дітьми-алергіками, і, повірте, вони поступово позбавляються від своєї недуги, - запевняє Олена Кравчинська. - Крім того, заняття валянням розвиває дрібну моторику, образне мислення, творчі здібності і дітей, і дорослих. По суті, це заняття скульптурою».

Майстер-клас: нічого складного

Заняття, здавалося б, не хитре, беремо пучок шерсті, прочісуємо, потім потрібно його розтеребити, розпушити і скачати з нього кульку, скроплюємо мильним розчином і катаємо, поки він не стане твердим - ось вже і намистинка для майбутнього намиста готова або ягода для виноградного грона. Для квітки або листочка після «розпушування» на столі викладаються тонкі пучки вовни, яким надається потрібна форма, зверху накладається москітна сітка і розкочується рукою.

Це техніка мокрого валяння, яка дозволяє створити навіть самі ажурні деталі. Але є ще й техніка сухого валяння, при якій ущільнення вовни проводиться за допомогою спеціальних голок і щітки. У промисловому варіанті - це цілі голчасті верстати, але ручна робота цінується більше.

Найкраще для такої роботи підходить овеча вовна, інші види вовни можуть йти лише добавкою. А ось мило можна брати будь-яке: чим простіше, тим краще, говорять майстрині.
Світлана Кот у власному капелюсі

Історія відомої харківської капелющниці

Історія освоєння цього виду мистецтва Світланою Кот виглядає просто фантастичною. Знаменита сьогодні у Харкові капелющниця ще 4 роки тому працювала начальником відділу з продажу комерційної нерухомості, і ось тепер перекваліфікувалася.

«Ну, це була робота прагматична, і моя душа вимагала творчості, - розповідає Світлана. - Чомусь я вирішила робити капелюшки. І коли почала шукати, в якій техніці їх виконувати, виявилося, що технік виготовлення головного вбрання дуже багато. Мені найбільше сподобався саме повсть, оскільки тут найбільше можливостей. Ви навіть не уявляєте, скільки разів у житті я чула від жінок, що їм не йдуть капелюшки. Багато хто так вважає. І абсолютно всіх, від кого я чула цю фразу, мені вдалося переконати у зворотному».

Унікальна виставка

На виставці представлено близько сотні робіт трьох десятків валяльниць. Дивлячись на ці експонати, навіть не віриться, що вони вовняні. Найбільше вражають картини: морські пейзажі, натюрморти, панно, а от вечірня прогулянка осіннім парком з алеєю, освітленою старовинними ліхтарями, або казкова дівчина-мавка, немов випливає з води, - вони настільки майстерно виконані, що мимоволі придивляєшся: невже це не намальоване, а зваляне?

Не кажучи вже про сукні, сумки, куртки, чоботи, іграшки, і, звичайно ж, валянки. До речі, валянки з'явилися у нас не більше двох століть тому. А от сама техніка валяння стала відома у нас ще з часів монголо-татар.

«Саме кочові народи першими освоїли цей вид виготовлення різних речей, - розповідає майстриня Олена Мурашко. - За легендою, перший валяний килим з'явився ще у Ноєвому ковчезі, де тривалий час шерсть падала з овець, вони її притоптували, і коли вже всі вийшли на землю, то побачили, що на підлозі ковчега - прекрасний килим. У давнину у кочових народів, які одомашнили овець, практично все було з вовни: і одяг, і взуття, і предмети інтер'єру, і спорядження для вершників, навіть будинки. З однієї вівці можна добути 5 кілограмів вовни, а на виготовлення юрти потрібно 100 кілограмів. Найдавніші повстяні вироби були виявлені археологами в похованнях Гірського Алтаю, вони датуються десь 5-м століттям до нашої ери. Це так звана Пазирикська культура. Пазирикську повсть можна сьогодні побачити в Ермітажі. З часом осілі народи перейняли від кочівників секрети виготовлення».
Якщо раніше це було необхідне для виживання ремесло, то зараз це величезний простір для творчості. Незважаючи на зростаючу популярність останнім часом цього виду мистецтва, подібна виставка в Харкові проводиться вперше.
Намисто Світлани Кот

«Одне з головних завдань нашого центру - показувати різні види декоративно-прикладного мистецтва, - говорить директор центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко. - Досі на цей вид творчості не робилося акценту. Адже це, дійсно, цікаво. Наш центр займається дослідницькою діяльністю, ми вивчаємо всі види декоративно-прикладного мистецтва, проводимо інвентаризацію майстрів. І в цьому плані робота над підготовкою даної виставки була дуже корисна і плідна. Ми зібрали, можна сказати, унікальну інформацію про авторів, про напрямки, про різні техніки виготовлення художнього текстилю».

Помилуватися вовняними, а також в'язаними та сплетеними творами майстринь художнього текстилю можна буде до 15 серпня.

Виставка розташована на 1-му поверсі в будівлі центру на вул. Пушкінській, 62. Час роботи: з 10.00 до 17.30, вихідний - неділя.

Довідка. Бум на художній повсть в 1960-х років створив німецький художник Йозеф Бойс. Під час Другої світової війни він був льотчиком і його збили в Криму. Зранене тіло підібрали в степу татари-кочовики: пораненого вони обмазували топленим баранячим жиром і загортали в повсть. Дивний порятунок і одужання стали вирішальними для подальшої творчої кар'єри художника. У своїх інсталяціях він завертав у повсть стільці, крісла, роялі і сам закутувався в нього. Це відродило інтерес до історії матеріалу і дало новий поштовх для сплеску ідей в середовищі художників і дизайнерів, підштовхнуло промисловість випускати спеціально пофарбовану вовну та аксесуари для цього рукоділля. У 1984 році створена міжнародна асоціація по валянню з повсті (International Feltmakers Association (IFA), покликана зберігати, розвивати і поширювати це стародавнє ремесло.

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика