У Харкові «зацвіли небеса»: відкрилася виставка вишивки Любові Бугар | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 3 Votes )

У Харкові «зацвіли небеса»: відкрилася виставка вишивки Любові Бугар

Виставка Виставка традиційної вишивки «Цвітуть небеса» майстрині Любові Бугар відкрилася 15 серпня 2013 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва. Майстер представила кілька десятків робіт: рушники, серветки, скатертини, вишиті в 20-ти різних техніках в період з 1979-го року і до 2012-го.

20 років потому: майстриня виставила свої роботи у тих же стінах

Це вже третя персональна виставка майстрині. Любов Бугар розповіла, що з Будинком народної творчості (нині центр культури і мистецтва) пов'язана вся її творча діяльність, адже саме у цьому будинку на Пушкінській, 62 в сімдесятих роках минулого століття вона познайомилася з майстринею-вишивальницею Наталією Вишневською. Заслужений майстер народної творчості надихнула Любов Миколаївну зайнятися вишивкою:

«Моя перша персональна виставка робіт пройшла в 1992 році в цих же стінах, ніби вчора це було», - розповіла майстриня.

До нинішньої виставки майстриня підготувала близько 50 рушників і близько сотні серветок, з яких для експозиції відібрали найкращі роботи. Також Любов Бугар вишиває скатертини, наволочки, накидки, картини, ікони. Всього за 40 років своєї творчої діяльності вона вишила близько 1000 робіт.

Виставка Любов Бугар: більшу частину робіт вишиваю в електричці Першотравневе-Харків

«Творчість для мене - це основне. Але працюю я педагогом і дрібним чиновником, - розповіла майстриня. - Щоранку з селища Червоне в Первомайському районі добираюся на роботу на електричці. Шлях неблизький - близько 80-ти кілометрів. В електричці я вишиваю велику частину своїх робіт».

Будь-яку вільну хвилину Любов Миколаївна використовує для заняття вишивкою:

«У вільний час хто перед телевізором сидить, хто «теревені розводить», а у мене аж «руки сверблять»! Хочеться вишити і те, і те, і те ... Мене до цього батьки привчили. Вони завжди говорили, що не можна сидіти без діла, треба, щоб руки були чимось зайняті».

Майстриня освоїла всі техніки вишивки, поширені в Україні, і вже давно не вишиває хрестиком.

«Я починала вишивати хрестом, зараз мені вже не пристало займатися такою технікою. Хрестиком діти вишивають, школярки. Зараз я знаю вже все рушникові шви», - каже Любов Бугар.

На виставці представлені роботи, зроблені в 20-ти різних техніках. Останнє захоплення майстрині - техніка «низинка», коли всі стібки паралельні один одному, а візерунок вишивається знизу-вгору. Матеріал, з яким зараз працює Любов Бугар, називається маркізет. Це дуже тонка тканина, на якій можна вишивати тільки тонкими нитками. Робота скрупульозна і важка, що тільки підбадьорює творчий ентузіазм майстрині.

Перша робота Любові Бугар - рушник собі на весілля

На новій виставці Любов Бугар вирішила представити роботи різних років її творчої діяльності, щоб відвідувачі виставки бачили зростання майстерності: як з часом ускладнювалася техніка вишивки, візерунки і мінялися матеріали.

Найстаріша робота - 1979 року. Це перший рушник Любові Миколаївни, який вона вишивала собі на весілля.

«У селищі всі говорять, що коли я вишивала цей рушник, то «нашаманіла», адже наш шлюб з чоловіком дуже міцний. Ми разом вже четвертий десяток, у нас двоє дітей», - розповіла майстриня.

Виставка Любов Бугар використовувала в роботі елементи вишивки 19-го століття

Любов Бугар використовує традиційні елементи вишивки, але візерунки придумує сама і не боїться експериментувати з орнаментами, техніками, квітами і матеріалами.

«На першій моїй виставці в 1992 році в експозицію не взяли рушники, вишиті помаранчевими нитками, - розповіла Любов Миколаївна. - Тоді побутувало уявлення, що споконвіку українська вишивка виконується тільки з використанням чорного і червоного кольорів. Пізніші дослідження показали, що ще наприкінці 19-го - початку 20-го століття для вишивки використовувався і помаранчевий колір. Це все умовності».

На нинішній виставці представлена ​​і слобожанський вишивка «білим по білому», і строката закарпатська. Працюючи в творчому тандемі з майстром народної творчості Олександром Вакуленко, Любов Миколаївна створила і зовсім оригінальний рушник, покритий візерунками трипільської культури з зображеннями міфічних тварин.

Ще одна робота виконана з вставкою елемента стародавнього рушника зразка 1805 року. Його Любов Бугар побачила в музеї. Вишите схематичне зображення жар-птиці настільки їй сподобалося, що вона довго змальовувала візерунок і пізніше використовувала його для власного рушника.

Виставка До вишивки майстриня заохотила навіть кума

«Хто зі мною дружить, всі вишивають», - каже майстриня.

Її дочка Аліна почала займатися вишивкою після того, як Любов Миколаївна попросила її доробити свій рушник, обрізати ниточки. Тепер дочка майстрині вже сама експонує роботи.

Та що там, вишиванням Любов Бугар «заразила» навіть свого кума, який зайнявся рукоділлям в 50 років!

«Вишивка - це як наркотик, це те, що захоплює. Хто хоч один раз спробував вишивати, вже не зможе зупинитися, - стверджує Любов Бугар. - Коли вийду на пенсію, то створю прямо у себе вдома клуб з вишивки. У мене є близько десятка учнів. Зараз я працюю, і часу на них, на жаль, у мене немає».

На урочистому відкритті виставки «Цвітуть небеса» обстановку традиційної народної культури підтримував вокально-інструментальний ансамбль «Діва» центру культури і мистецтва.

Виставка працює з 10.00 до 18.00, вихідний - неділя.

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставковий зал 2-го поверху.

Довідки за тел.: (057) 700-35-79.

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика