Харків став першим містом, де презентовано виставку історичної картини «Україна Славетна» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 9 Votes )

Харків став першим містом, де презентовано виставку історичної картини «Україна Славетна»

Виставка Виставка сучасної історичної картини «Україна Славетна» відкрилася 29 серпня 2013 року в харківському Обласному центрі культури і мистецтва. Виставку представили за сприяння Громадського об'єднання «Україна Славетна» в рамках всеукраїнського проекту «Україна: Історія великого народу». В експозиції – 12 картин київського художника-баталіста Артура Орльонова. Основна тематика полотен – заснування Києва, козацька доба, історія династії князів Острозьких.

Для формування в українському суспільстві розуміння величі нашої держави, почуття патріотизму і гордості за нашу історичну Батьківщину, Інститут стратегічної політики та Благодійний Фонд «Схід-Захід разом» у 2007 році започаткували загальнонаціональний проект «Україна: Історія великого народу». В рамках проекту у співпраці з Національною Академією наук України провідними вченими та діячами культури були створені енциклопедичні видання з історії і культури українського народу, музичні твори, картини на тему визначних подій.

Володимир Зубанов. Виставка «Президент Віктор Янукович, вітаючи громадян з Днем Незалежності України, проголосив одне з основних завдань, які стоять перед Україною – це об'єднати суспільство, - сказав радник Президента України, народний депутат та президент фонду «Схід і Захід разом» Володимир Зубанов. - Тільки об'єднуючи зусилля всіх українців, не зважаючи на те, де вони проживають, ми зможемо побудувати міцну незалежну країну, якою ми всі будемо пишатися. Як радник Президента я часто буваю у різних областях країни і бачу, які в нас працьовиті доброзичливі люди. Але нам сьогодні треба сформулювати спільну мету, щоб вона дійсно об'єднувала. І тоді нам набагато легше буде вирішувати наші нагайні питання. На моє глибоке переконання, нас може об'єднати історія та культура нашого народу. Для цього і започаткований проект «Україна: історія великого народу», в рамках якого відкривається виставка «Україна Славетна».

Євген Савін. Виставка Організатори підкреслили, що Харків став першим містом, де презентовано цю виставку. Надалі він проїде найбільшими містами України.

«Сьогодні - чудовий день для Харківщини, де до загальнонаціонального святкування Дня Незалежності проходить відкриття виставки «Україна Славетна» в рамках загальноукраїнського проекту «Україна: Історія великого народу», - сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін. - Ми пройшли один з непростих етапів у розвитку своєї незалежності, і хочу вам сказати, що сьогодні на Слобожанщині тенденція до знання, розуміння себе як українця зростає. Сьогодні українцем бути модно. Сьогодні кількість україномовних шкіл у 5 разів перевищує кількість російськомовних. Сьогодні існує конкуренція серед батьків першокласників, щоб потрапити в український клас. Нове покоління, відчуваючи себе справжніми громадянами країни, не тільки повинно брати участь у фестивалях і конкурсах, а й знати історію своєї великої чудової країни».

Виставка Задля участі у презентації проекту до Харкова спеціально завітав заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов – представники цього регіону найбільш зацікавлені у популяризації таких історичних постатей як князі Острозькі, що їх рівненці вважають своїми місцевими героями.

Артур Орльонов.Виставка «Сьогодні ми відкриваємо не просто виставку картин, - підкреслив він. — Це частина величезного національного проекту, який працює по декількох напрямках. Зокрема, восени планується відкриття освітнього порталу, аналогічного Вікіпедії, але який буде містити інформацію по історії України на основі матеріалів Національної Академії наук. До структури порталу увійдуть обговорення, спільнота, соціальна мережа та онлайн-телебачення. Усі ці заходи спрямовані на популяризацію української історії, на те, щоб кожна людина мала вільний доступ до інформації. Бо без знання історії свого народу не зрозуміло, як рухатися далі».

12 картин, що представлені на виставці, – дуже масивні, але це лише копії. Оригінали – ще більших розмірів – 3 на 5 метрів кожна. Ці полотна постійно експонуються у Києво-Печерській Лаврі та Київському історичному центрі. Всього з 2007 року художник-баталіст Артур Орльонов написав біля 30 робіт в рамках проекту.

Виставка «Художників-баталістів зараз мало не тільки в Україні, а й у світі, - підкреслив кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту НАНУ Борис Черкас. - Проте і зараз є спеціалісти, які можуть робити свою роботу якісно і професійно. В даному випадку, художник Артур Орльонов перед написанням кожної своєї картини консультувався з багатьма істориками, етнографами, археологами та спеціалістами. Кожна з цих картин є маленьким підручником з історії. Тут точно показані антропологічні особливості людини, бо була проведена робота з археологами, матеріальна культура – зброя, одяг, прикраси, військова амуніція і архітектура, а найголовніше – історичні події».

afisha ukraina slavetna1Про умови проекту докладно розповів радник президента України, народний депутат та президент фонду «Схід і Захід разом» Володимир Зубанов.

Такий серйозний підхід був обумовлений перед самим початком роботи над серією картин, щоб вони повністю співвідносилися з історичною дійсністю.

«Біла умова, щоб з наших картин не сміялися, - розповідає Володимир Зубанов. - Наприклад, у Києві стоїть відомий пам'ятник легендарним засновникам Києва, що містить таких персонажів як Кий, Щек та Хорив і їх сестра Либідь. Але там вони у вигляді вікінгів. А яке відношення мали вікінги до заснування міста слов'янами у 5-му столітті? Тож ми уникали таких ситуацій. І ще одна умова була, щоб будь-який екскурсовод міг перед кожною картиною прочитати лекцію про відповідний історичний сюжет. Зараз вже є відео-сюжети на каналі «Культура», що розповідають про кожне з полотен».

Ретельно підійшли до роботи над цим проектом і науковці, тож у цих історичних сюжетах вдалося відобразити навіть спірні моменти, з приводу яких у істориків та археологів немає одностайності.

«Наприклад, традиції слов'ян забороняли жінкам оголяти плечі, а з непокритою головою могли ходити тільки незаміжні дівчата, - розповів Володимир Зубанов. - На картині з циклу «Заснування Києва» ми бачимо жіночку з оголеними плечима та непокритою головою, яка несе глечик. Це не помилка художника, бо якщо звернутися до історичних джерел, то довідаємось, що серед слов'ян жили раби, яких полонили у битвах. Тож ця дівчина, ймовірно, - гречанка. Придивімося ближче, побачимо, що на її глечику намальовані дві риби, а це символ християнства. І ми зараз лише можемо гадати, чи знали давні слов'яни про існування християнства у 5-му столітті, тож на картині присутній лише натяк на таку ймовірність».

Щоб робити ескізи та мати уявлення про локації історичних подій, художнику довелося часто бувати у відповідній місцевості, тож над кожною картиною доводилося працювати декілька місяців.
«В рамках роботи над проектом я планую написати картину або навіть цикл картин про заснування Харківського національного університету, - поділився подальшими планами Артур Орльонов. – Для цього я приїду сюди, буду вивчати історію університету в архівах та в університетському музеї. Взагалі, Харків – моє улюблене місто, бо саме тут народилася моя мама. Тож у мене буде додатковий стимул працювати над цими картинами».

Картини експонуватимуться з 29 серпня по 12 вересня 2013 року за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.

Довідка. Орльонов Артур Олегович – головний художник студії Українського батального мистецтва. Народився в м. Ташкенті у 1973 р. У 1992 р. закінчив Ташкентське художнє училище ім. П.П. Бенькова, у 1999 р. – Українську академію мистецтв, у 2003 р. – аспірантуру (батальне мистецтво). За свою діяльність нагороджений орденами: св. Володимира, Кирила та Мефодія, Нестора Літописця, почесною відзнакою орденом Геродота Галикорнаського.

Україна славетна – перелік картин

Анотація – творчість художника Артура Орльонова

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика