Хто в ляльки не грав, той щастя не мав: у Харкові відкрилася «Лялькова майстерня: коловорот» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 5 Votes )

Хто в ляльки не грав, той щастя не мав: у Харкові відкрилася «Лялькова майстерня: коловорот»

Відкриття виставкиУрочисте відкриття виставки народної ляльки «Лялькова майстерня: коловорот» пройшло 19 грудня 2013 року в Обласному центрі культури і мистецтва. Виправдовуючи свою назву, простір виставки символізує річний завершений цикл - коловорот, де традиційні і авторські ляльки-мотанки розташовані у відповідності з традиційними календарними святами і народними звичаями.

На території України мотанки з'явилися 5000 років тому

Виставковий проект розкриває одну з версій культу народної слов'янської вузлової ляльки, в основу якого лягло фундаментальне поняття циклічності людського буття - безперервний рух і вічне обертання колеса життя.

«Коли я почала займатися ляльками, то виявила, що це містичне заняття. Історики кажуть, що ляльки на території сучасної України почали майструвати 5000 років тому, - розповіла лялькарка Наталя Горошко. - Це єдине мистецтво, яке пережило всі заборони: гоніння після прийняття християнства, заборони в радянський час... Методики збереглися до цих пір. Разом з цими ляльками передається пам'ять крові, наша генетична пам'ять. Наприклад, коли я роблю адресну ляльку, тобто для певної людини, то я починаю краще розуміти її: якісь риси характеру, обставини життя... »

4 пори року - 4 тематичні частини експозиції

Простір виставки поділено на чотири частини, які представляють пори року. «Осінні» ляльки та лялькові композиції - переважно роботи Ірини Шегди. Відомо, що саме восени після збору врожаю в українців починався сезон весіль, тому основний вид ляльок, представлений тут, - це нерозлучники.

Ірина Шегда«Ляльки «нерозлучники» робилися на одній руці. Це символізувало міцний зв'язок сімейної пари, нерозривність шлюбного союзу, - розповіла лялькарка Ірина Шегда. - Якщо відразу після весілля наречений з нареченою хотіли завести дитину, то робилися ще й маленькі дітки, які прикріплювалися на верхню мотузочку, а коли вони дійсно народжувалися, то маленькі лялечки перевішувалися на «руки» батьків».

Наталя Горошко та Євгенія Комарова підготували «зимову» і «літню» експозиції ляльок. Тут представлені новорічні й різдвяні янголи та ляльки для колядувань. У «зимовий» цикл також увійшли лялькові композиції на тему Масляної. «Весняні» ляльки Тетяни Оглобліної присвячені святкуванню Великодня.

Хрест на обличчі мотанки символізує гармонію Всесвіту

Одночасно на виставці представлені і ляльки-обереги, які супроводжують людину від народження і до смерті. Колекцію ігрових та оберегових дитячих ляльок склали переважно роботи Тетяни Масленникової. Тут є і обереги для вагітних мам, лялечки для немовлят і дітей старшого віку. Тут же представлені мотанки-матері з безліччю діточок на руках. Є і ляльки, супроводжуючі людину в різних життєвих ситуаціях.

Наприклад, однією з оберегових ляльок є лялька-подорожник для мандрівників. Вона робилася з замкнутими руками, щоб мандрівник пам'ятав про будинок і зміг в нього повернутися. До рук ляльки обов'язково прив'язувався маленький мішечок зі злаками, щоб у дорозі мандрівник не голодував. «На удачу» - в мішечок складали також вугіллячко або монетку, щоб подорож була вдалою, а людина повернулася не з порожніми руками.

Відкриття виставкиТак як основа мотанок - це тканина, то і для виготовлення ляльки брали тканину , що належить людині або її родичу. Наприклад, ляльки «на здоров'я» робили з речей хворої людини, а для дитячих оберегових ляльок брали тканини, які носили їх матері.

«У обрядових ляльок, які побутували на південних територіях розселення слов'ян, на місці обличчя з ниток мотали хрест. Символіка цього хреста двояка: вертикальна лінія - це чоловіче начало або звернення до Бога, горизонтальна лінія - це жіноче начало або звернення до сил природи, - розповіла лялькарка Наталя Горошко. - На перетині з'являється квадрат, будинок. У середині квадрата знаходиться точка, що символізує дитину, зерно, майбутнє. Сакральний хрест прикрашає, як правило, весільні та оберегові ляльки».

Відкриття «лялькової майстерні» : не обійшлося без втручання «домовичків»

Відкриття виставки «Лялькова майстерня: коловорот» не випадково пройшло наприкінці грудня в День Святого Миколая. Підводити підсумки року краще в казковій атмосфері свята, яку забезпечила не тільки експозиція ляльок-мотанок, а й театральна сценка студії Нововодолазького будинку дитячої та юнацької творчості. Під музику маленькі учасники театральної групи, переодягнені в домовичків і на чолі з «живою» мотанкою, влаштували для гостей виставки справжню виставу.

altКерівник театральної студії Вікторія Рудич розповіла про символіку постановки:

«Актори зображають домовичків, духів будинку, яких в Україні ще називали раніше «гуркалами» від дієслова «гуркати», «гуркотіти». У центрі знаходиться Мотанка-оберіг як центральний персонаж свята і головна «берегиня» будинку. Спочатку актори сидять нерухомо, поки цокає годинник. Потім настає ніч, звучить музика, і духи будинку починають діяти. Кожен домовичок мав своє значення. Хтось жив на печі, хтось в засіках, хтось на горищі, хтось відповідав за чистоту. Є домовичок-травниця, є кухонний домовичок, який іноді порається на кухні в каструлях, і домовичок, який живе у хліві, оберігає сіно і домашніх тварин. Було уявлення і про домовичків, які живуть у будинку цілими сім'ями. Усіх цих духів і зображують актори».

Виставка триватиме до 30 січня 2014 року.

Вхід вільний.
_____________________________________________________________________
Виставка працює з 10.00 до 18.00 , вихідний - неділя .
Адреса: м. Харків , вул. Пушкінська , 62 , виставковий зал 2 - го поверху.

Довідки за тел. : ( 057 ) 700-35-79 . E - mail : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Анотація до виставки

Фотографії з виставки

 
 

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика