Яка вишивка сприяє спокою людей: про це можна дізнатися на виставці унікального майстра | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 5 Votes )

Яка вишивка сприяє спокою людей: про це можна дізнатися на виставці унікального майстра


Григорій ГриньЗ 4 по 20 лютого 2014 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва можна побачити одну з найбільших в Україні колекцій українських вишиваних орнаментів від заслуженого майстра народної творчості Григорія Гриня на виставці «... І вишите моє життя на ньому».

Григорій Гринь значну частину свого життя присвятив вивченню, збереженню й відродженню традиційної вишивки та килимарства. Близько півстоліття майстер розробляє ескізи художніх виробів, опираючись у своїй творчості на багатющій археологічний та етнографічний матеріал, який став для нього джерелом створення власних шедеврів. Свого часу він їздив у творчі відрядження селами Полтавщини, щоб замальовувати візерунки старовинних вишивок, що ще з позаминулого століття зберігалися у скринях.

Виставка митця висвітлює унікальне розмаїття вишивки, яка дивовижними орнаментами прикрашає і рушники, і сорочки, і скатертини, і навіть краватки. Автор і сам вишивав. Серед експонатів на виставці можна побачити як ескізи для вишивок, так і вишиті зразки. Здебільшого це орнаментальні мотиви Полтавщини, яким більш притаманні приглушенні фарби та рослинний, або рослинно-геометричний малюнок. Незважаючи на дотримання автентичності, все ж усі роботи майстра – авторські, унікальні.

Та й само те, що чоловік опікується долею традиційної вишивки, явище неординарне. Майстер відноситься до цієї справи як до дуже важливої для збереження душі українського народу і навіть спокою країни, бо вважає, що вишивка має сакральне значення, оберегове. Здавен вважалося, що вишитий орнамент живий, він кодує, формує долю. Наділений могутньою силою він організовує навколо людини невидиме енергетичне середовище, спрямоване на добро. Помножена на енергію людських рук, що оживляли ці символи за допомогою сотень стібочків, вишивка завжди працювала на захист людей і благословення їх життя.

Тож кожний символ, кожний колір має значення, і недотримання традиційних уявлень про вигляд вишивки може зашкодити людині, родині або, якщо це явище стає масовим, то навіть цілій країні.
Дізнатися, які саме кольори та символи працюють на благополуччя, можна на нинішній виставці Григорія Гриня.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 4 лютого 2014 року о 15.00.

Довідка. Григорій Петрович Гринь, 1939 р. н., живе у селищі Опішному Полтавської області. Заслужений майстер народної творчості. Закінчив Решетилівське художньо-промислове училище. З 1960 по 1994 роки працював головним художником у виробничо-художньому об'єднанні «Полтавчанка». За цей період він створив більше 500 власних орнаментальних тем. Він – учасник виставок досягнень народного господарства СРСР, України, міжнародних виставок. Його твори експонувалися в Лейпцигу, Познані, Слуцьку, Полтаві, Києві. Роботи майстра зберігаються в Національному музеї Т.Г.Шевченка, Музеї народної архітектури і побуту України Пирогове, Полтавському краєзнавчому музеї, в музеї декоративного мистецтва у Києві, в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара».

Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 1-го поверху. Часи роботи: з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя. Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика