Навіщо майстру петриківського розпису котяча шерсть, соски, яєчні жовтки: розповіла Тамара Вакуленко | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 3 Votes )

Навіщо майстру петриківського розпису котяча шерсть, соски, яєчні жовтки: розповіла Тамара Вакуленко

DSC 0319Черговий майстер-клас з петриківського розпису пройшов 13 березня 2014 року. Майстер народної творчості Тамара Вакуленко провела вступне заняття, на якому повідала про матеріали для роботи, «секретні» інструменти, змішування фарб і основні техніки.

Майстри петриківського розпису використовують в роботі тільки натуральні пензлики. Найпоширеніший вид - це білячі, але традиційно в народі для розпису використовували саморобні пензлики з котячої шерсті.

«Практика розписування білених хат з'явилася в Україні кілька століть тому. Зрозуміло, що пензликів тоді дістати і купити було ніде. Тому люди робили їх самостійно - з котячої шерсті. У мене теж є такі пензлики, - розповіла Тамара Вакуленко. - Я роблю їх так: зрізаю шерсть під пахвами у кота: тоді тварині і не холодно буде і не соромно; потім довгі волоски примотую нитками до обточеної палички. Для виготовлення пензликів підходить шерсть тільки гладкошерстних котів, адже у пухнастих вона занадто м'яка і, намокаючи, починає обвисати. До речі, шерсть краще зрізати в теплу пору року, адже взимку у котів виростає підшерсток, який доведеться довго вибирати, відокремлюючи довгі волоски».

Професійні художники недарма завжди тримають в будинку гладкошерстних котів, адже пензлики з їх шерсті володіють специфічними властивостями. Тільки за допомогою них в петриківському розписі можна намалювати правильної форми завитки, листя та інші елементи рослинної композиції.

Для виготовлення фарб в народі використовувалися природні барвники: цибулиння, буряк, кора вишні. Щоб фарби не розтікалися по стіні, в них додавали яєчний жовток. Ця практика не втрачає актуальності і зараз.

«Розокремивши жовток від білка, треба додати в нього оцет. Це натуральний консервант, який дозволить довше зберігати жовток. Потім його можна додавати в гуаш, отримуючи яєчну темперу, - поділилася секретом Тамара Вакуленко. - Жовток закріплює фарбу, покращує текстуру, але він досить м'який, тому використовується тільки в тих випадках, якщо ви не плануєте покривати розпис лаком. Наприклад, перед розписом шкатулок, чашок і тарілок у фарбу додають клей ПВА, щоб при нанесенні лаку малюнок не змазувався».

DSC 0321Замість палітри художниця радить використовувати звичайне скло. Каже, що воно набагато зручніше, ніж пластмаса або дерево, адже зі скла фарбу легко змити, на ньому не утворюються подряпини і плями. Змішувати фарби на склі необхідно за допомогою мастихіна - ножика або майстерка, який зазвичай використовується в масляному живописі.

Для зображення окремих елементів розпису художники використовують безліч підручних матеріалів. Наприклад, для малювання калини беруть соски - пустушки радянського зразка, надіті на олівці або обточені палички, і, умочуючи в фарбу кінчик, роблять відбиток. За таким же принципом використовують і гумову насадку від піпетки для зображення дрібніших ягід. Майстри петриківського розпису користуються також звичайними дерев'яними паличками і власними пальцями (наприклад, для малювання пелюсток квітки).

Також на занятті Тамара Вакуленко показала кілька основних прийомів малювання. Широко використовуються двоколірні мазки дуже прості у виконанні. Пензлик умочують у фарбу основного світлого кольору, а його кінчик - у більш темну . При розтяжці на папері виходить гарна двоколірна пелюстка. Саме такі мазки використовуються при зображенні знаменитих петриківських «цибулин», квітів і папороті.

Заняття з петриківського розпису від майстра народної творчості Тамари Вакуленко проходитимуть щотижня.

Довідки за телефонами: (057) 700-35-79.
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика