Напередодні Дня Незалежності своєю любов'ю до України поділилися 13 харківських художників | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 2 Votes )

Напередодні Дня Незалежності своєю любов'ю до України поділилися 13 харківських художників

DSC 0731Виставка художників Харківщини в рамках всеукраїнського проекту «З любов'ю до України» відкрилася 20 серпня 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва. До експозиції ввійшли роботи 13 авторів, які по-різному висловили свою любов до рідного краю. Головне гасло проекту: «Мистецтво, яке об'єднує». На виставці представлені сюжетні картини з українськими мотивами, філософські роздуми на полотні, декоративний живопис, натюрморти, пейзажі, портрети у різних стилях і техніках.

Костянтин Савченко: традиції станкового живопису на Заході майже загублені

Художник Костянтин Савченко представив картини з видами Харківської та Полтавської областей. Це класичні види українського села і польових квітів. Художник багато подорожує, знаходить для своїх робіт красиві пейзажі, розсипи польових квітів, а у віддалених селах навіть старі житлові будинки з солом'яними дахами. Картини виділяються оригінальністю техніки, яка називається «пастозний живопис». Кожна така картина важить кілька кілограмів, на неї йде багато фарби, за рахунок якої на поверхні досягається солідний рельєф, зображення набуває об'єму.

«Я багато бував за кордоном, в багатьох країнах мені пропонували залишитися, викладати, але в Україні мені більше подобається працювати, тут я відчуваю натхнення. Умови праці на Заході, звичайно, краще, але у нас дуже хороша школа живопису, закладена ще Рєпіним, Врубелем, Мурашко... У Європі та США ця традиція майже втрачена. Зараз там все комп'ютеризовано, розвивається хіба що поп-арт, абстрактний живопис. Художній процес там більше нагадує арт-шоу, а майбутні художники в університетах не отримують практичних навичок малювання. Моя знайома в Америці закінчила художній коледж. Я у неї питаю: «Ти портрет можеш намалювати?" Вона каже: «Ні» ... Крім того, в тій же Америці складно займатися творчою діяльністю, не маючи дуже багатих спонсорів, а у нас в Україні, як не парадоксально, багато художників заробляють виключно продажами своїх картин», - розповів Костянтин Савченко.

DSC 0657Харківську художницю на написання картин надихнув гуцульський край

Художниця Карина Волошко представила на виставці 3 роботи: пейзаж, портрет і сюжетну картину з українськими мотивами.

«Україна для мене - це все: вона мене ростить, вона мене годує, вона дає мені сили. Це ласкава мати. На виставці проекту «З любов'ю до України» є три моїх картини, на яких зображені пейзажі західної території нашої країни, колиска Карпат, гуцульський край. Він дуже красивий, співучий, який надихає багатьох митців. На картині зображені місцеві жителі в гуцульських костюмах і монастир Дора неподалік від міста Яремчі Івано-Франківської області, це пленерна робота», - розповідає художниця.

Зразки «щасливою живопису» представила Дар'я Денисова

Картини молодої художниці Дар'ї Денисової в експозиції виділяються сполученнями яскравих кольорів і наївними мультяшними образами.

«Свій стиль я називаю «щасливим живописом». Так малювати я почала після закінчення Харківської академії дизайну і мистецтв рік тому. Я вчилася на відділенні монументального станкового живопису, писала класичні роботи, а потім зрозуміла, що потрібно зображати те, що хочеться, те, чого душа вимагає, - зізналася Дар'я Денисова. - У своїх роботах я використовую не тільки масляні, але і більш яскраві, акрилові фарби. Тут представлені мої картини з етнічними, сільськими мотивами, вони дуже позитивні, яскраві, зображують дітей і домашніх тварин. Мені здається, в сучасній ситуації, коли навколо багато негативу, потрібно в галерейних просторах виставляти більше картин з позитивними емоційними сюжетами, щоб формувати хороший імідж України не тільки у самих українців, а й у іноземців».

DSC 0669Художниця Поліна Кузнєцова порівняла українську революцію з відкриттям ящика Пандори

Сюжетні картини Поліни Кузнєцової «Хід» і «Горщик Пандори» містять багато символів і відсилань як до актуальних подій в країні, так і до історії культури. Обидві вони були написані протягом останніх декількох місяців. Картина «Хід» зображує дівчину, що стоїть на корові, рукою вона тримається за висячу мотузку, на передньому плані хлопчик, мабуть, її синочок, який стоїть на колінах, впершись ліктями у стілець, на стільці горить свічка, а на задньому плані вервечка людей в білих одежах, що проходять мимо. Сюжет з'явився у художниці як емоційна реакція на неспокійні події осені 2013 року, коли по всій країні прокотилася хвиля мітингів, і відображає підвішений, тривожний стан суспільства.

У другій картині «Горщик Пандори» центральним є образ дівчини, яка знімає кришку з посудини і рукою розвіює дим, що йде звідти. Тут промальовано багато деталей-символів, кожен з яких має своє значення: українські куманці, відкрите вікно, віник, ікона на стіні.

«Ідея для картини з'явилася у мене в кінці лютого цього року, коли після захоплення Харківської обласної адміністрації з будівлі виводили майданівців, яких бив натовп. Саме тоді у мене викристалізувався образ України як молодої дівчини, що відкрила "ящик Пандори". Після революції стали явними всі проблеми державного устрою, конфлікти різних політичних орієнтирів. Я вважаю, що це процес, необхідний як для країни, що розвивається, так і для кожної окремої людини. І коли мені кажуть, що події на Майдані спричинили багато смертей, болю, стали причиною сплеску агресії, то я відповідаю, що раніше теж вистачало злочинів, насильства, порушень закону, але вони були приховані. А якщо проблема проявляється, то вона усвідомлюється, з нею можна працювати, можна розвиватися далі».

На виставці в рамках проекту «З любов'ю до України» представлені картини таких художників: П. Кузнєцової, Д. Денисової, М.Попова, Б.Назаренко, А.Скрилевої, К.Савченка, А.Сіроус, К.Волошко, Е. Мамардашвілі, А.Рогового, Н.Кірмана, А. Брітцева, В. Савченко.

Виставка працює до 11 вересня 2014 року.


 

Час роботи виставки: з 10.00 до 17.30, неділя - вихідний
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-73. E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Фотографії з виставки

 
 

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика