Незвичайна виставка квілтера Ірини Фоміної «Arbor mundi»/«Світове древо» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 2 Votes )

Незвичайна виставка квілтера Ірини Фоміної «Arbor mundi»/«Світове древо»

fominaЗ 14 жовтня по 6 листопада 2014 року в Обласному центрі культури і мистецтва проходитиме персональна виставка майстра художнього текстилю Ірини Фоміної «Arbor mundi»/«Світове древо».

Арт-квілтинг - це вид текстильної техніки з широкими можливостями, в якому полотно доповнюється стьобаною (quilt - англ.) фактурою. Отриманий обсяг дає незвичайні світлові й текстурні ефекти. Це напрямок художнього текстилю широко поширений на заході і набуває там значення самостійного виду образотворчого мистецтва. Тому закордоном творчість Ірини Фоміної користується популярністю.

Ірина Фоміна - художник по текстилю, член Спілки дизайнерів України. В минулому математик, ось уже з десяток років вона вважається одним з найвідоміших українських квілтерів. Вона - призер престижних міжнародних конкурсів і фестивалів. За останні 10 років брала участь у понад півсотні виставок, з них десяток - персональних. Нинішня виставка в Харкові «Arbor mundi»/«Світове древо» - частина великого персонального ретроспективного проекту, з величезним успіхом показаного у вересні цього року в рамках найбільшого європейського квілт-фестивалю Carrefour Patchwork Meeting в Ельзасі (Франція). Харків'яни першими побачать ці унікальні панно.

В експозиції - 21 картина. Роботи виконані в традиційних текстильних техніках, доповнених авторськими знахідками. Це свого роду прем'єра: автор вперше представить «натуральні» дерева, тобто квілти мають форму самостійних рослин, без фону. Художниця здивує глядачів незвичайної оливою і двома кущами калини - квітучий і з ягодами. Експериментує Ірина також з матеріалами. Раніше вона працювала виключно з шовком, тепер є роботи з льону: з готових тканин, включаючи мішковину («Несе Галя воду»), і з авторських, самоткане («Трохи світла в сухій траві»). Також є роботи без стібки, але з неймовірною ручною («Галя», «Покров Богородиці») та машинною вишивкою («Arbor mundi»).

Ключова картина виставки «Arbor mundi»/«Світове древо» створена в співавторстві з дочкою Ірини художницею Ольгою Кассанелі. Ольга намалювала ескіз, а Ірина перевела його в текстиль, доповнивши білий фон різними відтінками льону. В роботі є мотиви ісламські, християнські, кельтські, лицарські балади, дракони, єдиноріг, птиці Сирин й Алконост. З'єднання основних тем різних культур світу дало право назвати цей симбіоз світовим древом (міфопоетичний образ, який відбиває концепцію світу, в тому чи іншому вигляді образ дерева служив для опису системи світобудови в різних культурах). Ця виставка показує діалог художника з різними епохами і концепціями європейської та світової культури. Мир у своїй різноманітності відображений і в інших роботах. Чого тут тільки немає: Іспанія (пасодобль), «Біттлз», Стародавня Греція, Єгипет, Едіт Піаф, Венеція, Монтенегро і природа різних куточків нашої планети.

Глибокий зміст робіт підтримується широким арсеналом сучасного мистецтва квілтінгу та інших текстильних технік, використовуваних автором, і створює відчуття цілісності світу мистецтва і присутності людини в ньому.

Урочисте відкриття виставки - 14 жовтня о 17.00.


Час роботи виставки з 10.00 до 17.30, субота 11.00-15.00
Адреса: м. Харьков, вул. Пушкінська, 62, виставковий зал 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79. E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика