У Харкові – всеукраїнська виставка витинанок «Ажурна мова давнини» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:
( 3 Votes )

У Харкові – всеукраїнська виставка витинанок «Ажурна мова давнини»


VitinankaЗ 22 жовтня по 13 листопада 2014 року у Центрі культури і мистецтва – всеукраїнська виставка витинанок «Ажурна мова давнини», де будуть представлені роботи майстрів з різних регіонів України.

Витинанка як різновид народної образотворчості має в Україні давні традиції. Із ХVII-XVIII ст. відомі декоративні паперові витинанки-кустодії (захисні підкладки під воскові та сургучеві печатки) набули великого поширення. Їх використовували в хатньому інтер'єрі, в оздобленні печей, вікон, стін, мисників полиць, посуду тощо. Витинанкові паперові прикраси в різних регіонах України називалися по-різному: «вазони», «голуби», «дерево життя», «квіти», «павучки», «стригунці», «фіранки», «хрестики» таке інше. І досі ще деінде можна побачити паперові сніжинки на склі вікон – ця традиція має багатовікову історію, коли прикрашали оселю напередодні Різдва, Пасхи та інших великих свят. Але з плином часу витинанки як звичайні прикраси поступово зникали з побуту разом зі зміною світогляду, меблів, планування житла.

У наш час мистецтво витинанки набуло «другого дихання» і стрімко розвивається в індивідуальній творчості майстрів декоративного мистецтва, які відтворюють у своїх роботах риси українського стилю, а також професійні художники-дизайнери звертаються до цього мистецтва, втілюючи його в різноманітних матеріалах. Техніка витинанок успішно використовується для оздоблення книг, журналів, листівок, книжкових закладок, оздоблення приміщень.

Можна стверджувати, що сьогодні в Україні з'являються осередки майстрів витинанки, більшість з яких – професійні художники, що самовіддано продовжують і розвивають художні традиції народної української культури.

Виставка «Ажурна мова давнини» присвячена майстрам традиційного народного витинанкарства, які розширюють його образотворчі межі, поглиблюють композиційні структури, надають нові смисли. На виставці представлено більше 60 робіт від 15 найкращих майстрів країни з різних куточків України (Київська, Сумська, Дніпропетровська, Вінницька, Харківська області).

Відкриття виставки відбудеться 22 жовтня 2014 року о 16.00.

Вхід вільний.
_____________________________________________________________
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.

Час роботи виставки: з 10.00 до 17.30, субота з 11.00 до 15.00, неділя – вихідний

Довідки за тел.: (057) 700-35-73. E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика