Японське кімоно ХХ ст. у Харкові | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:

Японське кімоно ХХ ст. у Харкові

  copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

7 червня в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відкрилась виставка «Шовковий вітер: японське кімоно ХХ ст.». Ця виставка - одна з частин  інтерактивного проекту  під такою ж назвою та є авторським доробком харківського японознавця проф. Світлани Рибалко. У єдиному виставковому просторі вона поєднала справжні японські артефакти, що уособлюють мистецтво вбрання Країни Сонця, що Сходить, з експедиційними та архівними матеріалами. Проект, за задумом Світлани Рибалко, є діалогічним, інтерактивним, з «відкритим» фіналом. В експозиції можна бачити одяг для маленьких дівчат та дорослих шляхетних пані, призначений для свята, офіційного візиту та повсякдення. Від експонату до експонату можна простежити зміни смаків, стійкість традиційних візерунків і нові для кожного часу розробки.

Першою цікавою подією проекту стало відкриття. Глядачам, які знайшли час та завітали на цю церемонію, пощастило побачите наживо мистецтво одягання японського кімоно. Саме мистецтво, бо послідовності дій одягання кімоно японок навчають у спеціальних школах.

Кімоно в Японії є чимось більшим, ніж одяг. По-перше, це дарунок богів, адже найголовніше божество японської релігії Сіно – богиня Сонця  Аматерасу – була вправною ткалею. Тому здавна японці цінували і розвивали різноманітні техніки ткацтва, фарбування, вишивки – все те, що робить одяг мистецтвом.

Виставка працює до 5 липня.

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика