Подорожуємо дивовижною Україною (частина 4) | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Division of Research and the revival of arts and crafts and exhibitions

A+ R A-
Article rating:

Подорожуємо дивовижною Україною (частина 4)

 02062020

Подорожуючи Україною можна побачити вражаючу красу парків, що були збудовані відомими англійськими парковими зодчими.

У смт. Вишнівець, в Тернопільській області знаходиться Вишнівецький парк, перебудований  у XVIII ст. за проектом Діонісія Макклера. Вишнівецький парк у ландшафтному стилі мав за першооснову природний ліс, де росли дерева місцевих видів: сосни, ялини, дуби, клени, липи. З самого початку пейзажний парк складався з 3-х частин: нижніх і верхніх садів, між якими на великому виступі Замкової гори був створено партер (сад). Нині відвідувачів  в парку зустрічають близько 370 вікових дерев, різних порід та висоти. Всі вони були свідками багатьох таємничих зустрічей та палацових інтриг XVIII ст.

На березі тихоплинної Хомори, на місці дубової діброви, архітектор Діонісій Макклер створив парковий ансамбль з максимальним використанням рель'єфу та місцевої рослинності. Характерною особливістю ландшафтної композиції Великоновоселицького парку є наявність двох штучно створених великих пагорбів. Галявини на вершинах пагорбів збереглися до нашого часу. З них відкриваються мальовничі пейзажі річкової долини та прилеглих територій (поля, сільські будинки, церква). Влітку 1893 р. цей парк відвідала навіть Леся Українка.

В Маліївцях, Хмельницької області зберігся старовинний Малієвецький парк з двома ставками, фонтанами, стилізованою під замкову вежу водонапірною баштою. Малієвецький парк, на майже двадцяти гектарах, збудований ірландцем Діонісієм Макклером як ландшафтний.  Одна головною атракцією тут є 18-метрова скеля з водоспадом і печерним гротом, куди місцеві туристи приїздять робити ефектні фото на згадку. 

Поряд з садибою Вітославських у с.Чернятин розташований пейзажний Чернятинський парк , створений все тим же Діонісієм Маклером. Нажаль паркові павільйони і альтанки були знищені, не стало й багатої панської бібліотеки палацу. Лише поодинокі колекціонери екслібрисів зберігають рідкісні книги з цієї бібліотеки. З кожним роком, палац поступово втрачає свою красу і значення, перетворюючись на затьмянілу туманом історії будівлю. Разом з ним простоює одиноко і парк.

Не менш вражаючим є Самчиківський парк садиби Чечелів в Хмельницькій області. Нині резиденція Чечелів в Самчиках - один з найбільш охайних і доглянутих палацових комплексів на теренах України. У далекому 1801 р. для планування нового пейзажного парку було запрошено Діонісія Макклера. Макклер використав наявний природний деревостан, переробив паркові алеї та стежки, змінив компонування насаджень, створив штучний рельєф з яром та гіркою-альтанкою, перетворивши парк в один із найбільш прекрасних паркових споруджень на території України.

Тульчинський парк «Хороше» садиби Потоцьких на 10 гектарів, проектування англійця Міллера, закладено у 1780-і рр. В ньому переважали сосни та італійські тополі, була утворена своя мережа каналів і ставків, а галявини парку прикрашали альтанки, фонтани та скульптура.

Качанівський парк , площею 560 га, виплеканий трьома поколіннями Тарновських, є одним із найбільших пейзажних парків в Україні та Європі. Автором парку є Максим Мосцепанов. Виник парк на основі природнього лісу і нараховує понад 50 порід дерев і 30 видів чагарників. У формуванні художнього образу парку особливу роль відіграють хвойні породи. Ландшафтна частина парку складається із гаїв і дібров, що чергуються з полянами і дзеркалами озер. Тут збереглись паркові мости, Гірки Кохання і Вірності, «романтичні руїни» на березі Великого ставу, які є пам'яткою садово-паркового мистецтва XVIII століття. Численні живописні алеї і доріжки перетинають парк у всіх напрямках. Качанівський парк зі своїми «романтичними руїнами» та містком є популярними атрактивними місцями у Качанівці, де приїжджі охоче фотографуються і насолоджуються краєвидами.

1 .

2

3

5

41

4 1

6

7 2

 

Exhibitions

No records to display

Сховати метелика