Майстер-клас для пані Ренати Шкурцзинської-Пєкло | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)

Department of the Intangible Cultural Heritage Research and Creative Industries

A+ R A-
Article rating:

Майстер-клас для пані Ренати Шкурцзинської-Пєкло

 

DSC 0028 1 copy

 

4 червня 2018 року Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва відвідала дружина Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні пана Яна Пєкло пані Рената Шкурцзинська-Пєкло.

 

У ці дні відбувається візит послів країн Вишеградської четвірки до Харківщини. Вишеградська четвірка – це Угорщина, Польща, Чехія і Словаччина. Мета цього візиту – ознайомлення з економічними можливостями нашого регіону задля розвитку економічного, освітнього та культурного співробітництва між Харківщиною та країнами Вишеградської четвірки.

 

А поки поважні чоловіки зустрічалися із керівництвом нашої області, дружини мали змогу познайомитися із культурою Харківщини. Пані Рената Шкурцзинська-Пєкло виявила велике зацікавлення у відвідуванні нашого Центру як осередку традиційної культури Слобожанщини. Її зустріла директор ООМЦКМ Людмила Омельченко, яка провела пані Ренату нашими виставковими залами, розповіла про основні напрями роботи нашого Центру, про історію будівлі, в якій він розташований – купецький особняк, у якому мешкав О.Довженко і перебував увесь цвіт культурного життя України початку 20-х років 20 століття.

 

DSC 0103

 

Особливе зацікавлення у нашої гості викликали вишиті слобожанські рушники: їх призначення, характерна вишивка, колір. Виявилося, що у Польщі такі рушники, що вишивалися як обереги і супроводжували людину від народження до самої смерті, не були розповсюджені.

 

Велике захоплення викликали у нашої гості і дитячі малюнки з виставки художнього гуртка селища Васищеве Харківського району. Особливо вразила пані Ренату майстерність і талановитість художніх робіт, авторами яких є діти 9-10 років.

 

Потім майстер народної творчості Ірина Шегда провела для гості екскурсію по нашій виставці старовинного традиційного одягу, розповіла і навіть трохи показала старовинну техніку ткацтва на дерев’яному верстаті, що представлений на виставці.

 

На завершення усі присутні мали змогу випробувати себе у майстерності виготовлення дергунців, кручеників та традиційної для нашого регіону ляльки-мотанки. Ця лялька зветься «брязкальцем», адже виготовлялася для дитинки і в якості оберегу, і в якості іграшки. Наша гостя отримала велике задоволення і з радістю забрала на згадку власноруч виготовлені прикрасу та іграшку.

 

Сподіваємося, що подібне «власноручне» знайомство із традиційною культурою нашого краю лишило незабутні враження у серці пані Ренати і буде сприяти розвитку культурного співробітництва між Харківщиною та Республікою Польща.

 

DSC 0079 copyDSC 0060 1DSC 0066 1

Сховати метелика