Листопад подарував багато сильних вражень журі огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони» | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Листопад подарував багато сильних вражень журі огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони»

Nova VodolagaЗ початку листопада журі обласного огляду-конкурсу аматорів народного мистецтва «Слобожанські передзвони» відвідали Дергачівський, Зачепилівський, Красноградський, Нововодолазький, Дворічанський, Вовчанський, Куп'янський та Борівський райони, а також міста Люботин, Ізюм і Куп'янськ, які представили свої кращі аматорські творчі колективи, сольних виконавців, а також виставки майстрів народного мистецтва.

На Дергачівщині заправляла молодь, і концерт базувався на сучасних жанрах

«Дергачівський район – один з найсильніших в плані підготовки творчих кадрів, - розповідає член журі конкурсу-огляду заслужена артистка України Галина Лук'янець. – Це обумовлено і близьким розташуванням до Харкова, і гарною кадровою забезпеченістю фахівцями усіх напрямків мистецтва. Особливістю звітного концерту у Дергачах було те, що з великої кількості відомих колективів району відбирати учасників для концерту доручили молодим культпрацівникам. Тобто концептуально заправляла на цьому звіті творча молодь. Тому на сцені були представлені здебільшого сучасні жанри. Тут можна було побачити системну роботу районного відділу культури щодо проведення фестивальних заходів, наприклад, фестивалю естрадного вокалу «Жива вода», фестивалю молодіжної музики «Неформат» і місцевих фестивалів фольклорних колективів».

Журі відзначило режисерське рішення супроводжувати виступи артистів відеорядом на екрані над сценою, щоправда, не у всіх номерах він був доречним. Безперечно журі сподобалася яскрава вступна вокально-хореографічна композиція «Слава Україні».

«Для себе я відзначила виступ зразкового колективу естрадно-спортивного танцю «Візаві» з модерною постановкою, - каже Галина Лук'янець. – Також українська народна пісня «Їде дача на Козачу» в оригінальній обробці рок-гурту «Под дождем» справила позитивне враження».

У Зачепилівці відчувалася нестача сільських колективів

Звітній концерт одного з найвіддаленіших районів Харківської області – Зачепилівського, – продемонстрував і можливості, і складнощі розвитку культури у сільській глибинці.

«Не зважаючи на те, що на концерті виступали від природи обдаровані люди, відчувалася колосальна проблема з кадрами. Зокрема, є нестача кваліфікованих хореографів. Ця проблема кинулася в очі навіть тим членам журі, які не є спеціалістами у хореографії, - відзначила Галина Лук'янець. – Проте, цей концерт показує, що достатньо мати у штаті районного будинку культури дві-три талановиті людини, і вони можуть на собі витягнути всю програму. На концерті були представлені в основному колективи районного будинку культури, відчувалася нестача сільських колективів. Я не побачила в програмі концерту фольклорний колектив, який ще 10 років тому часто виступав на сцені. Ситуація показує: якщо фольклором не займатися, то традиція, нажаль, помирає».

Живими, щирими та цікавими здалися членам журі і виступ аматорського театру «Посиденьки», а саме фрагмент із комедії Коломійця «Фараони», і співи вокальних колективів із дитячої музичної школи та районного будинку культури, і характерний танок «Варенички» колективу хореографічного відділення дитячої музичної школи «Веселковий розмай».

У Красноградському районі у журі вибили сльозу

Звітній концерт Красноградського району показав досить високий професійний рівень виконавців.

«Змістовну відео-презентацію культури Красноградського району підготував гурток відео-операторів. Дитячий академічний хор чудово виконав вступну пісню. Цікавим було режисерське рішення ввести між номерами трьох мімів, які з чудовим почуттям гумору «висміювали» виступи артистів. Це було зроблено зі смаком», - ділиться враженнями учасниця журі.

На концерті було багато живого музичного супроводу. Похвала від журі дісталася хореографічній бальній постановці колективу «Конфеті». А зіркою програми став знаменитий фольклорний колектив «Берестяночка» з села Берестовеньки.

«Це представники російської народної культури, - розповіла Галина Лук'янець. – На щастя, у складі ансамблю продовжує виступати знаменитий Микола Григорович, якому вже близько 80-ти років, а він все одно співає й танцює на сцені та заводить зал. А композиція «Чуєш, брате мій» ансамблю бандуристів навіть вибила сльозу у членів журі. Нечасто нам доводиться спостерігати такий рівень виконання у районах області».

Nova Vodolaga 2Нововодолазький район: сільські діти-танцюристи не розгубилися навіть коли раптом згасло світло

На звітному концерті Нововодолазького району були присутні всі глави сільських рад, кожен з яких мав можливість порівняти виступи односельчан з досягненнями сусідів.

«Під час виступу дитячого хореографічного колективу стався курйозний випадок. У залі згасло світло – повна темрява. Молодці дітки, учасники сільського колективу, які на декілька секунд перервалися, і вже дотанцювали у світлі мобільних телефонів. А коли світло увімкнули, вони танцювали ще раз. Це дуже підстьобнуло зал», - каже Галина Лук'янець.

Якісним фольклорним співом порадував знаменитий фольклорний ансамбль «Вербиченька». Фольклорний жанр представив і ансамбль з села Старовірівка, який славиться ще з радянських часів. Порадував журі вокальний виступ Вікторії Расторгуєвої. Була показана і культурна робота сільських клубів, і класична музична культура випускниками дитячих музичних шкіл.

Дворічанський район вистрелив творчими несподіванками

Дворічанський район віддалений і, нажаль, учасники творчих колективів нечасто беруть участь у обласних заходах, тому журі їхній звітний концерт інтригував.

«Концерт продемонстрував, що тут є певний розвиток, і культура дійсно непогано зберігається за жанровими напрямами, - констатує Галина Лук'янець. – І хоча колись масштабні хорові колективи, які були в цьому районі, не збереглися, але існують залишки тих хорів, зокрема, Дворічанського районного будинку культури. І їхні виступи продемонстрували високий вокальний рівень і гарну роботу зі звуком. Приємно, що суттєва частина концерту йшла з живим акомпанементом, виконувалося чимало творів місцевих композиторів-аматорів. І пісні, присвячені рідному краю, Слобожанщині, настільки гарно написані, що одну з них голова журі Олександр Бінус навіть вирішив включити до концерту, присвяченому Дню сільського працівника (22 листопада), відзначивши, що це свіжий матеріал високої якості у гарному виконанні, він навіть зрадів, що є можливість освіжити трафаретні патріотичні пісні, які традиційно виконуються на подібних заходах. А я як фольклорист також отримала несподіване задоволення, побачивши пречудовий, новий для мене фольклорний колектив «Берегиня» Новоєгорівського сільського будинку культури. Ми зараз кажемо, що справжній фольклор зникає, але от вийшли на сцену шість жіночок, заспівали як треба, продемонстрували абсолютно натуральну традицію. Але ж до цього часу Дворічанський районний відділ культури постійно інформував, що у них фольклору вже немає. А тут він раз, і є».

Члени журі зробили декілька зауважень і побажань керівникам творчих колективів району, зокрема, щоб позбутися деякої провінційності.

Kupyanskiy r-nКуп'янці дали джазу та ще й високого класу

Від концертів у місті Куп'янську і Куп'янському районі журі очікувало сильні виступи, бо тут є славетні колективи із званням «народних», ведеться постійна робота культпрацівників старої загартованості.

«Концерт міста Куп'янська відбувався у трошки віддаленому як для міста селищі міського типу Ковшарівка, - розповідає член журі. – Там стоїть Палац культури, який один в один – це проект БК ХТЗ. Я чому це підкреслюю, бо це величезні сцена, зал, який вщент був наповнений глядачами. І це при тому (ми з подивом дізналися), що на цей захід продаються квитки. Виявилося, що там люди звикли за свої культурні заходи хоч і невеликі гроші, але платити. Зважте, що це місцеві колективи, місцеві виконавці. Може це якийсь патріотизм, підтримка, але було видно, що люди отримували задоволення. І було від чого: у концерті міста Куп'янська, дійсно, було багато такого, чим не всюди у районах чи містах Харківської області можуть похизуватися. Велика програма була з використанням і світла, і феєрверків, і світлових ефектів. На сцені працював мультимедійний екран на всю сцену, як у кінозалі. І така робота, не сказати, що на 100% вдовольнила критичний наш підхід, але це дійсно було цікаво, коли екран працював як заставка».

У куп'янському концерті було багато таких жанрів, які журі не бачило в інших районах. Наприклад, за допомогою театру тіней було драматургійно передано вірш Шевченка. Зробили цілу літературно-музичну композицію «Русалка».

«Цікаво, що взяли не патріотичний вірш Шевченка, а більш ліричний, романтичний матеріал, і вони дійсно класно цей номер зробили. Чтиця рухалася по сцені вільно та спокійно, тому що в неї була гарнітура. Головне – не було нудно, - підкреслює учасниця журі. – Далі ми побачили яскраве світлове шоу «Казкові сни», яке підготувала естрадно-театральна студія «Бродвей». Також за допомогою насамперед сильного бального колективу «Спектр», що багато десятиліть працює, Купянськ абсолютно підтвердив свій статус такої своєрідної хореографічної столиці. Ми бачили декілька груп колективу, і це дуже пристойний рівень сучасної бальної хореографії, який ми не часто бачимо в районах. Вони підготували жанровий мікс: був і контемп, і трошки брейку та інші жанри».

Після такого яскравого концерту журі з осторогою чекало на концерт Куп'янського району, бо зрозуміло, що у міста є певні кадрові привілеї. Але це виявилося не так, бо концерт здивував своїми новими барвами.

«Перше наше сильне враження – від трьох вокально-хорових колективів, якими керує хоча і одна людина, але це фахівець – хормейстер Ольга Андрієва, яка спромоглася показати різні підходи до того, як можна працювати з академічним вокалом. Вони продемонстрували різні барви і жанрово-стильові напрями хорового вокалу. Хоча керівник знаходиться в поважному віці, вона дуже модерново підійшла до подачі класичного хорового репертуару, були оригінальні обробки. Їх можна порівняти з таким гуртом як «Піккардійська терція», приблизно такий принцип, коли звучить живий вокал, артисти в контакті із глядачами. А ще несподівано нас вразили наявністю в Куп'янському районі певного підходу до фольклорного жанру. Фольклорного колективу як такого ми в принципі в чистому вигляді не побачили, але є спроби і намагання реконструювати традиції. Молодіжний фольклорний гурт РБК (він навіть без назви, мабуть, недавно створений) співав стародавню пісню. Іще виступив стандартний жіночий вокальний колектив із Кібришівського сільського клубу, який, може, не дуже фольклорний. Але ці колективи та хореографічні гурти були пов'язані в єдину театралізовану програму: вони створили цікаву композицію на тему зимового обряду, показували свято великомучениці Катерини. Хоча мені і захотілося їх трошки покритикувати, але то велика справа, коли до цього долучається молодь. Напрямок взятий вірно, і саме так, за сучасними умовами треба давати можливість глядачам знайомитися з фольклором, який в чистому вигляді може бути не цікавим. А коли це молоде обличчя, гарна мова, цікаві сценічні елементи, ще й звучання непогане, то було цікаво. Єдине що хочеться згадати, що Куп'янський район ще у 19-му сторіччі досліджував наш дуже відомий етнограф, фольклорист, збирач Петро Іванов. Є прекрасне видання про традиції «Жизнь и поверья крестьян Купянского уезда Харьковской губернии». Ця книга може бути етнографічним "молитовником" для Куп'янського району, але по цьому виступу видно, що вони не використовували матеріали цієї книги. Проте в нас жоден район не може похизуватися, що є таке старовинне видання».

Kupyanskiy r-n 2Також Галина Лукянець відзначила цікаві вокальні виступи, зокрема, Дмитра Загорулька, молоденького хлопчика, що яскраво і спокійно тримався на сцені, дуже артистично себе подавав і продемонстрував гарний вокал. Настільки ж вразив журі і юний виконавець, якого вже добре знають не тільки у Харківській області, а за її межами, бо він неодноразовий переможець багатьох конкурсів – це харизматичний адамант-самородок акордеоніст Дмитро Гергель.

«Ще один творчий бонус концерту – хор із майже 40 осіб, таких колективів в області мало, - додає учасниця журі. – Були непогані виступи ансамблю народних інструментів «Джерельце» і вокального гурту «Ліра» (дівчатка-підлітки співали в класичному стилі, але взяли блюзово-джазовий американський репертуар середини 50-х років, такий нетрадиційний академічний вокал – це також була незвична барва, яку ми не сподівалися побачити в районах)».

Люботин: основа концерту – виступ дитячих колективів

Творчий звіт міста Люботина відбувався у Харкові, в кіноконцертному залі «Україна». Основою концертної програми були виступи дитячих колективів.

«Вперше за час виїздів до районів в рамках «Слобожанських передзвонів» ми побачили настільки великий ансамбль бандуристів «Сонечко», до складу якого входять 11 музикантів, – підкреслила Галина Лук'янець. – Вони виступили на пристойному рівні. Також приємно вразив ансамбль «Люботинські музики». А ще Люботин похвалився добре розвиненим хореографічним жанром».

Вовчанський район: акапельний виступ у народній манері сестричок Темнохудових рекомендовано до гала-концерту

У Вовчанському районі було представлено багато вокальних колективів. До того ж, район славиться хореографічним колективом «Радість» з багатолітньою історією, який виправдав сподівання журі. Харизматичним був виступ Старосалтівського духового оркестру, до складу якого входять 17 хлопців.

«Членів журі вразив виступ сестричок Евгенії і Ксенії Темнохудових, які виконали пісню a capella у два голоси у народній манері. Наразі вже вирішено включити їх номер до підсумкового гала-концерту у грудні у Харкові і рекомендувати на звіт у Києві, що відбудеться у 2014 році», – каже Галина Лук'янець.

Izumskiy r-nІзюм вразив виробами з соломки

На звітному концерті у місті Ізюм були добре представлені хореографічний жанр, традиції місцевої музичної та художньої шкіл. Тут була наймасштабніша виставка народних ремесел, на якій добре представили кераміку, а особливо приглянулися журі вироби з соломки учнів ізюмської майстрині Галини Воловик.

«За складністю та професійністю виконання роботи юних майстрів достойні конкурсів та виставок всеукраїнського значення, - вважає Галина Лук'янець. – Грамотно була продумана і режисура ізюмського концерту, зроблена гарна відеопрезентація культури міста. Номери були поєднані декораціями, світлом та театралізованими сценками, які дуже вправно виконували учасники театрального колективу «Шок». Концерт складався з трьох частин: номери патріотичного спрямування, дитячих колективів та блок «Затишне кафе» (сучасні танці, блюзові пісні таке інше). В Ізюмі також існує колектив естрадно-циркового мистецтва «Чудесники», які підготували для концерту складні номери. Творчими напрацюваннями в області аранжування враження на журі справив виступ народного аматорського вокального колективу «М-Стиль». Особливо журі відзначило окремий виступ учасниці цього колективу Юлії Зушенської з чудовим виконанням пісні «It's my time».

Борівський район: патріотичну лінію концерту підтримував Тарас Шевченко

Концерт у Борівському районі був дуже душевним, продемонстрував сільські традиції. На сцені виступав фольклорний гурт «Українська пісня» з села Піски-Радьківські, який має дуже давню історію та традиції.

«У Києві на початку 90-х «Українська пісня» справила фурор на концерті в Палаці "Україна", коли заспівали історичну пісню «А вже років двісті» зі свого репертуару, - розповіла Галина Лук'янець. – Тоді весь зал встав та вітав їх. За 20 років колектив майже повністю оновив свій склад, але все одно вони дуже гарно звучали».

Вся концертна програма району відрізнялась колоритністю. Були і пісні з репертуару колективу «Лісапетний батальйон», і театральні колективи, які на сцені виглядали дуже природно та професійно.

«Драматичний колектив Першотравневського сільського будинку культури показав уривок з п'єси Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я». Учасники художньої самодіяльності Підлиманського СБК розіграли на сцені театральну імпровізацію «Куми на ярмарці». А патріотичну лінію концерту підтримував Тарас Шевченко у виконанні переможця конкурсу читців О.Жука, який між номерами читав вірші Кобзаря, що виглядало дуже оригінально», - підсумовує Галина Лук'янець.

Наприкінці листопада журі відвідає останні 4 райони Харківщини, а потім за підсумками огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони» у грудні в Харкові відбудеться заключний гала-концерт, кращі учасники якого візьмуть участь у всеукраїнському огляді талантів у 2014 році у Києві.

Сховати метелика