«Слобожанські передзвони»: журі переглянуло концерти районів і визначає учасників гала-концерту | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

«Слобожанські передзвони»: журі переглянуло концерти районів і визначає учасників гала-концерту

Zmiev 3У фінальному етапі перегляду творчих звітів в рамках огляду-конкурсу аматорів народного мистецтва «Слобожанські передзвони» журі оцінювало здобутки Зміївського, Харківського, Ізюмського, Первомайського, Балаклійського, Валківського районів та міста Первомайська.

Відкриття нового таланту на Зміївщині: виступ музиканта та вокаліста Марка Сердюка вразив журі

Звітній концерт Зміївського району відбувся 20 листопада у Палаці культури селища Комсомольського, завсідником якого є колектив з давніми традиціями – зразковий оркестр народних інструментів під керівництвом Валентини Біленької. Місцеві культпрацівники є ініціаторами проведення Міжнародного фестивалю «Райдужний світ народних мелодій» з понад 20-літньою історією. Інструментальна культура у районі дуже висока. Але на журі чекали приємні несподіванки – нові імена виконавців.

«Сильне враження на членів журі справив виступ Марка Сердюка. Цей молодий хлопець – професіональний піаніст, він вчиться у Харківському університеті мистецтв, але на концерті виступав у якості класичного вокаліста. Голос у нього дуже сильний та красивий, - розповіла член журі огляду-конкурсу Галина Лук'янець.– Прекрасними були виступи двох фольклорних ансамблів: «Калинонька» з селища Лиман та «Журавка» з селища Чимужівка. Аматорський фольклорний колектив «Берегиня» Першотравневого будинку культури я почула на цьому концерті вперше. Пісня «Понад нашим яром», яку прекрасно виконав цей колектив, – моя улюблена! Якісною була представлена на концерті бальна та сучасна хореографія».

Журі звернуло увагу на те, що у програмі було багато живого звуку, без фонограм, і це додало балів організаторам заходу.

Kharkivskiy r-n 4Харківський ансамбль «Сузір'я» зацікавив колоритним звучанням

21 листопада творчо звітував Харківський район, найбільший за розмірами території та за кількістю культурних закладів, представники яких показали і яскраві ярмаркові сцени, де в об'єднаному форматі прозвучали фольклорні, вокально-хорові великі колективи, і живі виступи інструменталістів, і цікаву хореографію різних напрямків.

«Професійним було звучання відомого народного хору «Жайвір» під керівництвом Анатолія Дудки. З'явилися у Харківському районі й нові зірки. Наприклад, виконавиця Марина Горобцова, що працює з фольк-матеріалом, організувала молодіжний колектив з чотирьох дівчат. Вони представили цікаву та оригінальну музичну композицію «Веснянки». Я була також приємно вражена виступом вокально-інструментального ансамблю «Сузір'я» з Будинку культури селища Елітного. Там є духові інструменти: труби і тромбон, а репертуар вони вибрали із західноукраїнським колоритом. Це було цікаво. Оригінальною у Харківському районі була і спроба режисерувати концерт: розіграні сценки за участю відомих гумористичних персонажів, що гарно об'єднували номери у єдину концертну програму».

Ізюмський район багатий на великі творчі осередки

Ізюмський район, нажаль, не має свого районного будинку культури, тому для проведення звітного концерту вони винаймали будівлю – прекрасний Палац Залізничників зі старовинним залом.

«Але він створював певні звукові проблеми, бо театр все ж таки розрахований на живий звук, - відмічає Галина Лук'янець. – Програма була складена дуже цікаво. Порадував журі відомий ізюмський хореографічний колектив з села Бугаївка, що танцює в рамках класичної народної та сучасної хореографії. Село Вернопілля на Ізюмщині – це справжній осередок творчих сил. На звітному концерті були представлені і вокальний жіночий колектив «Вербиченька», і інструментальний дует «Два-Т» Вернопільського сільського будинку культури, і ансамбль народних інструментів сільської музичної школи. Другим таким осередком культури в районі є село Кам'янка, де є прекрасний театр під керівництвом дуже талановитого чоловіка Івана П'ятецького. У його виконанні журі побачило естрадну гумореску і вокальний номер. Відзначили і вокальні номери, особливо дует Любові Ровчак і Євгена Шульженка з класичною піснею «Ніч яка місячна».

Izumskiy r-nПрекрасні голоси, висока культура виконання і плідна робота саме на сільській ниві – такі висновки журі після звітного концерту Ізюмського району.

Первомайщина вдало використала досвід проведення історичного фестивалю

24 листопада члени журі огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони» у Первомайському районі передивилися два концерти: звіт самого району та міста Первомайського. Обидва концерти проходили в Палаці Культури «Хімік», який є копією ПК «ХТЗ». У дуже великому залі був повний аншлаг. Первомайський район славиться своїми прекрасними фольклорними гуртами. Майже всім членам журі також сподобався виступ Галини Бондаренко, яка заспівала a capella пісню у народній манері.

«Первомайський район уже декілька років є ініціатором проведення фестивалю «Олексіївська фортеця». Це дуже корисний досвід, тому що коли район, як то кажуть, «тягне на собі» організацію такого великого заходу, то зростає рівень колективів, з'являються нові елементи у виконанні, в структурі роботи, - відзначила Галина Лук'янець. – Фестивальні наробки надали можливості підготувати театралізований номер з використанням театру тіней, художнього слова. На початку концерту була розіграна сцена з історії Первомайського району з дуже цікавим світовим оформленням, сюжетним ходом, використанням позасценових голосів».

Пісні групи «АББА» та ансамбль народний інструментів – вдале поєднання

Програма концерту міста Первомайська зорієнтувала журі на особливі умови, в яких опинилися міські творчі сили. Ще за радянських часів у Первомайську працювало велике хімічне виробництво, то воно мало величезні відомчі творчі колективи. Багато гарних номерів, що побачили на концерті члени комісії, були поставлені завдяки можливостям ще радянських часів. Наприклад, у складі прекрасного хору Палацу Культури «Хімік», який раніше давав півторагодинні концерті на обласному телебаченні, тепер поменшало виконавців, але висока музична культура залишилась незмінною.

g. Pervomaysk«На концерті було багато живого звуку, бо окрім Палацу Культури «Хімік» тут є місцева музична школа, яка має давні серйозні музичні традиції. На сцену виходили і викладачі, і діти. Також сподобались журі номери-експерименти, коли художнє читання віршу Шевченко поєднали зі звучанням оркестру народних інструментів. Оригінальним та дуже харизматичним був номер, коли попурі з пісень групи «АББА» у вокальному виконанні Ольги Соболєвої поєднувалося з оркестром народних інструментів. Це було виконано якісно та стьобно. Достойними також була представлена хореографія міста Первомайського», - ділиться враженнями член журі.

Масштаби творчих здобутків балаклійці продемонстрували у великих зведених номерах

Концерт Балаклійського району 25 листопада вразив журі великою кількістю якісних номерів, достойних участі в обласному гала-концерті.

«Хор «Джерело» районного будинку культури під керівництвом Романа Пасєки – це професійний колектив, що він і підтвердив на сцені, коли виступили з номером «Святий Боже», - вважає Галина Лук'янець. – Новий чоловічий колектив, який співає багатоголоссям на кшталт «Піккардійської терції» також викликав схвальні відгуки. На високому рівні виступив і колектив «Весела Слобода» з піснею «Чорноморець Батінько, Чорноморець» у хоровій манері. У програмі було багато великих, зведених номерів, щоб район мав змогу показати усю палітру своїх творчих сил. Одночасно на сцену виходило декілька колективів. Номер «Танцювальний марафон» представляв собою сюїту з хореографічних колективів. І коли на сцену один за одним виходили і танцювали уже чотири колективи, я шуткувала, що нас чекає ще стільки само. Але вже після десятого колективу я припинила рахувати. І бальна, і народна, і сучасна хореографія у Балаклійському районі процвітають. Це видно і за рівнем виконання, і за костюмами, і за можливістю заохочувати і утримувати професійні кадри».

Серед хореографічних колективів особливо запам'ятався журі народний ансамбль народного танцю «Червона калина» (художній керівник – К.Тюрне) з номерами «Вітальний танок» та «Молодичка». До речі, другий номер було включено до програми фінального гала-концерту в Харкові.

balakleyaБалаклійський район, у якому народилась відома співачка Оксана Петрусенко і де проводиться фестиваль на її честь, є також осередком класичної вокальної культури, тому на творчому звіті Балаклійщина представила вражаючу кількість дитячих вокальних колективів. Переможниці фестивалю ім. О.Петрусенко Юлія Ворона та Галина Кравченко яскраво виступили на концерті. Ще журі дуже відзначило джазовий вокал: з піснею «Love is crime» з репертуару Anastasia виступив народний театр естрадної пісні «Сім нот».

У селищі «Червоний Донець» розташоване відоме Газопромислове управління "Шебелинкагазвидобування". У веденні підприємства існує багато гарних творчих колективів, серед яких журі особливо відзначило виступ народного хору народної пісні «Сяйво» під кер. В.Салевича за професійну підготовку та високу культуру виконання.

Серед музичних номерів безліч схвальних відгуків зібрав виступ соліста-акордионіста Сергія Уматова.

Валківські духові оркестри заграли саундтрек до кінофільму «Гладіатор»

Заключний творчий звіт обласного огляду-конкурсу «Слобожанські Передзвони» відбувся 27 листопада у Валківському районі. Концерт був приурочений до святкування 90-річчя створення району і тривав три години. Але спочатку у холі відремонтованого районного народного будинку «Іскра» журі переглянуло виставку майстрів народного мистецтва, де особливо відзначило надбання валківської керамічної школи. І дорослі, і діти у районі професійно займаються художньою керамікою та часто займають перші місця на обласних і українських фестивалях-конкурсах.

Валківщина також відома як пісенний край, отож журі очікувало, що в концертній програмі буде багато вокальних номерів. Особливо широко був представлений хоровий жанр.

«Хормейстер Андрій Тібор працює із сільськими колективами, і результати насправді вражають: люди з віддалених сіл, які не мають професійної освіти, на концерті виступали на рівні академічних вокальних ансамблів, - дивується Галина Лукянець. – Наприклад, вокальний аматорський народний жіночий хор РНБ «Іскра», які співали обробки складних народних українських пісень, зведені хори Благодатнівського та Олександрівського сільських будинків культури приємно вразили журі рівнем виконання. Усім членам журі також сподобався виступ співачки Раїси Сургаєнко, яка в академічній манері виконала українську народну пісню в обробці Миколи Стецюна «Ой, я знаю, що гріх маю». Порадували виступами також фольклорні колективи «Мельничани», «Мерчаночка» та «Родослав», якими опікується відомий в області працівник культури Микола Губський. Оригінально віднеслись до свого репертуару аматорський духовий оркестр РНД «Іскра» та зведений дитячий естрадний духовий оркестр РНД «Іскра», вони виконали твори естрадного типу: джазову композицію «Хамелеон» та музику з кінофільму «Гладіатор».

Звітній концерт за результатами огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони» за участю кращих виконавців області відбудеться 15 грудня 2013 року у малій залі Харківського театру опери та балету. Паралельно відкриється підсумкова виставка майстрів декоративно-ужиткового мистецтва (вул. Пушкінська, 62).

Сховати метелика