«Харківщина мультикультурна» − свято толерантності та взаємоповаги | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

«Харківщина мультикультурна» − свято толерантності та взаємоповаги

 

45169941 2056746914377728 3049171586088173568 o

 

1 листопада в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відкрилась виставка «Харківщина мультикультурна», присвячена Міжнародному дню толерантності, який відзначається в усьому світі 16 листопада. Виставка була організована за підтримки Департаменту масових комунікацій та Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

 

Традиція відзначення Міжнародного дня толерантності з’явилася у 1995 році за ініціативою ЮНЕСКО, в результаті прийняття Декларації принципів терпимості. Йдеться, перш за все, про взаємоповагу різних світових культур, релігій і традицій, а також про терпимість до способів прояву власної індивідуальності кожної окремої людини. Цінувати особливості свого народу і шанобливо ставитися до обрядів і самобутності всього людства − до цього закликає ООН, тоді більшість розбіжностей і війн на планеті підуть у небуття.

 

На виставці «Харківщина мультикультурна» представлені елементи традиційних культур і побуту народів, що багато років мешкають на території Харківської області.

 

В експозиції є як традиційний слобожанський жіночий костюм, вишиті та ткані рушники, ткацький верстат, весільні «різки» - обрядове печиво, яке використовувалось в українському весільному обряді на Слобожанщині, так і зразки ткацького ремесла, традиційні музичні інструменти, релігійні святкові атрибути, посуд, картини, іграшки, килими та інші предмети побуту ще одинадцяти народностей Харківщини.

 

45176645 2056747307711022 938530025819340800 oВідвідувач знайде на виставці і взірець азербайджанського килимарства, і узбецькі народні музичні інструменти рубаб та карнай, казахські камчу (короткий батіг) та кошму (повстяний килим), польські традиційні рушники та серветки, взірці німецької вишивки, ромську чеканку, грецький лекіф та амфору з гілками оливи, керамічні літери вірменської абетки, татарський музичний інструмент курай, єврейські релігійні атрибути (шофар, кідушний келих, ханукію тощо), грузинські глечик та кухоль для вина. Значне місце на виставці займають національні костюми та їх аксесуари, адже традиційний костюм є однією з найважливіших частин етнічної ідентичності, перетворюючись у «вітрину» національної культури народу.Виставка супроводжується короткими інформаційними довідками про історію заселення, чисельність та про відомих представників тієї чи іншої діаспори на Харківщини. Можна також прочитати про національно-культурні товариства, які опікуються збереженням культури і традицій цих народностей, а також про деякі риси їх традиційних культур і експонати, що представлені на виставці.

 

Відкриття виставки пройшло в теплій, дружній і невимушеній атмосфері, у присутності представників усіх національно-культурних товариств, які взяли участь у підготовці цієї виставки. Захід розпочався із задушевних та милозвучних українських слобожанських народних пісень, якими привітав гостей дослідницько-виконавський гурт «Муравський шлях» (керівник заслужена артистка України Галина Лук’янець). Із привітальним словом до присутніх звернулися також начальник відділу по зв’язках із громадськістю управління внутрішньої політики Департаменту масових комунікацій ХОДА Ольга Образцова та завідувачка відділу інноваційних культурних проектів та міжнародного співробітництва ООМЦКМ, координаторка проекту Оксана Бугайченко. Було висловлено надію на подальшу співпрацю та продовження роботи у напрямку створення виставок у співробітництві із національно-культурними товариствами Харківщини.

 

45224328 2056746917711061 8685267962434682880 o copy

 

Зі словами вітання та вдячності організаторам, а також побажання нових яскравих проектів до присутніх звернулися керівники національно-культурних товариств − учасників виставки: Макка Каражанова (Харківське міське національне товариство казахстанців «Бірлик»), Людмила Карафєтова (Обласний культурний центр «Аме Рома»), Шахабіддін Юсупов (Харківська обласна організація «Узбецький національний центр»), Мурад Омаров (Харківське обласне товариство азербайджансько-української дружби «Достлуг»), Гюльтакін Джафарова (керівник культурного центру Товариства азербайджанських жінок м. Харкова «Айнур Хатун»), Андрій Фукс (Харківське обласне товариство німців «Відергєбурт»), Фєвзія Баширова (заступник голови Харківського міського культурно-просвітницького товариство татар «Дуслик»), Катерина Шевченко (Харківське міське товариство греків «Геліос»), Юзефа Чернієнко (Харківське товариство польської культури).

 

Оскільки подібної виставки у Харкові не влаштовувалося дуже багато років, сподіваємося, що виставка допоможе відвідувачам дізнатись про звичаї та світогляд різних народів, що мешкають на Харківщині, познайомитись з національними народними культурами та долучитись до їх традиційного мистецтва. Упевнені, що знайомство харків’ян із кожною з національних культур стане запорукою миру і єдності у нашому регіоні.

 

45111530 2056746771044409 8767303813473239040 o

 

45241715 2056747274377692 6373195747403235328 o 

Сховати метелика