Святкування Масляної у Одноробівці фольклорний ансамбль „Горлиця” провів точно за місцевими традиціями | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Українська моваEnglish (UK)

Відділ з методичної роботи

A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Святкування Масляної у Одноробівці фольклорний ансамбль „Горлиця” провів точно за місцевими традиціями

Масляна в ОдноробовціВ останній день Сирного тижня, у неділю, 26 лютого 2012 року у с. Одноробівка Золочівського району відбувся творчий звіт на підтвердження звання „народний" аматорського фольклорного ансамблю „Горлиця" (керівник М. О. Кононенко). Концертна програма була підготовлена та проведена для мешканців села у рамках традиційного святкування Масляної. У програмі заходу також взяли участь молодша група ансамблю „Горлиця" та вокальний гурт „Джерело" ФГ „Альфа" під керівництвом В. Ракецького, який водночас виступив у ролях ведучого та звукооператора свята.

Аматорський фольклорний ансамбль «Горлиця»Концертна програма у виконанні гурту „Горлиця" базувалася на місцевих піснях (обрядових, жартівливих), записаних учасниками колективу в різні роки в Золочівському районі, а також були використані фольклорні та етнографічні матеріали серії видань „Муравський шлях", інших слобожанських збірок. Творчий звіт складався з декількох блоків: виступів колективів, ансамблів, солістів, танцювально-ігрового блоку, де були продемонстровані традиційні народні танці „Краков'як", „Карапет" та весняні танки, традиційних для Масляної силових змагань, конкурсів вареників та млинців, а також обрядових дійств „В'язання колодки" та „Спалювання опудала". Учасники колективу продемонстрували високу культуру виконання 26 пісенних номерів та максимальне використання традиційних елементів обрядової культури. Творчий звіт вийшов цікавим та розважальним для мешканців, почесних гостей та членів атестаційної комісії.

Хороводи водили усім селомПерегляд творчого звіту відбувся за участі членів атестаційної комісії: головного спеціаліста відділу мистецтв та культурно-просвітницької роботи управління культури і туризму облдержадміністрації Гавриш А.А., заслуженої артистки України, доцента кафедри українського народного співу та музичного фольклору Харківської державної академії культури Шишкіної О.А. та заслуженої артистки України, завідувачки лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Лук'янець Г.В.

Також на звіті були присутні: заступник директора Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Мазур П.Г., начальник відділу культури і туризму Золочівської райдержадміністрації Сопіна О.П., селищний голова Гой Л.М. Велику підтримку в організації та проведенні свята надав голова фермерського господарства „Альфа" Белінський В.І., який і сам взяв активну участь у проведенні заходу.

Традиційне спалення опудала Масляноїкомісіякомісія

Сховати метелика