Оголошено Всеукраїнський огляд-конкурс сільських будинків культури | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Українська моваEnglish (UK)

Відділ з методичної роботи

A+ R A-
Article rating:
( 5 Votes )

Оголошено Всеукраїнський огляд-конкурс сільських будинків культури


altЗ 25 вересня 2012 року на Харківщині проводиться огляд-конкурс сільських будинків культури. Протягом місяця ці культурні заклади змагатимуться між собою за право називатися найкращим. Переможець регіонального етапу візьме участь у Всеукраїнському огляді-конкурсу, а нагородження відбудеться навесні – до Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва.

КЗ „Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва" на підставі наказу управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації з 25 вересня по 20 жовтня 2012 р. проводить перший етап регіонального огляду-конкурсу культурних закладів у сільській місцевості (наказ № 305 від 03.09.12 р. „Про сприяння проведенню обласного етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості").

Згідно положення про Всеукраїнський огляд-конкурс, затверджений наказом Мінкультури і туризму України (від 10.11.2009 р. № 50 «Про затвердження Положення про Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості»), в областях проводяться регіональні огляди-конкурси. Конкурс започатковано з метою вивчення, удосконалення та активізації діяльності клубних закладів у сільській місцевості, пошуку нових форм і методів культурного обслуговування населення, привернення уваги державних органів влади до проблем культури села.

Основні завдання огляду-конкурсу: поширення кращого досвіду роботи культурних закладів у сільській місцевості, удосконалення культурного обслуговування населення, сприяння підвищенню рівня кадрового забезпечення клубів, реалізації нових культурно-мистецьких проектів, спрямованих на духовне відродження села з урахуванням традицій, звичаїв, обрядів, самобутності та особливостей територіальної громади, створення належних умов для розвитку всіх видів і жанрів аматорського мистецтва, традиційної народної культури, творчих об'єднань і клубів за інтересами, підвищення художнього рівня аматорських колективів та клубних працівників.

Для участі в районному огляді-конкурсі кожен заклад надає звіти про роботу за останні 2 роки щодо розвитку матеріально-технічної бази; організації культурно-дозвіллєвої роботи, зокрема, для дітей та молоді; упровадження інноваційних культурно-творчих ініціатив, господарської самостійності; реалізації найцікавіших творчих проектів; розвитку усіх видів і жанрів аматорського та традиційного народного мистецтва; збереження народних художніх промислів. Серед критеріїв оцінки учасників огляду-конкурсу також враховуються рівень кадрового забезпечення, наявність у закладі культури творчих колективів,різноманітність форм та системність культурно-дозвіллєвої роботи, застосування інноваційних форм діяльності закладу, участь закладу в міжнародних, всеукраїнських, регіональних культурно-мистецьких заходах, взаємодія з навчальними та позашкільними закладами, упровадження платних послуг і залучення позабюджетних коштів, співпраця з громадськими організаціями, національно-культурними товариствами, культурологічними формуваннями і фондами, участь в соціально-економічному та культурному розвитку району, причетність клубу до реалізації соціальних програм, висвітлення практики й досвіду роботи закладу в засобах масової інформації, Інтернеті.

Для переможців регіонального етапу встановлюються 1-е, 2-е, 3-тє місця за номінаціями: упровадження інноваційних технологій; найцікавіший творчий проект; найкраща організація родинного відпочинку; здобутки в роботі з дітьми та підлітками; творчі досягнення аматорських художніх колективів та виконавців, які представляють район(місто) за межами Харківської області ; краще клубне формування; ефективна робота з вивчення, збереження та пропаганда традиційної культури Слобожанщини; розвиток декоративно-ужиткового мистецтва; розвиток фото мистецтва; розвиток образотворчого мистецтва; кращий відео-ролик «Презентація клубного закладу» (до 5 хвилин).

На базі сільського Будинку культури – переможця регіонального (районного) етапу проводиться семінар-практикум. Досвід роботи сільського Будинку культури – переможця регіонального, (районного) етапу узагальнюється та поширюється серед клубних закладів Харківщини.

Нагадаємо, що позаминулого року у харківському обласному етапі огляду-конкурсу переможцем став Новоосинівський сільський Будинок культури Куп'янського району, який у Всеукраїнському огляді-конкурсі було визначено володарем ІІІ місця.

Положення

Склад оргкомітету

Сховати метелика