Гран-прі конкурсу читців «Вічне слово Кобзаря» отримала 9-річна Аня Нетичук з м. Первомайського | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Українська моваEnglish (UK)

Відділ з методичної роботи

A+ R A-
Article rating:
( 5 Votes )

Гран-прі конкурсу читців «Вічне слово Кобзаря» отримала 9-річна Аня Нетичук з м. Первомайського


Гран-прі конкурсу На регіональному конкурсі читців «Вічне слово Кобзаря», присвяченому творчості Т. Шевченка, який проходив 16 березня в центрі культури і мистецтва, краще за всіх показали себе найменші учасники і найстарші. Гран-прі дісталося 9-річній Ані Нетичук з м. Первомайського, а от 8-річна Діана Васьків з Кегичівського району вийшовши на сцену, розплакалася, але зібравшись, виступила так, що журі одностайно присудило їй перше місце.

директор центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко«Дякую Вам за те, що ви всі, від малого до великого, любите поезію, шануєте великого поета Тараса Шевченка, сприяєте розвитку поетичного слова, - звернулася перед початком конкурсу до учасників директор центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко. - Участь у цьому конкурсі повинна давати певний імпульс для розвитку ваших талантів».

altПравда, вже через декілька хвилин Тетяна Іщенко змушена була втішати одну з конкурсанток: ледь вийшовши на сцену, найменша учасниця 8-річна Діана Васьків з Кегичівського району, розплакалася. Але взявши тайм-аут, дівчинка зібралася і прочитала два поетичних твори Тараса Шевченка, та так, що мороз по шкірі: і «Нащо мені чорні брови», і «Пролог» з поеми «Наймичка» вона доносила до публіки, кутаючись у квітчасту хустку , настільки проникливо, що вибила сльозу вже з очей присутніх в залі. Тому журі одноголосно віддало їй перше місце в номінації «Виконавець» категорії «Діти».

Гран-прі конкурсу А ось гран-прі конкурсу здобула представниця цієї ж категорії 9-річна Аня Нетичук з м. Первомайського, якій вдалося майстерно втілити два абсолютно різних образи. Вона була переконлива і представивши серйозний, філософський і досить складний для передачі твір Шевченка «Ісаія. Глава 35. (Подражаніє)», і легко подавши жартівливий вірш А. Усачова «Прибирання», зануривши слухачів у веселу атмосферу шкільних пустощів.

Оволодіти акторською майстерністю Ані допомагає Наталя Денісова - керівник народного театру «Сучасник», в якому менше року займається Аня.

журі конкурсу«У Ані, дійсно, є акторський талант. До речі, вона у квітні братиме участь і в регіональному театральному фестивалі «Мельпомена», де зіграє Індіанця у виставі «Пітер Пен», який наш театр готує для показу, - говорить Наталя Денісова. - Втім, мама Ані працює режисером, так що у неї це генетичне».

Чи зв'яже вона своє життя з театром, чи з поезією, Аня поки що не знає, на даному етапі її більше приваблює образотворче мистецтво: вона любить малювати, і у неї це найкраще виходить.

Тетяна Гребенюк Приємно здивувала 14-річна Ольга Магда з Барвінківського району. І хоча вона зайняла друге місце, але стала єдиною, хто отримав нагороду в номінації «Автор» категорії «Діти». Журі відзначило вірш юної поетеси «Магдівскій рід», в якому дівчинка описала свій знаменитий рід Магдів, в якому було чимало талантів, що залишили свій слід в нашій історії і культурі.

Переможницею в номінації «Автор» категорії «Дорослі» стала найстарша учасниця конкурсу 62-річна Тетяна Олександрівна Гребенюк з м. Ізюма. Вона прочитала своє посвячення Шевченку, а також два твори «А чи жила я на землі?» та «Не бійтеся самотності», в яких була і щирість почуттів, і мудрість, і сила поетичного слова. Особливий колорит надав її виступу автентичний український народний костюм.

«У цьому році загальний рівень і авторських віршів, і виконавців, на жаль, був дещо нижчим, ніж на минулорічному конкурсі, - зазначив голова журі заслужений діяч мистецтв України Олександр Савенко. - Ми навіть не змогли присудити перше і третє місце в номінації «Автор» категорії «Діти», і що найбільш дивне, нікому не віддали перше місце в номінації «Виконавець» категорії «Дорослі». Дійсно, була дещо монотонна подача. Звичайно, у випадку з дітьми, це мінус, перш за все, їх керівникам, які не підказали, що не варто читати вірші протяжно, монотонно, роблячи неправильні акценти, не дотримуючись розділових знаків. Звичайно, це стосується не всіх. Але все одно абсолютно всім учасникам дуже дякуємо за старання, за любов до поетичного слова, за прагнення осягнути його і донести до оточуючих».

Всього ж в цьому році на участь у конкурсі було подано 42 заявки - 31 виконавець і 11 авторів з 21 району та 4-х міст Харківської області.

В цілому місця розподілилися наступним чином:

У номінації „Автор"
(Категорія „Діти")
1 місце- Н е п р и с у д ж у в а т и
2 місце- Магда Ользі (Барвінківський район)
3 місце- Н е п р и с у д ж у в а т и
У номінації „Виконавець"
(Категорія „Діти")
1 місце- Васьків Діана (Кегичівський раон)
2 місце- Гончаренко Аліна (Харківський район)
2 місце- Карпова Софія (Дергачівський район)
3 місце- Буряк Володимир (Сахновщинський район)
3 місце- Каверіна Оксана (Борівський район)
У номінації „Автор"
(Категорія „Дорослі")
1 місце- Гребенюк Тетяна ( Ізюмський район)
2 місце- Таран Галина ( Красноградський район)
2 місце- Слив´як Марина (Валківський район)
3 місце- Дмитренко Тетяна (Красноградський район)
У номінації „Виконавець"
(Категорія „Дорослі")
1 місце- Н е п р и с у д ж у в а т и
2 місце- Браславська Олена (Балаклійський район)
3 місце- Сидоренко Тамара (м.Ізюм)
У номінації „Надія Харківщини"
Валенко Валерія (Зачепилівський район)
У номінації „ Яскраве втілення української поетичної традиції"
Кравченко Олена (Богодухівський район)
Гран-прі конкурсу
Нетичук Анна (Первомайський район)

Сховати метелика