Інструментальні колективи | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Інструментальні колективи

Article without translation

ЗРАЗКОВІ АМАТОРСЬКІ ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ КОЛЕКТИВИ

2. copy copy Зразковий аматорський духовий оркестр

Заклад культури –  Дитячий клуб «Орлятко» смт. Солоницівка Дергачівського району

Рік створення – 2006 р.;

Рік присвоєння звання – 2009 р.

Засновник і діючий керівник – заслужений працівник культури України Пластунов Микола Васильович

Дитячий духовий оркестр дитячого клубу «Орлятко» селища Солоницівка Дергачівського району, був створений у вересні 2006 року. У грудні 2006 року відбувся їх перший виступ. В червні 2007 року колектив духового оркестру було запрошено на святкування дня народження королеви Єлизавети ІІ у заміську резиденцію посла Великої Британії і Північної Ірландії в Україні Тімоті Берроу; 7 травня 2008 року на передодні святкування Перемоги в Великій Вітчизняній війні колективу була надана почесна місія зустрічати Президента України на меморіальному комплексі ім. І.С. Конєва.

Колектив дитячого духового оркестру постійний учасник масових заходів селища Солоницівка, Дергачівського району та Харківської області. На даний час в репертуарі оркестру більше 40 творів, це марші, пісні, а також класичні твори. Колектив духового оркестру постійно приймає участь в масових заходах селища Солоницівка, м. Дергачі, в селищах району, м. Харків. В 2017р. був запрошений на святкування Дня Незалежності України в м. Краматорськ, м. Куп’янськ, м. Богодухів.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 Зразковий оркестр народних інструментів

Заклад культури –  Палац культури смт. Слобожанське Зміївського району

Рік створення – 1964 р.;

Рік присвоєння звання – 2009 р.

Засновник і діючий керівник – заслужений працівник культури України,

лауреат творчих премій імені І. Слатіна і В. Ступницького – Біленька Валентина Миколаївна

Дитячий оркестр народних інструментів був створений у 1964 році. Упродовж цих десятиліть колектив не змінював мети та принципів виховання і розвитку дітей і підлітків естетичними методами, шляхом їх особистої участі у самодіяльності, прилучення до мистецтва – складової духовної культури людини. В теперішній час у його складі працюють зразковий оркестр, підготовчий оркестр, вокальний ансамбль «Казка», ансамбль «Веселі ложкарі», а з колишніх вихованців створений дорослий оркестр «Реприза», з якими проводиться велика культурно-просвітницька робота в народно-інструментальному жанрі.

З метою організації творчих зустрічей і розширенню дружніх зв’язків з музикантами, музичними колективами, композиторами у різні роки в колективі були створені клуб любителів народної музики «Медіатор» і «Філармонію молодого робітника», а з 1985 року численні творчі зустрічі оркестру переросли в Міжнародні фестивалі «Райдужний світ народних мелодій».

За ці роки в оркестрі склалися певні традиції і одна з них – творчі та туристичні поїздки. Оркестр побував у Прибалтиці, Грузії, Вірменії, Аджарії, Росії, Польщі, Білорусії, Німеччині, багаторазово відвідував Крим та міста України. У 1999 році в оркестрі була створена благодійна організація «Дитячий центр підтримки та розвитку національної культури і самодіяльної художньої творчості ОДОНІ», яка допомагає утримувати інструментальну базу, придбавати музичні товари, підтримує у творчих поїздках та проведенні культмасових заходів колективу, для чого організує пошук коштів по  підприємствам, організаціям, установам та у приватних підприємців.

Оркестр щороку добивався творчих успіхів, демонструючи свою майстерність, став багаторазовим лауреатом і дипломантом фестивалів. За різноманітну і багаторічну творчу діяльність колектив був занесений академіком А. Пересадою до Міжнародної енциклопедії «Оркестри та ансамблі народних інструментів».

 

 

 

1.

Зразковий ансамбль народних інструментів «Весняночка»

Заклад культури –  Дитяча музична школа с. Слобожанське Зміївського району

Рік створення – 1991 р.;

Рік присвоєння звання – 2013 р.

Засновник і діючий керівник – Шабанова Таісія Олександрівна

Історія ансамблю ведеться з 1991 року із створення ансамблю сопілкарів чудовим музикантом О.І. Лученковим. Потім ансамблем керував Ю.В. Олександров. З 1996 року його очолює Т.О. Шабанова, Відмінник освіти України.

Спочатку до сопілок було додано кобзи, домри, бубон, пізніше —  ударні інструменти (малий барабан, хет, тарілка), кобза-контрабас, епізодичні — бухало, бугай, рубель,трикутник. Останні 5 років — цимбали, окарини, бандура, най, денцівка. У репертуарі ансамблю переважно інструментальні обробки українських народних пісень, танців, твори українських класиків,пісні  харківських та зміївських композиторів. Крім інструментальних творів є солісти-вокалісти, які виконують пісні у супроводі ансамблю. Є також твори для сопілки  соло з ансамблем, цимбал з ансамблем.

Ансамбль «Весняночка» — активний пропагандист української народної музики та пісні на Слобожанщині, бере участь у відродженні національних традицій святкування Різдва, Великодня, календарно-обрядових пісень: веснянки, купальські, обжинкові. Його знають у різних куточках України. Активно опановуючи народні інструменти, виконавці досягли певних успіхів, беручи участь спочатку у районних, обласних, а потім у Всеукраїнських і Міжнародних фестивалях та конкурсах.

 

1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Заклад культури –  КЗ «Валківський районний народний дім «Іскра» Валківського району

Рік створення – 1981 р.;

Рік присвоєння звання – 1985 р.

Засновник – Даценко Сергій Михайлович

Діючий керівник – Городовенко Павло Валерійович

Духовий оркестр при Валківському районному народному домі був створений в 1981р. Протягом 25-ти років незмінним керівником оркестру був Даценко Сергій Михайлович. Звання «народний» колектив отримав у 1985 р.

З 2010р. колектив існував без керівника. В 2012 р. оркестр очолив теперішній керівник Городовенко Павло Валерійович.

Склад учасників налічує 14 чоловік. Репертуар колективу складають класичні твори, марші, ретро твори і твори сучасних естрадних композиторів. Оркестр бере активну участь у культурно-мистецьких заходах району та Харківської області, виступав на ВДНГ у Києві.

 

2 copy copy copy copy copy copy

 

Народний аматорський ансамбль народних інструментів «Гості»

Заклад культури –  Районний Будинок культури смт. Дворічна Дворічанського району

Рік створення – 2011 р.;

Рік присвоєння звання – 2018 р.

Засновник і діючий керівник – Обрізко Сергій Тимофійович

Ансамбль народних інструментів був створений в 2011 році. Очолив його Обрізко Сергій Тимофійович, досвідчений спеціаліст та чудовий керівник.

Репертуар ансамблю різноманітний та багатожанровий. Окрім українських та російських народних композицій до репертуару ансамблю входять твори світової класики, воєнно-патріотичні твори, сучасні обробки народних пісень тощо.

Ансамбль «Гості» постійний учасник всіх районних і обласних культурно-масових заходів.

 

 

3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Народний оркестр народних інструментів «Реприза»

Заклад культури –  Палац культури смт. Слобожанське Зміївського району

Рік створення – 1963 р.;

Рік присвоєння звання – 2018 р.

Засновник і діючий керівник – заслужений працівник культури України,

лауреат творчих премій імені І. Слатина і В. Ступницького, Почесний громадянин Зміївського району Біленька Валентина Миколаївна

Унікальний дорослий оркестр «Реприза», який перекладається з музичного терміну –  «повторення»,  з’явився у 2003 році за ініціативи та при участі випускників зразкового дитячого оркестру народних інструментів Слобожанського Палацу культури Зміївського району.

За традицією оркестр щорічно гастролює по Криму і виступає з концертною програмою в Гурзуфі в Міжнародному дитячому центрі «Артек», Алушті, Партеніті, санаторії «Скеля», Нікітському ботанічному саду. За цей час колектив брав участь у фестивалях «Райдужний світ народних мелодій» в смт. Слобожанське, «Печенізьке поле» в Чугуєві (Харківська область), «Осіння пастораль» у м. Южноукраїнськ (Миколаївська область), «Таліца» в Харкові, фестивалі народної творчості на Національному Сорочинському ярмарку в м. Київ, неодноразово виступав на великому десантом кораблі «Костянтин Ольшанський» в Севастополі та Євпаторії та багатьох концертах на підприємствах і установах Зміївського району та Харківської області.

Учасники «Репризи» – талановиті, активні, «легкі на підйом». Вони є яскравими і істинними повноважними представниками аматорського мистецтва, які популяризують і розвивають народну творчість.

 

4.

 Народний аматорський інструментальний ансамбль «Фольк-класик бенд»

Заклад культури –  Районний Будинок культури м. Дергачі Дергачівського району

Рік створення – 2006 р.;

Рік присвоєння звання – 2009 р.

Засновник і діючий керівник – Богуславець Дмитро Вікторович

Народний аматорський інструментальний  колектив був заснований у вересні 2006 року під назвою «Брідж». До його першого складу входили три музиканти, які грали на інструментах: бас, балалайка, баян. За час існування колектив змінювався за своїм рівнем та кількістю людей. Зараз у колективі десятеро учасників, приєдналися такі інструменти, як труба, скрипка, кларнет, гітара, ударні.

Змінилась і назва колективу «Фольк–класик бенд», що відповідає творчому напрямку, репертуару та своєрідному звучанню гурту. В репертуарі інструментального колективу авторські твори, попурі, обробки народних пісень та танців, але акцент робиться на старовинну народну музику, реанімацію творів, які виконувалися народними музиками сто – двісті років тому. Разом з українською музикою він вивчає найбільш яскраві музичні твори народів світу.

2009 рік став знаковим для колективу: в червні місяці було присвоєно звання «народного» аматорського колективу.

Колектив бере активну участь у різноманітних заходах зокрема в м. Харків та Харківської області. Надзвичайно багато виступів  припадає на м. Дергачі та Дергачівський район., постійний учасник Великого Слобожанського ярмарку та щорічного фестивалю «Печенізьке поле», був учасником Міжнародної агропромислової  виставки-ярмарку  в м. Київ,  з успіхом виступив на Курсько-Коренському ярмарку в м. Свобода Курської області  Російської федерації,  нагороджений дипломом та цінним подарунком 12-го Міжнародного фестивалю  «Троицкие хороводы в Орловском Полесье» м. Орел Російської Федерації.

 

 

5 copy copy copy copy copy copy copy copy

Народний естрадно-духовий оркестр «Chuguev CitiBand»

Заклад культури –  Комунальна установа «Культурний центр «Імідж» м. Чугуїв

Рік створення – 2013 р.;

Рік присвоєння звання – 2017 р.

Засновник і художній керівник – Болдінов Олександр Володимирович

Діючий керівник – Рабцун Т.А.

З 2013 року, у якому був заснований оркестр, він є активним учасником культурних і мистецьких заходів не тільки міста Чугуєва, а ще й в області. Оркестр є багаторазовим учасником 8-ої Міжнародної акції «Ніч в музеї» м. Харків, неодноразово були відзначені подякою командування 92-ої окремої механізованої бригади.

Естрадно-духовий оркестр у м. Чугуєві та Чугуївському районі єдиний. Зараз в колективі 14 учасників. Вік учасників від 21-го до 70-ти років.

У репертуарі оркестру твори різного жанру, напрямку та стилю, але переважну більшість складають класичні композиції в сучасній обробці.

Сховати метелика