Спільна виставка молодих художників та їх викладачів «Дарую майстерність» - 30.06.11-17.07.11 | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Спільна виставка молодих художників та їх викладачів «Дарую майстерність» - 30.06.11-17.07.11

Article without translation

324302Виставка «Дарую майстерність» відкрилася 30 червня в художній галереї «Мистецтво Слобожaнщини». Свої роботи представили викладачі, студенти і випускники Харківського художнього училища.

«Це те, чого не вистачає суспільству: просто добре»

«Це спільна експозиція маститих живописців і тих, хто лише робить перші кроки в академічному живописі,– розповідає директор обласного центру культури та мистецтва Тетяна Іщенко. – Вона дуже символічна, бо передає спадкоємність у розвитку нашого харківського академічного живопису. І не випадково саме цією виставкою ми вирішили розпочати нове життя ношої художньої галереї «Мистецтво Слобожанщини». Нажаль останніми роками вона прийшла у занепад, її погано знали харківяни, не було постійних відвідувачів. Навіть фонду галереї зараз немає, жодної картини. І наша головна мета зараз – змінити цю ситуацію. Тому ми розробляємо нові нестандартні підходи до створення виставок, маємо популяризувати цей виставковий майданчик, зробити його улюбленим місцем як для глядачів, так і для художників, ми хочемо взяти на себе завдання відкриття нових імен, а також залучення відомих митців».

1 023-Не зважаючи на те, що руку досвідних майстрів чітко можна відрізнити від художників-початківців, роботи на виставці не дисонують, а гармонійно доповнюють одна одну, створюючи дивну атмосферу.

«Мені дуже подобається ця атмосфера,– говорить співробітник галереї мистецтвознавець Ганна Тарасенко. – Вона добра, я б сказала чиста, спокійна. Тут немає насильства, зла, надриву, переживань. Це те, чого нам всім не вистачає в сьогоднішньому житті – просто споглядати прекрасне і радіти. Просто добре».

1 040-Тут вивішені і картини, написані маслом, і акварель, і графіка і навіть батик. Приголомшує і різножанровість: пейзажі, портрети, натюрморти.

«Приємно, що молодим художникам дали свободу самовираження, викладачі не тяжіють своєю творчістю над учнями. Тут немає якогось наслідування. У наставників свій стиль, в кожного з юних митців – свій»,– помітила Ганна Тарасенко.

Від першокурсника до директора

1 032-Директор художнього училища Костянтин Савченко не посоромився виставитися поряд з першокурсниками. Його картини дихають особливою майстерністю. 42-річний художник, до речі, син художника сам колись закінчив це ж училище, потім харківський худпром. Сьогодні він – член Національної Спілки художників України, академік живопису, регулярно виставляється у Харкові, Києві, Детройті, Чикаго, Москві, в Хорватії, а в приватних колекціях його роботи є в Росії, Канаді, США, Японії, Польщі, Ізраїлі.

«Я б виділив на цій виставці роботи Андрія Чаговця, Ірини Шаповалової і Ганни Тугусової. Можна сказати, що це вже художники, які вийшли на професійний рівень»,– підкреслив Костянтин Савченко.

1 050-Ганна Тугусова закінчила цього року художнє училище з червоним дипломом.

«Тут виставлений мій натюрморт з бюстом Ніфертіті. А моєю дипломною роботою був триптих: у центрі автопортрет, а з боків – чугуївські пейзажі, які я ввібрала з дитинства. На захисті диплому я пояснила, що моїм задумом було показати, таким чином, єднання людини з природою,– розповідає Ганна Тугусова. – Тепер вступатиму до вузу, на станковий живопис, треба вчитися далі. Я вже точно знаю, що буду художником, це моє. Звичайно, художники зараз в нашій країні не дуже зажадані, але все ж я сподіваюся, що у мене будуть коли-небудь і персональні виставки, можливо навіть закордоном».

«Такого непрофесійного керівництва більше не можна допускати»

Взяв участь у відкритті виставки і ще один колишній випускник нашого художнього училища і худпрому, а нині перерахування регалій в його візитній картці займає декілька рядків. Народному художникові України, главі харківського відділення Спілки художників, професорові кафедри малюнку держакадемії дизайну і мистецтв не байдуже майбутнє харківської живописної школи, і навіть у такий радісний день він не може приховувати свою стурбованість.

«Всього за два роки непрофесійного керівництва колишнього директора училища Світлани Руденко багато що втрачене, те, що напрацьовувалося десятиліттями,– не стримує емоцій Віктор Ковтун. – Адже нашому училищу вже 115 років, у нас дуже сильні традиції. Можливо, тому йому удалося встояти і не розділити долю учбових закладів Донецька, Дніпропетровська, Луганська, які кілька років тому просто були закриті. Зараз залишилися лише Кримське і Харківське. І лише в нашому є скульптурне відділення. Але непрофесіоналізм директора привів до того, що ми втратили академічне малювання, була ліквідована зарисовка композицій з фігурами, батик взагалі на еклектику перетворили. Був вигнаний дух нашої художньої школи, багато в чому втрачена спадкоємність. Звільнили живих класиків, таких як Юрій Киянський, Євген Спицевич, їх відправили на пенсію, просто не дали годин. Ось зараз випускникам вступати до вузу і треба «здавати» частини оголеної натури, а вони це не малювали, мовляв, давайте натуру замінимо голограмою. Такого навіть під час війни не допустили, коли в 1944 році, як тільки Харків звільнили від окупації, відкривали училище. Звичайно за останні півроку, коли директором став вже Костянтин Савченко, ситуація значно покращала, але є речі, які за півроку не змінити і програму вже не наздогнати».

Учнівсько-викладацькі виставки стануть регулярними

Але ж, проте, з 77 випускників художнього училища цього року 14 закінчили навчання з червоними дипломами.

1 047-«Ось сьогодні прийшов хлопець на виставку, бачу у нього в пакеті пляшки, я думав може випускний святкуватимуть, але виявилось, що то пляшки з фарбами він купив на останні гроші,– розповідає Віктор Ковтун.— Їм обов'язково треба допомагати. Сьогоднішня експозиція – гарний початок. Думаю, подібні виставки тепер тут проходитимуть регулярно по декілька разів на рік, скажімо, за підсумками семестрових переглядів. А є такі майстри, які можуть претендувати і на персональні виставки. Ось, наприклад, тут представлені роботи Лесі 1 011-Каменної, вона цього року закінчила академію дизайну і мистецтв, і вже під час навчання у вузі викладала в художньому училищі. Вона – графік у третьому поколінні. Але її фішка – батик, в якому саме як графік вона також  розкривається, у неї особливий стиль. Ось одну з наступних виставок, думаю, можна зробити її».

А нинішня виставка в художній галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва працюватиме до 17 липня. Її адреса: Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх. Час роботи: з понеділка по п'ятницю, з 10.00 до 18.00, без перерви.

Автор: Наталія Васильєва

Сховати метелика