Галерея «Мистецтво Слобожанщини» відкрила «Філософське кафе»: говорили про політичні міфи | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Галерея «Мистецтво Слобожанщини» відкрила «Філософське кафе»: говорили про політичні міфи

Article without translation

1 186В галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва 15 грудня відбулося перше засідання «Філософського кафе» за темою: «Війни міфів». Його ідейний натхненник та ведучий – харків'янин Анатолій Кутнік, поет, письменник і драматург, який більш відомий у Москві та Німеччині, ніж на батьківщині. Багато років він вів аналогічні засідання філософського кафе у Німеччині, куди емігрував свого часу, і ось зараз вирішив знайти однодумців на батьківщині.

Засідання відбулося у імпровізованій кав'ярні, де ведучій невимушено розпочав вечір з пояснень, що ж таке «філософське кафе».

«Це форма організації філософського діалогу, в якому стерта тонка межа між семінаром та кавою-брейком. Сьогодні за аналогією німецької кав'ярні «RAZGOVOR под чай» організовано засідання харківських «філософів»,– підкреслив ведучий.

А галерейна експозиція «Зіркові ельфи» Ніколіни Бакуменко надихнула ведучого-письменника на обговорення теми політичних міфів. У оточенні портретів відомих політичних діячів Російської Федерації, Франції, України, яких художниця представила маленькими ельфами, проходило обговорення історії виникнення імперій, їх географічне положення, створення ідеологічної системи.

Дискусія розпочалася з міфологічного суспільства Греції, Риму, Радянського Союзу і дійшла до сучасного етапу незалежної України. Анатолій Кутнік прогнозує, що у майбутньому усі українські політичні діячі самі перетворяться на міф...

У ході дискусії Анатолій Кутнік робив посилання на свій роман «Цар царів Олександр Македонський», який є знаковим для нього.

На засідання «Філософського кафе» прийшли люди різних поколінь та спеціальностей, яких об'єднала зацікавленість актуальною тематикою війни міфів, бо сьогодні міф перестав бути абстракцію і перемістився на побутовий рівень. Один з учасників дискусії навів приклад «Помаранчевої революції», яка несла розкол у сім'ї, де було присутнє відчуття несправедливості, яке згодом перейшло на рівень фізіологічної неприязні.

Не дивлячись на серйозність тем, на засіданні панувала легка та невимушена атмосфера, де відвідувачі «Філософського кафе» вели відкритий діалог, міркували, жартували та мріяли. Під час проведення засідання панувала тепла атмосфера, і тому керівництво галереї і автор Анатолій Кутнік планують зробити ці зустрічі регулярними та пропонують наступну тему: «Вміння читати та прочитувати».

Сховати метелика