Весну у Харків привезла з Криму молода художниця Вероніка Чеканова | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Весну у Харків привезла з Криму молода художниця Вероніка Чеканова

Article without translation

1 139 1У перший день весни, 1 березня у художній галереї «Мистецтво Слобожанщини» обласного центру культури і мистецтва відкрилася персональна виставка живопису Вероніки Чеканової «Море шепоче весняною хвилею».Яскраві образи бурхливого моря, лагідного сонця, спокою рибацького причалу оживають вихором емоцій та почуттів на картинах молодої художниці.

1 135 copy"Ця експозиція відображає такий вектор роботи галереї, як співпраця з молодими художниками,– підкреслила під час відкриття виставки завідувачка галереєю Віра Лагутіна. – А також цією виставкою ми розпочинаємо співпрацю з митцями із інших міст України та інших країн світу, роботи яких в подальшому все частіше з'являтимуться у залах нашої галереї. Виставка ж кримської художниці викриває перед глядачами обличчя авторки, яке сяє радістю та добром".

Вероніка Чеканова дивиться на світ широко відкритими очима, сповненими любов'ю, каже Віра Лагутіна, і світ в її картинах постає відкритим до прекрасного, сповненим красою та щастям.

Візуалізована поезія

1 123 copy copy«Ідея і тема моїх картин, і взагалі моєї творчості – любов. Любов в усіх її проявах, в самому широкому сенсі цього слова. В моєму житті вона є тією рушійною силою, що допомагає не здаватися і творити, підніматися та йти далі»,– так поетично Вероніка Чеканова розповідає про джерело свого натхнення.

Поезія світогляду Вероніки проявляється і у живописних роботах, і у їх назвах: «Вирує щастя втомою бажання...», «Мріється небо у дзеркалі лісу», «Розповзаються стежки, мов краби», «Цiлує море вiтром небокрай»,– вони наче рядки віршів, що написані не словами, а фарбами. Живопис Вероніки Чеканової, безумовно, це візуалізована поезія.

Втілювати свої задуми у життя місткині допомагають її близькі люди, їхня любов. «Я чекала на свого первістка, і саме в цей час отримала надзвичайне натхнення і прозріння. Я почала писати, причому нестримно»,– каже Вероніка.

Творче становлення

1 095 copyВеликий вплив на становлення художниці справила її викладач з Кримського художнього училища – заслужений художник АР Крим Валентина Харабаріна. Не дивлячись на те, що Вероніка вже випустилася з училища, Валентина Георгіївна продовжує допомагати своїй талановитій учениці в професійному зростанні, вона навіть приїхала до Харкова, щоб підтримати на відкритті виставки.

Про учнівські роки Вероніки Валентина Георгіївна згадує так: «Серед студентів, я відразу відокремила допитливу дівчину, яку цікавило майже все, що її оточує. Вона часто заходила до інших класів і багато спостерігала та вивчала самостійно. Я працювала з нею над дипломною роботою і Вероніка розкрилася мені як обдарована та здатна людина. Мені надає сил те, що я не помилилася в ній. Вероніка працює багато, відповідально, з захопленням. Їй треба ще багато чому навчитися, але вже самостійно. Художник без праці над собою – не художник. Але я вважаю, що у неї велике майбутнє».

У Вероніки є вже і свої учні

1 124 copyСвоїми роботами Вероніка намагається ствердити в нашому житті віру в доброту та надію на гарне. Оптимізмом сяють картини і сама художниця. Її енергії вистачає не лише на те, щоб самій писати, а ще й щоб навчати інших. У селищі Первомайське Кіровського району АР Крим Вероніка Чеканова створила для місцевих дітей студію образотворчого мистецтва.

«Зараз у студії займається біля трьох десятків дітей, і дивлячись у їх палаючі бажанням очі, я розумію, що я їм потрібна,– каже Вероніка. – Але заняття з дітьми мене саму спрямовують на пошуки нового, стимулюють на постійне самовдосконалення, допомагають краще зрозуміти власну творчість».

На виставці поряд з картинами Вероніки представлені і етюди її учнів. Дивлячись на їх роботи, можна простежити, як малечі від педагога передається поетичне бачення світу.

Сховати метелика