Новіков Сергій | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Новіков Сергій

Article without translation

NovikovСергій Новиков народився в 1954 році, здобув вищу художню освіту в Харківському художньо-промисловому інституті (1972 – 1977 рр.).

Він, звичайно, сприйняв багато чого від своїх харківських вчителів – професорів Б.Косарева, А.Константінопольского, І.Карася, З.Юдкевіча, Б.Колесніков та багатьох інших. А традиції харківської художньої школи багатьма незримими нитками пов'язані, в першу чергу, з Санкт-Петербурзької Академією Мистецтв дев'ятнадцятого століття, з іншого ж боку, з авангардним мистецтвом 20-х років століття двадцятого.

Ось це поєднання традиційної академічної школи, прищепленої випускниками пітерської школи, а, потім і їх учнями – художниками післявоєнного покоління – з творчими знахідками радянського авангарду 20-х, і стало характерною рисою творчості С. Новікова.

Відмінною особливістю мистецтва Новикова є, з одного боку, наявність в його роботах неповторного індивідуального почерку, а, з іншого – оригінальність, але з елементами легко пізнаваних постмодерністських художніх стилів і прийомів.

Художник працює в самих різних жанрах – пейзажі, портреті, жанрової картини та монументального розпису. Він абсолютно далекий від деформацій і трансформацій на площині полотна, характерних для ранніх кубістів.

В роботах Новикова чіткий, грамотний малюнок, раціональна композиційна побудова, своєрідний колорит і гармонійна кольорова гама. Але і віднести мистецтво С.Ф.Новікова до чистого реалізму (в усякому разі, в традиційному розумінні) не можна, тому що всередині кожної його роботи читається, а іноді і ховається підтекст. Підтекст цей обумовлений світосприйняттям митця і відтворенням свого внутрішнього світу через конструктивістські прийоми, щеплені йому школою і сучасним йому соціально-культурним оточенням.

Тематика робіт автора реалізується на основі натурних спостережень, замальовок, етюдів, інтерпретуються і формалізуються на полотнах як філософські роздуми, що змушують глядача активно брати участь у їх візуальному сприйнятті і розумінні.

Роботи майстра:

Sergey Novikov -Belaya drapirovkaSergey Novikov - Krasno-fioletovaya drapirovka Sergey Novikov - Retro-odinochestvoSergey Novikov - JockerSergey Novikov - MarevoSergey Novikov - Igra s koshkoy

Сховати метелика