Звіт фолькгурту "Русская песня" Петрівського СБК Балаклійського району, 14.05.2013 | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Звіт фолькгурту "Русская песня" Петрівського СБК Балаклійського району, 14.05.2013

Article without translation

Інформація
про творчий звіт аматорського фольклорного гурту „Русская песня" Петрівського СБК Балаклійського району
на підтвердження звання „народний"

14 травня 2013 р. у с. Петрівське Балаклійського району відбувся творчий звіт на підтвердження звання „народний" фольклорного гурту російської пісні „Русская песня" (керівник Т.О. Федорченко). Творчий шлях колективу простягається аж із 1956 року, звання "народний" гурт отримав також понад 25 р. тому, у 1986 р. За цей час гурт неодноразово змінив склад учасників, пережив етапи занепаду та відновлення. Старше покоління учасників цього колективу разом із сусіднім творчим гуртом із с. Завгороднєє були носіями чудової традиції переселенців з Курської та Орловської губерній часів Української оборонної лінії (поч. 18 ст.). Матеріали, записані від цих жінок, стали основою репертуару декількох відомих московських колективів, зокрема фольклорного ансамблю „Народний праздник". Ще в радянські часи видавалися збірки пісень із Завгороднього та Петрівського та грамзаписи на платівках.

Звіт приймали члени атестаційної комісії у складі:
1. Л.М. Мякіннікова – заступник директора з культурно-просвітницької та творчої роботи ООМЦКМ, заступник голови атестаційної комісії;
2. Г.В. Лук'янець – Заслужена артистка України, завідувач лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини ООМЦКМ;
3. Е.М. Чайка – завідувач відділу культурно-просвітницької роботи та організації дозвілля ООМЦКМ.

На концерті учасників гурту підтримували працівники бібліотек, клубних закладів Балаклійського району, у тому числі завідувач відділу культури В.І. Пересічанська, заступник директора РБК Р.С. Пасєка та інші.
Під час виступу колектив виконував переважно старовинні пісні різних жанрів. Усього було заспівано 18 пісень різного рівня складності. Разом із специфічними зразками російської традиції (плясові „На дворе дождь", „Да как по сенюшкам", весільні „Не жмися, дружок", „Да по саду, саду" та інш.) учасниці співали чудову слобожанську лірику, що характерна і для українських, і для російських поселень: „Посеяла огирочки", „Шелковая травушка", „По-за лугом зелененьким". Чудові дуетні виступи двох учасниць із Завгороднього з піснями „Сера утя за морем ночует" та баладою „Спала я у спаленке" продемонстрували дійсно стародавню й найціннішу традицію виконання народної пісні. На жаль, колектив не зміг показати обрядову частину. Це основне зауваження, що було висловлене членами атестаційної комісії.

Дуже втішний факт, що учасники гурту зберегли старовинний народний одяг і саме у ньому представляють свою унікальну традицію.

Члени атестаційної комісії визнали творчий звіт як успішний, висловили керівникові колективу побажання у подальшому більш активно брати участь у обласних заходах, зокрема запросили учасників гурту взяти участь у фольклорній вітальні „На Покрову" ООМЦКМ з постановкою весільного обряду. Враховуючи усе вище зазначене, комісія одностайно вирішила рекомендувати колегії Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації підтвердити фольклорному гурту «Русская песня» Петрівського БК Балаклійського району звання «народний».

Сховати метелика