Харьковский областной организационно-методический центр культуры и искусства

Основні культурно-мистецькі заходи КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва» на  2019 рік
 
traditcina kultura 2019 logo

dovgenkofest

New in the Virtual Gallery

Новая фотогалерея Центра

 

Новая фотогалерея Центра

Upcoming Events

No events

Calendar of Events

November 2019
M T W T F S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваРусский языкEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 9 Votes )

Традиції святкування Великодня у різних країнах Європи

E-mail Print

 0SryikIKPAQZXoHGEXBMrEmwNEo copy copyДо Дня Європи в Україні, що традиційно відзначається у третю суботу травня, ми розпочинаємо нову рубрику про традиційну культуру європейських народів.

Сьогоднішня стаття присвячена традиціям святкування Великодня у різних країнах Європи.

Незважаючи на багато спільного, в кожній країні існують різні традиції святкування цього дня, причому деякі з них – дуже неординарні. То ж як виглядає Великдень у європейських країнах?

Німеччина

Головні символи свята тут — великодні яйця і великодній заєць.

Гірлянди з різнокольорових великодніх яєць використовуються у якості святкового оздоблення будинків, дерев і вулиць. Під час суботніх гулянь німці змагаються, у кого міцніші великодні яйця, скочуючи їх зі схилів.

Німеччина вважається батьківщиною великоднього зайця. За німецьким повір'ям, великодній зайчик розмальовує писанки та ховає їх у саду. Тож вранці на Великдень діти із задоволенням шукають ці писанки, а також кошики з ласощами, які батьки дбайливо заховали напередодні. Окрім цього великодніх зайців з шоколаду дарують друзям, рідним і близьким.

inx960x640

Святкування Пасхи в Німеччині починається в четвер, який називають «зелений четвер» через звичай їсти зелені продукти: супи, шпинат, петрушку, цибулю-порей. Навіть яйця і відварну картоплю поливають зеленим соусом.

В суботу ввечері влаштовують велике Великоднє вогнище. Воно символізує кінець зими та згоряння всіх гріхів та бід.

А ще в Німеччині є давня традиція − кінний хід. Щорічно в містечку Траунштайн у пасхальний понеділок проходить масштабний кінний парад, організований на честь покровителя тварин святого Георгія.

Головною великодньою стравою в Німеччині є запечена риба. Також на святковому столі присутні баранина у вигляді торта та смажене ягня зі спаржею і картоплею.

На великодньому столі обов’язково повинен бути букет нарцисів, які є одним із головних символів Великодня, у Німеччині ці квіти називають пасхальними дзвіночками.

На десерт у Німеччині ласують пирогом, дуже схожим на українську паску. Готується тісто на молоці, в яке додається багато яєць і родзинки, воно заплітається у вигляді коси і запікається в довгастій формі.

Греція

Великдень у Греції − державне свято, яке пишно святкується.

За два дні до Великодня життя в містах завмирає: закриті всі держустанови, приспущені Державні прапори. У Велику П'ятницю по вулицях міст здійснюється Хресна хода із прикрашеною пелюстками троянд Плащаницею.

З суботнього вечора греки збираються в церкві на святкову службу, і як тільки годинник показує північ, а священик скаже «Христос Анесті!», починається справжнє святкування Великодня з феєрверками.

20150302 21031935

Відмінна риса грецького Великодня − гучні всенародні гуляння, адже Грецька православна церква робить акцент не на стражданнях Христових, а на радості Його воскресіння. Весь цей час віруючі вітають один одного словами «Христос воскрес!», а храми залишаються прикрашеними квітами і червоними крашанками..

У світлу неділю у дворах і на галявинах за традицією смажать ягнят.

На святковому столі обов'язкові: магериця − суп з баранячих тельбухів, вино минулорічного врожаю, смажені ягнята і крашанки.

Великдень в Греції особливо полюбляють діти. Адже великодні канікули грецьких школярів тривають протягом двох тижнів, а також всі діти в Греції обов'язково на Великдень отримують подарунки.

Італія

В Італії під час Пасхи влаштовують святкові ходи, центральною фігурою яких є статуя Ісуса Христа. В якості прикрас італійці використовують гілки оливок і пальм.

На сам Великдень тисячі італійців зі всієї країни збираються на головній площі Риму щоб взяти участь у святковій месі, яку проводить Папа Римський. А потім збираються в колі сім'ї, влаштовують пасхальний сніданок.

11812 copy

Головна страва великоднього застілля − баранина з артишоками. Крім того прийнято їсти салат із солодкого перцю, оливок і помідорів, а також солоний пиріг з яйцями і сиром. На десерт подають солодку випічку, прикрашену круто звареними яйцями і здобними булочками у формі хреста.

 

Головною стравою великоднього столу в Італії є Коломба, схожа на нашу паску, але з лимонним ароматом. Часто її прикрашають мигдалем і мигдальною глазур’ю.

Великодня випічка в кожному регіоні країни відрізняється. Так, у Мілані печуть пасхальний кекс у вигляді голуба з мигдалем і цукровими кульками. На півдні Італії печуть пиріг зі шматками сиру пекоріно, пармезаном, ковбасою різних сортів і вареними яйцями. А сицилійці печуть відкритий пиріг з сиром і відвареною у воді пшеницею та цукатами. Проте жоден Великдень в Італії не обходиться без лігурійської страви Тorta pasqualina. Це особливий пиріг, начинений яйцями і шпинатом.

Франція

Перед Великоднем французи прикрашають свої будинки червоними стрічками та різнобарвними гірляндами.

Вже за місяць до Великодня в усіх магазинах Франції починається продаж шоколадних яєць, курочок, рибок, півнів і кроликів. Цікаво, що кролики і курчата – «міжнародні» символи Великодня, а на великодні прикраси риби та дзвіночки можна натрапити лише у Франції. Дзвіночок там є головним символом Великодня. За легендою, у Страсну п’ятницю усі церковні дзвони в країні дивовижним чином переносяться до Ватикану, і повертаються на ранок Великодня. У цей день його дзвін можна почути всюди, він символізує продовження життя і веселощів. Із собою дзвони приносять шоколадки і яйця, які дітям належить знайти вранці.

1085x1500 Easter France3

У Великодній день французи звичайно влаштовують гуляння, під час яких дорослі беруть участь у змаганнях, наприклад, із успішної ловлі сирих яєць.

Головною стравою на Великдень у Франції вважається смажене курча. Обов'язковим атрибутом святкового столу також є велика тарілка, наповнена різними сирами. Різноманітна великодня випічка: листковий пиріг по-ліонськи з джемом, сливами і корицею, кекс із хлібного тіста, в яке додають велику кількість масла, яєць, цукру і помаранчеву воду. А ось здоба в кожному регіоні своя. Наприклад, у Турині печуть пряники у формі конячок, на Корсиці випікають бісквіт у вигляді кошика, в який складають фарбовані у червоний колір яйця, в Провансі готують торт з мигдалю і зацукрованих апельсинів та дині, а у Савойї подають прості грінки.

 

e-max.it: your social media marketing partner