РІЗДВЯНІ ЯРМАРКИ В ЄВРОПІ | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 15 Votes )

РІЗДВЯНІ ЯРМАРКИ В ЄВРОПІ

108

Підготовка до Різдва в Європі припадає на середину листопада. Саме в цей час вулиці поступово починають декорувати святковими гірляндами, а на центральних площах встановлюють та прикрашають головну ялинку.

У листопаді – грудні в усіх європейських містах настає хвилюючий момент відкриття різдвяних ярмарків. Така традиція існувала в Австрії, Германії та окремих регіонах Франції вже в XIII – ХV ст. Тепер кожне європейське місто може похвалитися однією або декількома різдвяними ярмарками.

 

В останні роки до святкової торгівлі приєдналися всі магазини, які запозичили американський досвід проведення «чорної п’ятниці» (23-29 листопада), що проходить там із ХІХ ст. після «Дня подяки».

100

 

Сучасний термін «чорна п’ятниця» виник у 1966 р. За однією з версій передумовою такої назви стали особливості бухгалтерського обліку, де прибуток записувався чорним кольором, а збитки – червоним. Після розпродажу звіти майоріли чорними цифрами. Навіть виникла тенденція на «чорну п’ятницю» брати вихідний, щоби накупити подарунків напередодні різдвяних свят.

Але різдвяні ярмарки в Європі – це не просто територія торгівлі, а місто яке наповнене святковою атмосферою, сюрпризами й неповторним настроєм. Вони мають популярність у туристів та є гордістю місцевих мешканців.

Ярмарки проходять на центральних площах історичних центрів під живу музику та бій старовинних курантів. Особливо святковою є остання декада грудня. Інколи місто перетворюється в один суцільний ярмарок. Скрізь торгують ялинковими прикрасами, новорічними свічками, посудом, дитячими іграшками. Всі сувеніри є ексклюзивними, їх неможливо купити в іншому місті та в інший час року. Можна придбати також теплі вовняні шарфи й рукавички, особливі страви та делікатеси до святкового столу. Безліч кіосків та крамниць пропонують гарячий глінтвейн, сосиски, смажені каштани, імбирні пряники й солодощі. В багатьох містах відкривають льодові катки і встановлюють сцени для урочистих концертів, найсучасніших звукових та світлових шоу або старовинних народних розваг. Різдвяні мелодії ллються звідусіль та підсилюють відчуття святкової казковості. 

101 1109106

174

 

 Фото Н. Роман 

Сховати метелика