Більшість народів Європи є палкими прихильниками солодких виробів із тіста. Солодощі з борошна обов’язково готують під час свят. Популярним та широко розповсюдженим у країнах Європи є традиційний чеський трдельник (Trdelnik) – духмяна солодка булочка у формі спіралі, виготовлена з дріжджового тіста на відкритому вогні. Це важливий атрибут усіх святкувань у Чехії.
Трдельник має й коротшу назву «трдло», що в перекладі з чеської мови означає «болван» або «дурень». Так чехи обзивають неслухняного малюка й таку назву мала дерев’яна скалка (болванка) для випікання трдельника, яка згодом модифікувалася в більш сучасний і професійний металічний вертел.
Традиційний трдельник готували без начинки, запашний та апетитний, він вдавався обманом зору, бо всередині був пустим. Сьогодні ж, для численних туристів до нього додають усілякі начинки, а скуштувати гарячий трдельник можна як безпосередньо на вулиці, так і в затишних кафе. Популярність чеського трдельника зростає. Тепер він має європейську охоронну марку, а з 2007 р. в м. Скалиця проводиться фестиваль трдельника «Трдлофест».
Із трдельником пов’язують декілька легенд. За однією з них, наприкінці XVIII ст. у м. Скалиця, на кордоні Чехії й Словакії оселився угорський генерал, який привіз із собою кухаря з Трансильванії. Талановитий кухар готував улюблені генералом угорські ласощі – здобні булочки в формі змії, які так сподобалися чехам, що з тих пір і донині їх обов’язково дарують породіллям і маленьким дітям та щороку, на знак перемоги, пригощють одне одного 24 квітня в День святого Георгія Побідоносця.
Слід визнати, що своїм національним здобутком трдельник уважають в Литві, Німеччині, Румунії, Словакії. В Угорщині й Туреччині він має назву «кюртушкалач». Останнім часом його можна зустріти в багатьох країнах та містах світу, навіть у Харкові.