ТЮЛЬПАНОВІ ПОЛЯ В ГОЛЛАНДІЇ | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 12 Votes )

ТЮЛЬПАНОВІ ПОЛЯ В ГОЛЛАНДІЇ

golland2

Із середини квітня в Голландії розпочинається пора цвітіння знаменитих голландських тюльпанів, які рясніють буйним цвітом майже до початку літа. Значна частина сільськогосподарських земель країни перетворюється в різнокольоровий квітковий килим.

Уперше тюльпани в Голландії у XVI ст. посадив француз К. Клузиус. Назва «тюльпан» походить від турецького «тюрбан» – чалма. В Османській імперії тюльпани мали культове значення, їхніми зображеннями прикрашали герби, зброю, одяг султанів, посуд, використовували при оздоблюванні мечетей та палаців. За легендами «тюльпан» був символом вічної любові та вірності. Під час правління Султана Сулеймана І у XVI ст. дипломат О. Бусбек вивіз зразки тюльпанів до Європи, завдяки чому вони потрапили й до Голландії. Рідкісна квітка сподобалася вищим верствам голландського суспільства. З тих пір кожен представник привілейованого класу намагався добути диковинні тюльпани для свого саду. Тюльпани були вигідною інвестицією.

Вартість однієї цибулини тюльпану була надвисокою, а за лічені місяці ціна зростала ще в десятки та сотні разів. Для того, щоби придбати омріяні цибулини, а потім продати їх дорожче закладалися маєтки і підприємства. Торговці квітами заробляли величезні кошти. Дівчина, якій на придане давали цибулину тюльпану вважалася заможною нареченою. За три цибулини тюльпанів ще в XVIІ ст. можна було придбати дім.

У 1637 р. закінчилася «тюльпанова лихоманка». Пропозиція перевищила попит, що призвело до падіння цін на славнозвісні цибулини і тисячі голландців розорилися. Однак і сьогодні Голландія залишається найбільшим у світі експортером тюльпанів. Розведення тюльпанів набуло нового розвитку. У кожному населеному пункті діє квітковий базар. Найбільш унікальним є плавучий базар на каналі Сингал в Амстердамі, який існує з XVIІ ст., коли продавці квітів плавали на човнах уздовж вулиць міста. З 1860 р. до наших днів у Голландії працює єдина в світі Королівська генеральна асоціація виробників цибулинних рослин до якої входять виробники, колекціонери та оптові торгові компанії.

Навесні, під час цвітіння тюльпанових полів, у багатьох містах Голландії відбуваються численні аукціони й фестивалі квітів, на яких присутні покупці з усього світу.

Голландія − історична область на заході Нідерландів. Включає територію двох провінцій країни − Північної Голландії та Південної Голландії. Назва Голландія походить від нід. holt land (буквально «лісиста країна»). У низці країн цю назву вживають щодо всього королівства Нідерландів.

golland5

golland4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

golland3

golland1

Сховати метелика