Персональна виставка художниці Ірини Малої "Квітуча Україна" - 3 липня-3 серпня 2012 р. | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Персональна виставка художниці Ірини Малої "Квітуча Україна" - 3 липня-3 серпня 2012 р.

Article without translation

altВ Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва 3 липня відкрилася персональна виставка маріупольської художниці-самородка Ірини Малої під назвою «Квітуча Україна». Її розписні дерев'яні панно, дошки, шкатулки, меблі, що рясніють квітами та казковими сюжетами, не просто піднімають настрій, але навіть приносять щастя і здійснення бажань.

Ірина МалаЯкщо в рідному Маріуполі Ірина Мала виставлялася не раз, то в Харкові це її дебют. Творчість самобутньої художниці прийшлося до серця одному з організаторів виставки харківському колекціонерові Станіславу Решетілу, який випадково побачив її роботи під час відкриття нового сучасного виставкового залу в Маріуполі.

Станіслав Решетіло«Відразу ж вразила її манера розпису: це широкий мазок, в результаті якого виходить відразу більше двадцяти відтінків,– розповідає Станіслав Решетило.– Це схоже на Палех, Жостово або Хохлому, але її творчість особлива, її не можна чітко віднести до якого-небудь з відомих видів розпису. Але найбільше мене здивувало те, що це, виявляється, не професійна художниця. Ірина Василівна практично все життя пропрацювала інженером-будівельником на металургійному комбінаті ім. Ілліча, але малювала з трьох років, це було її хобі, так і виробився свій стиль».

Роботи художниці високо оцінили харківські професіонали.

Любов Мякіннікова«Як тільки ми побачили ці чудові яскраві квіти, тут же погодилися провести у себе цю виставку,– говорить заступник директора Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Любов Мякіннікова.– Поки готувалася виставка, наші співробітники кожен день приходили милуватися цими творами, які заряджають і піднімають настрій».

Людмила Пономарьова (всередині)«У наш час і потрібно частіше дивитися такі твори, які не руйнують, а навпаки, відбудовують,– говорить заввідділом сучасного мистецтва Харківського художнього музею Людмила Пономарьова.– Тут, на мій погляд, більше вплив школи російського народного розпису. Але те, що стосується образної особливості цих творів, можна сказати, що вони спрямовані на життя, перш за все, на радість, на милування світом. Це риса, яка саме характерна для української творчості. Знаєте, ось ця агресивна школа, західна, що розбещує, вона приживається на нашій землі дуже погано. Це говорить про ментальність народу, про його коріння. Ось ці руйнування і неподобства всередині, які західні художники виносять на показ, наші люди не пестять, не плекають, вони його відштовхують. І в цьому велику роль відіграють такі твори, як на цій виставці».

Робота, створена під час майстер-класуЦі роботи унікальні і за технікою. Під час відкриття виставки Ірина Мала провела майстер-клас, на якому показала, як на пензлик набирається кілька фарб і потім, повертаючи пензлик певним чином, тією або іншою стороною, досягається необхідна колірна гамма пелюсток або листя. Відкрила вона і свій секрет, як зробити, щоб чорний фон з часом не увібрав в себе інші фарби.

Харківський колега-художник привітав з творчим дебютом«Для цього я наношу чорний фон, залишаючи не зафарбованим місце ескізу майбутнього малюнка, причому, зараз я вже можу навіть ескіз не наносити, він у мене перед очима»,– розповідає художниця, розмашисто накладаючи широкі різнокольорові мазки на дерев'яну дошку, і ось уже перед очима з'являються троянди, що розпустилися, і сині дзвіночки в соковитій зелені.

Художниця помітила і ще одну особливість: нерідко її творчість допомагає людям здійснити свої мрії і таємні бажання.

alt«У нас на роботі була одна дівчина, і розумниця, і красуня, а все ніяк не могла знайти супутника життя,– розповідає Ірина Мала.– І ось наближався її день народження. Мені хотілося зробити для неї щось дуже хороше. Я вирішила написати для неї на дереві жар-птицю. Коли дарувала, сказала, що це птах щастя, який виконає її заповітні мрії. І що ви думаєте? Через два тижні вона знайомиться з молодим чоловіком, через 4 місяці вони одружилися і зараз у них двоє чарівних близнюків. Вона по-справжньому щаслива. Не знаю, можливо, це збіг. Але таких випадків вже накопичилося чимало, і люди стали помічати».

Казкова тематика - одна з улюблених для Ірина МалоїМожливо, дійсно, відбувається це через те, що, реалізуючи Божий дар, яким щедро наділена художниця, вкладаючи в кожну роботу частинку своєї душі, вона щиро бажає людям щастя, і ці бажання матеріалізуються. Так чи інакше, але вся ця історія надихнула Ірину Малу на створення творів в новому незвичному стилі. Це буде щось середнє між абстракцією і дошкою візуалізації, вірніше, полотном візуалізації.

alt«Хочу спробувати писати на полотні портрети людей, а навколо них їхні мрії, потаємні бажання, ніби в такому серпанку»,– відкриває задум художниця.

Вона обіцяє, що якщо цим планам судиться здійснитися, то харків'яни обов'язково побачать таку виставку, причому, вже в цьому році.

А помилуватися її нинішніми роботами можна до 3 серпня. Виставка знаходиться в малому залі 1-го поверху Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва на вул. Пушкінській, 62. Час роботи – 10.00-17.30, вихідний-неділя.

Більше фотографій з виставки тут

Відео ч.1

Відео ч.2

Відео ч.3

Відео ч.4

Сховати метелика