Народний календар: Покрова Пресвятої Богородиці | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 4 Votes )

Народний календар: Покрова Пресвятої Богородиці

M. Pymonenko SvatyПокрова Пресвятої Богородиці або ж просто Покрова, як кажуть у народі, – глибоко шановане на Слобожанщині свято, що припадає на 14 жовтня за новим стилем. На Січі була церква святої Покрови, і запорізькі козаки вважали це свято своїм, особливим, тож не дивно, що люд на козацьких слобожанських землях ставився до нього з великою повагою.

O.Slastion Provody na SichПроте була й інша причина, чому чекали на цей день слобожани, особливо молоді дівчата: Покрова відкривала сезон весіль. Цими днями майже остаточно з'ясовувалося, кому йти цього року заміж, а кому, схоже, ще доведеться «посидіти». Кажуть: «На Покрову – реве дівка, як корова», а ще: «Хоч би за старця, аби не остаться», «Свята Покрівонька, покрий мені голівоньку, хоч ганчіркою, аби не осталась дівкою».

Цей збіг невипадковий. Окрім прагматичних міркувань (до Покрови завершувалися всі найважливіші польові роботи, наставала пора відпочинку, а комори були повні), сама назва свята міцно асоціювалася зі звичаєм «покривати» молоду. Заміжні ж бо українські жінки, на відміну від дівок, були зобов'язані ховати волосся під очіпком, наміткою, хусткою, і покривання молодої – один з найдраматичніших елементів весільного обряду: «Покривочка плаче, покриватися хоче, не так покриваться, як поцілуваться».

Як уже згадувалося, Покрова знаменувала завершення річного сільськогосподарського циклу: за згадками мешканців села Рябухине Нововодолазького району, у панські часи строк найму робітників закінчувався саме цього дня. А мешканці села Сосновка дають практичну пораду: Покрова – найкращий час для того, щоб садити дерева та сіяти горох.

Автор: провідний методист лабораторії досліджень нематеріальної культурної спадщини Світлана Коновалова.

Сховати метелика