ТРАДИЦІЯ ВИПІКАННЯ КОРОВАЮ Сахновщинського району Харківської області | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 2 Votes )

ТРАДИЦІЯ ВИПІКАННЯ КОРОВАЮ Сахновщинського району Харківської області

ВИПІКАННЯ КОРОВАЮ ПО-ОГІЇВСЬКИ

Heritage korovai5 1

Випікання короваю в селі Огіївка Сахновщинського району Харківської області є досить давньою практикою. Подібні традиції побутують також і в сусідніх селах: Терноватка, Гаркушине, Костянтинівка.

Коровай в селі Огіївка – обов’язковий атрибут всіх визначних свят та урочистих подій. Короваї випікаються на всі визначні події громади: весілля, релігійні свята, новосілля, проводи, хрестини, а також на фестивалі, місцеві свята, для зустрічі гостей офіційних заходів.

Знаною майстринею в цій місцевості є Терещенко Любов Олександрівна, 19.02.1947 р. н. Вона, як і більшість огіївських майстринь, отримала знання і навички ще від своїх бабусь та інших старших родичок.

Базовими інгредієнтами випічки є молоко, жир (масло вершкове, маргарин, рослинна олія), вода, яйця, цукор, сметана, дріжджі, борошно. Але кожна майстриня може додати інші інгредієнти на свій смак.

Перед випіканням короваю господиня прибирає у хаті, молиться. Потім безпосередньо вимішує тісто в діжі чи великій мисці, додаючи до борошна яйця, молоко, дріжджі, здобу, олію. Далі потрібно зачекати, щоб хліб «підійшов», «підріс». Для цього тісто ставиться в тепле місце та накривається рушником. Періодично його вимішують, чекаючи доки опара «підросте» знову. Тісто стає м’якішим, пухкішим, майстриня куштує його на смак, коли чогось бракує (солі чи цукру), обережно додає.

Частіше коровай має символічну круглу форму, але не обмежується нею. Один з короваїв майстрині випічки Любові Олександрівни Терещенко цікавий способом виготовлення з декількох частин. Шматок тіста – «шляпочка» ставиться по середині форми, далі виробляються чотири або шість косичок, а вільний простір, що залишився, заповнюється розочками та шишками з тіста. Щоб вийшов розкішний святковий хліб, коровай обов’язково оздоблюють ягідками калини та колосками з тіста. Після цього його змащують яйцем з молоком і ставлять випікати у витоплену піч. Через півгодини витягають, змащують солодкою водою.

Традиційно всі етапи виготовлення неодмінно супроводжувалися обрядовими (коровайними), нерідко веселими, жартівливими піснями, примовляннями, хоча в наші дні цей процес значно спрощений. Часто у випадку весілля, хрестин, проводів господиня для допомоги запрошувала кілька жінок – подруг, кумів, родичок для випікання короваю, бо хліба необхідно було спекти доволі.

Наразі досвід виготовлення короваю активно передається шляхом проведення майстер-класів, частувань на ярмаркових заходах, вечорів вшанування жінок-майстринь та при проведенні сімейних свят. Огіївські короваї замовляють не тільки в Сахновщинському районі, а й в Зачепилівському і навіть в інші області.

                                                                                                

Heritage korovaiHeritage korovai2 2Heritage korovai3 2Heritage korovai4Heritage korovai6

Сховати метелика