Пузанок Віктор — ліплення | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:

Пузанок Віктор — ліплення

 27.06.20.1 copy

Практикує ліплення з кераміки. Майстер народної творчості. Є автором програми з глинотерапії.

Пузанок Віктор Іванович народився у 1941 р. в м. Харкові. Закінчив Харківський технікум зв'язку. Працював електромеханіком.

З 1983 р. – створив свою керамічну студію та почав працювати з дітьми.

З 2000 р. – керівник гуртка кераміки «Гарт» при Дзержинському центрі дитячої та юнацької творчості м. Харкова.

Його учні є переможцями всеукраїнських, обласних та регіональних виставок. Сам автор створює колекції мініатюр із глини, присвяченні персонажам різних культур і українського фольклору.

Віктор Іванович – унікальна людина, яку можна назвати людиною - всесвітом, вчителем з великої літери. Його дитинство й зростання  відбувалось у післявоєнні роки. Його й сестру виховувала матір,бо батько «згинув безвісті» у роки 2 Світової війни. Родина не мала багатого достатку. Хлопчик мріяв малювати та ліпити – не мав змоги. Але іграшки робив собі сам. Після закінчення 105 школи та навчання у Харківському  технікумі зв'язку. Навчався у ХІРЄ, але свідомо залишив його та пішов працювати. По словам Віктора  Івановича він «хотів мати зовнішню свободу».  Став висококваліфікованим спеціалістом по системам зв’язку. Доля привела його на керамічний завод, де було багато красної глини. Він  брав її до дому та ліпив різні речі. У людей великого таланту й покликання завжди відбуваються дивні на перший погляд події, які змінюють їх життя.

Так сталось і у життя Віктора Пузанка. Доля звела його з Вікторією Тацій, яка допомогла йому створити у 601 м-районі Салтівського жил масиву, під  педагогічні програми міста першу дитячу студію, де були майстерня, пічки для опалювання кераміки.  Першими учнями Вчителя стала уся, так звана «шпана» району, «важкі» підлітки з дитячих кімнат міліції та спец. інтернатів. Діти з закладів, де панувала жорстокість та знущання.

Коли «радянська епоха» закінчилась, Віктор Іванович не полишав улюбленої справи. З 2000 р. він керівник гуртка кераміки «Гарт» при Дзержинському центрі дитячої та юнацької творчості м. Харкова.  Його перша група була свідомо підібрана з так званих «гіперактивних дітей».  Він застосував до них ліплення кераміки як метод терапії. Його ціль  була  зробити цих дітей відносно здоровими та щасливими. За роки праці  він розробив власні методики та методи  роботи , своїм талантом зігрів  занедбані серця багатьох «важких» для суспільства дітей.

Віктор Іванович виліплює не тільки чудові роботи з глини, а й «виліплює» долі своїм учнів. Початківцям у напрямку свого унікального мистецтва він бажає:

«У будь яких дітях побачити насамперед людей.  Навчити їх не тільки майстерності ліпити фігурки з глини, а й  майстерності зберегти «зовнішню свободу» від обставин життя та  навчити їх занурюватись у глибини власної самості, що є душею».

27.06.20.2

27.06.20.3

27.06.20.4

27.06.20.5

27.06.20.6

27.06.20.7

27.06.20.8

27.06.20.9 copy

Сховати метелика